29 Μαΐ 2014

Αποθήκες καυσίμων στη νότια Κρήτη θέλουν οι Ολλανδοί



Αίτημα στην υπηρεσία Invest In Greece για τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη Νότια Κρήτη κατέθεσε η ολλανδική εταιρεία Vopak. Η επένδυση αφορά την περιοχή του Αθερινόλακκου με υπολογιζόμενο ύψος τα 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

Στο ενδιαφέρον του ολλανδικού ομίλου είχε αναφερθεί από τον περασμένο Νοέμβριο το «Κεφάλαιο» σημειώνοντας ότι η Κρήτη προσελκύει το ενδιαφέρον των παικτών του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, μεγάλοι traders και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της αποθήκευσης και διαμετακόμισης ενεργειακών αγαθών, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις εκμεταλλευόμενοι την κομβική τοποθέτηση του νησιού, καθώς βρίσκεται ακριβώς στο σταυροδρόμι δύο βασικών πλωτών διαδρομών με τεράστιο ενδιαφέρον σε σχέση με το εμπόριο πετρελαϊκών προϊόντων: η πρώτη είναι από το Βόσπορο προς το Σουέζ, τον Περσικό και την Ασία και η δεύτερη προς τη δυτική Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και τις ΗΠΑ.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο η Κρήτη όσο και η Κύπρος έχουν ενταχθεί στον παγκόσμιο σχεδιασμό των μεγάλων traders, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε προνομιακό σημείο, σε ένα σταυροδρόμι μεταφοράς ενέργειας. Στην εικόνα θα πρέπει να προστεθούν και οι γενικότερες εξελίξεις σε σχέση με τα ευρήματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο παρελθόν αντίστοιχο ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει ο ολλανδικός κολοσσός Vitol, που τελικά επέλεξε την Κύπρο για να εγκαταστήσει τις αποθήκες του, ενώ πρόσφατα όπως αποκάλυψε το «Κεφάλαιο» επανέκαμψε και η επίσης Ολλανδική Vopak.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία δημιουργίας και διαχείρισης αποθηκών πετρελαίου παγκοσμίως, η οποία μάλιστα είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Η πρώτη πρόταση για δημιουργία αποθηκών στη νότια Κρήτη από την ολλανδική εταιρεία, είχε κατατεθεί πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στο αδειοδοτικό κομμάτι, με αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να στραφούν σε άλλες λύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το «Κεφάλαιο», η Vopak επανήλθε από το περασμένο φθινόπωρο και στελέχη της είχαν επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και με την περιφέρεια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το business plan που παρουσίασαν, στόχος της εταιρείας είναι να αξιοποιηθεί η στρατηγική τοποθέτηση και να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση με διεθνή προσανατολισμό που θα εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο πετρελαίου. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ακόμη και σήμερα το αδειοδοτικό καθεστώς είναι εξαιρετικά ασαφές, η περιοχή είναι αναξιοποίητη και δεν υπάρχει αγροτική ή τουριστική εκμετάλλευση, αλλά ελλείψει σοβαρού χωροταξικού σχεδιασμού, το φιλόδοξο project παραμένει στον αέρα.
Vopak

Με έδρα το Άμστερνταμ η εισηγμένη στο δείκτη AMX της αγοράς Euronext, είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης χημικών προϊόντων και παραγώγων πετρελαίου και αερίου. Διαχειρίζεται 83 τερματικά με συνολική αποθηκευτική ικανότητα περίπου 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε 31 χώρες. Οι εγκαταστάσεις της επιλέγονται στρατηγικά ώστε να εξυπηρετούν τους χρήστες στις μεγαλύτερες ναυτικές διαδρομές. Πελάτες της είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες από τη χημική και την πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ ο ετήσιος τζίρος της είναι 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί 6100 εργαζόμενους. Πέρυσι τα κέρδη EBITDA της εταιρείας ανήλθαν σε 764 εκατ. ευρώ.




capital

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα