19 Απρ 2016

Οκτώ στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα

Οκτώ στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα
Οκτώ στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα
Εμπιστοσύνη στα ελληνικά φάρμακα δείχνει η πλειονότητα των Ελλήνων, ενώ αγνοεί ότι είναι πιο φθηνά από τα εισαγόμενα, για την «επικράτηση» των οποίων, πιστεύει ότι ευθύνονται οι «πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ALCO, για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, 8 στους 10 δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα. Το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων.

Στο ερώτημα γιατί το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουν οι ασθενείς είναι εισαγόμενα, 6 στους 10 θεωρεί ότι ευθύνονται οι «πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών» στις κυβερνήσεις και η λανθασμένη πολιτική, ενώ αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που επιρρίπτουν την ευθύνη στους γιατρούς. Συγκεκριμένα, το 43% πιστεύει πως ο έλεγχος της αγοράς από τις εισαγωγές οφείλεται «στις πιέσεις των πολυεθνικών», το 24% θεωρεί πως γι’ αυτό ευθύνεται «η προώθηση ξένων φαρμάκων από τους γιατρούς», το 18% ενοχοποιεί τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων», το 10% το αποδίδει στη «λανθασμένη ενημέρωση» και το 3% στην «προώθηση από τους φαρμακοποιούς».

Όσον αφορά την αξιολόγηση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική, το 73% θεωρεί πως αυτά πλήττουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν, ενώ το 27% τα θεωρεί σωστά και ζητά να παραμείνουν.

Σύμφωνα με την ίδια επιστημονική έρευνα, που παρουσιάζει η ΠΕΦ, η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι κατά 65% φθηνότερα των εισαγομένων πρωτότυπων. Μόνο ο 1 στους 100 από όσους ρωτήθηκαν γνώριζε τη μεγάλη αυτή διαφορά τιμής. Μάλιστα 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι ακριβότερα των εισαγομένων πρωτότυπων και 3 στους 10 επίσης, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η σχέση τιμής των ελληνικών με τα εισαγόμενα φάρμακα. Όσοι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές, αλλά όχι ακριβώς, ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα των εισαγομένων είναι μειονότητα: 4 στους 10. Οι 6 στους 10 είτε λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι ακριβότερα (το 28%), είτε δεν γνωρίζουν (το 32%) αν τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα