3 Ιουν 2014

Τα Χανιά σε ρωσικά Μ.Μ.Ε.



Πέρασαν... χρόνια από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Στη διάρκεια των χρόνων αυτών πραγματοποιήθηκαν σπουδαία σεμινάρια και σχολεία, τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.500 δημοσιογράφοι, φοιτητές και μεταπτυχιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πανεπιστημιακού επιπέδου τα μαθήματα, οι εισηγήσεις, αφού το Ι.Ε.Τ. έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάντειο.
Παράλληλα, βέβαια, με τα μαθήματα, δημοσιογράφοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές ξεναγήθηκαν στα Χανιά, έζησαν την κρητική φιλοξενία και έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου μας.
Χωρίς εντυπωσιακές κινήσεις και προβολές, το Ι.Ε.Τ. επιτελεί ένα σοβαρό έργο στον τομέα της επιμόρφωσης και ταυτόχρονα γίνεται χώρος προβολής της Κρήτης, του Ν. Χανίων.
Ποιοι εκτίμησαν όλα αυτά και ενδιαφέρθηκαν για την ενίσχυση λειτουργίας του φορέα αυτού; Ενός φορέα που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Ελλάδας.

Ελάχιστοι. Αντίθετα, βρέθηκαν πολλοί που φανερά ή κρυφά αμφισβήτησαν και αμφισβητούν την ύπαρξή του.
Το Ι.Ε.Τ., βέβαια, με τη στήριξη κυρίως του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και του αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη, του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συνεχίζει τις προσπάθειές του. Και υπάρχει, ακόμη, αποτέλεσμα.
Παράδειγμα πρόσφατο. Τα Χανιά επισκέφθηκαν 15 δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων, τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων.
Φιλοξενούμενοι του Αθηναϊκού Πρακτορείου και του Ι.Ε.Τ. και με την υποστήριξη των ξενοδοχείων "Pilot Beach" και "Πανόραμα".

Ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν σε καινοτόμες -και όχι μόνο τουριστικές- δραστηριότητες στον Νομό Χανίων.
Επέστρεψαν στην έδρα τους και άρχισαν να καταγράφουν τα όσα είδαν και απόλαυσαν στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στα Χανιά.
Αποσπάσματα μερικών απ' αυτά παρουσιάζονται παρακάτω αρχής γενομένης από τα μεγάλα και παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας ειδησεογραφικά ρωσικά πρακτορεία: ITAR TASS και RIA NOVOST/ROSSIYA SEGODNYA).
Τα άρθρα αυτά μεταφράστηκαν από την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα και κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού, στην αρμόδια υπουργό για θέματα τουρισμού κ.ά.

ITAΡ TAΣΣ:
To ελληνικό κράτος θα αποκαταστήσει
το σπίτι – Μουσείο του μεγάλου πολιτικού
του 20ού αιώνα Ελευθερίου Βενιζέλου

«Το ελληνικό κράτος θα αποκαταστήσει το σπίτι – Μουσείο του μεγάλου πολιτικού του εικοστού αιώνα Ελευθερίου Βενιζέλου στα προάστια των Χανίων, στην Κρήτη». Αυτό ανέφερε στο ITAΡ-ΤΑΣΣ ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" που βρίσκεται στην Κρήτη, κ. Νίκος Παπαδάκης. Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 2000 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και ασχολείται με τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1864 στο νησί, που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πέθανε στο Παρίσι το 1936.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, το Μουσείο του Βενιζέλου στεγάζεται στο σπίτι του στη Χαλέπα στα προάστια των Χανίων, όπου ο πολιτικός έζησε περισσότερα από 30 χρόνια, από το 1880 μέχρι το 1910 και, στη συνέχεια, κατά διαστήματα από το 1927 μέχρι το 1935. Το σπίτι χτίστηκε από τον πατέρα του, Κυριάκο Βενιζέλο το 1876 – 1880 στο ιστορικό προάστιο των Χανίων, όπου, κατά τη διάρκεια του Κρητικού κράτους (1898 – 1913) υπήρξε κατοικία του πρίγκιπα Γεωργίου της Κρήτης, δευτερότοκου γιου του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α', πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων και σπίτια ντόπιας αστικής τάξης.

Το σπίτι πήρε την τρέχουσα όψη το 1927, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψε στα Χανιά από την Αθήνα και έκανε ριζική ανακατασκευή του υπό την προσωπική επίβλεψη του διάσημου αρχιτέκτονα Σταυρίδη. Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσαν στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου οι γιοι του. Το 1941, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, το σπίτι καταστράφηκε, αλλά οι Γερμανοί το ανακατασκεύασαν και το χρησιμοποίησαν ως κατοικία του Γερμανού διοικητή του φρουρίου της Κρήτης, όμως κατά τη διάρκεια της κατοχής το σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές από βανδαλισμούς.

ITAΡ TAΣΣ:
Παράγουν προϊόντα χαρουπιάς που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες
Στο ελληνικό νησί της Κρήτης οργάνωσαν την παραγωγή προϊόντων χαρουπιάς, που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό διηγήθηκε σε μια ομάδα διαπιστευμένων ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα ο δ/ντής της επιχείρησης που παράγει και πουλάει προϊόντα χαρουπιάς "Χαρούπι Κρήτης" (Creta Carob) ο κ. Νίκος Μανούσακας.
«Carob» είναι η αγγλική ονομασία του δέντρου, η επιστημονική ονομασία (Ceratonia siliqua) του οποίου προέρχεται από την ελληνική λέξη «κέρατον» (Κεράς – κέρατα) και τη λατινική λέξη siliqua, «το τσόφλι της χαρουπιάς». Στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα ο καρπός της χαρουπιάς ονομάζεται χαρούπι.

ITAΡ TAΣΣ:
Στο νησί της Κρήτης λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας
Στο νησί της Κρήτης στην Ελλάδα λειτουργεί το μοναδικό Μουσείο με πρωτότυπα μηχανήματα εκτύπωσης του 19ου αιώνα, το οποίο αφηγείται την ιστορία της εκτύπωσης από τον πρώτο ευρωπαϊκό εκτυπωτή του Γουτεμβέργιου μέχρι σήμερα.
Ένα ακριβές αντίγραφο της τυπογραφίας του Γουτεμβέργιου έδειξε σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων η κα Έλια Κουμή, διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας και επικεφαλής της δημοφιλούς εφημερίδας "Χανιώτικα νέα" που εκδίδεται στο νησί. «Το σχέδιο του τυπογραφείου το λάβαμε από το Μουσείο Γουτεμβέργιου στη γερμανική πόλη του Μάιντσ, αλλά το ίδιο το μηχάνημα είναι κατασκευασμένο στα Χανιά από τοπικό μηχανικό. Παρά το γεγονός ότι το τυπογραφείο λειτουργεί, δείχνουμε συνήθως τη διαδικασία εκτύπωσης σε ένα άλλο μηχάνημα, που κατασκευάστηκε το 1835», ανέφερε η κα Έλια Κουμή, δείχνοντας στη συνέχεια το πως τύπωναν τα βιβλία.
Το Μουσείο Τυπογραφίας, το οποίο άνοιξε το 2005, βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης των Χανίων στο βιομηχανικό πάρκο. Η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου ήταν το όνειρο ζωής του ιδρυτή του κ. Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος δημιούργησε την εφημερίδα "Χανιώτικα νέα".

ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤI:
To χαρούπι έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των οπαδών υγιεινής διατροφής

Η χαρουπιά, που ήταν δημοφιλής στη Μέση Ανατολή για αιώνες και έχει ξεχαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ξαναβγαίνει στη δημοσιότητα, τώρα ως πηγή της υγιεινής διατροφής. Η ζήτηση για τα προϊόντα από τους καρπούς της αυξάνεται όλο και περισσότερο, γεγονός που οδήγησε Έλληνες επιχειρηματίες να ιδρύσουν την εταιρεία παραγωγής τους, που είναι μοναδική στη χώρα προς το παρόν.

Αναβίωση παλιών παραδόσεων. Η χαρουπιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως «το αρτόδεντρο του Ιωάννη». Στη Ρωσία το φρούτο της είχε την ονομασία «το τσόφλι της Κωνσταντινουπόλεως». Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Κρήτης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από χαρουπιές κάνανε ψωμί και σοκολάτα και για πολλούς ήταν το μόνο διαθέσιμο γλυκό καθώς οι καρποί περιέχουν μέχρι και 50% ζάχαρη. Από αυτούς έκαναν υποκατάστατο του καφέ και κακάο, ενώ ο καρπός της δεν περιέχει καφεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους.

«Κατά τη διάρκεια της κατοχής βοήθησε τον κόσμο να επιβιώσει. Μετά τον πόλεμο ξεχάσανε τη χαρουπιά και τώρα τη θυμήθηκαν, διότι όλοι ασχολούνται με υγιεινή διατροφή», δηλώνει ο κ. Νίκος Μανούσακας, υπάλληλος της επιχείρησης, που παράγει προϊόντα της χαρουπιάς και έκανε μία περιοδεία για τους ξένους δημοσιογράφους στο μικρό εργοστάσιο. Η Εταιρεία Creta Carob («carob» είναι το αλεύρι χαρουπιού) είχε καταχωρισθεί το 2006, αλλά η παραγωγή άρχισε μόλις το 2011. Τόσος χρόνος χρειάστηκε για παραγγελία και εγκατάσταση του εξοπλισμού, για την οργάνωση της προμήθειας των καρπών από τους αγρότες και την αναζήτηση αγορών πώλησης.

ITAΡ TAΣΣ:
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο
στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης δημιουργήθηκε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που καταναλώνει 1 λίτρο βενζίνης ανά 600 χιλιόμετρα.
«Στο Πολυτεχνείο του ελληνικού νησιού της Κρήτης δημιουργήθηκε το ηλεκτρικό Eco Racer, που απαιτεί ένα λίτρο βενζίνης ανά 600 χιλιόμετρα. Αυτό αναφέρθηκε σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Πολυτεχνείου, όπου έχουν ήδη κατασκευασθεί τρία πρωτότυπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία συνεχώς βελτιώνονται», αναφέρει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, προβάλλοντας στη συνέχεια δηλώσεις στελεχών του Πολυτεχνείου.
Ο ερευνητής του εργαστηρίου και δοκιμαστής των αυτοκινήτων Πολυχρόνης Σπανουδάκης ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο άρχισε να δημιουργεί τα πρωτότυπα με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου το 2007.

ITAΡ TAΣΣ:
Οι Ελληνες παραγωγοί βιολογικών προϊόντων επιδιώκουν παρουσία στην αγορά της Ρωσίας
Στην επιδίωξη των παραγωγών βιολογικών προϊόντων ελληνικού ελαιολάδου να επεκτείνουν την παρουσία τους στην αγορά της Ρωσίας, αναφέρεται το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, κάνοντας μνεία στις επιχειρήσεις «Terra Creta» και «ΒΙΟΛΕΑ», που ειδικεύονται στην παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον «έξτρα παρθένου ελαιολάδου», χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών.
Σημειώνοντας ότι η "Terra Creta" ιδρύθηκε το 2001 και πωλεί τα προϊόντα της σε 33 χώρες και στις πέντε ηπείρους, το πρακτορείο προβάλλει δηλώσεις του διαχειριστή της εταιρείας Εμμανουήλ Kαρπαδάκη, ο οποίος αναφέρει: «To 90% της παραγωγής μας εξάγεται και μεταξύ των κυρίων χωρών εισαγωγής είναι το Βέλγιο, η Γερμανία, η Κίνα και η Βραζιλία. Ενδιαφερόμαστε πολύ για την επέκταση της παρουσίας μας στην αγορά της Ρωσίας, η οποία είναι μια πολύ καλή αγορά για την προμήθεια οικολογικού, αγνού ελαιολάδου, επειδή υπάρχει ποσοστό καταναλωτών που ψάχνουν για ένα προϊόν ποιότητας».

ITAΡ TAΣΣ:
Με ελληνική πρωτοβουλία ιδρύθηκε
Σύλλογος Ιστορικών Καφέ
«Τα παλαιότερα καφέ στην Ευρώπη, με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας και που έχουν διατηρήσει την ιστορική εμφάνιση και τις παραδόσεις, ενώθηκαν σε σύλλογο των ιστορικών καφέ. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το καφενείο "Κήπος", στην πόλη των Χανίων στην Κρήτη, που είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα», αναφέρει σε άρθρο του ο Γενάντι Μέλνικ, που δημοσιεύεται στη Μοσκόφσκι Κομσομόλετς. «Δεν πρόκειται για καφετέρια ή ζαχαροπλαστείο, αλλά για καφενείο, όπου συγκεντρώνονταν διάσημοι άνθρωποι, ένα καφέ με παράδοση και ιστορία, που έχει συμβάλει σημαντικά στον πολιτισμό», δήλωσε ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του "Κήπος" Βασίλης Σταθάκης κατά την παρουσίαση του νέου συλλόγου σε ξένους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια για την ίδρυση του συλλόγου, που έγινε στις 8 Απριλίου, με την υποστήριξη της UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, των τοπικών Αρχών της Κρήτης και των Χανιωτών που ζουν στο εξωτερικό. Είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ένας από τους στόχους του να αναβιώσει και να αναπτύξει την κουλτούρα της επίσκεψης στα καφενεία. Εκτός αυτού, τα μέλη του συλλόγου σκοπεύουν να προωθήσουν, μέσα από τα καφενεία και τα τοπικά προϊόντα, όπως ρακόμελο, ελληνικό καφέ, άλλες σπεσιαλιτέ και κρασί.
Το έμβλημα του Συλλόγου είναι ένα φλιτζάνι του καφέ με φόντο τον πύργο του ρολογιού, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης, στον κήπο των Χανίων. «Δίπλα σε κάθε καφενείο, που είναι μέλος του Συλλόγου, θα είναι το έμβλημα με έναν πύργο και μια επιγραφή στα ελληνικά και στα αγγλικά «Ένωση ιστορικών καφενείων της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόποι θέλουμε να υποστηρίξουμε την ελληνική γλώσσα», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

haniotika-nea

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα