2 Ιουν 2014

Αυστριακή εφημερίδα υμνεί την Κρήτη



«Στα βορειανατολικά της Κρήτης πέρα από την ξεκούραση μπορεί κανείς να ανακαλύψει ιστορία, γαστρονομία, πολλή, πολλή φύση, και αξίζει κάνοντας διακοπές στη βόρεια ακτή της Κρήτης να εγκαταλείψει την αμμώδη παραλία για να απολαύσει αυθεντικό πολιτισμό, από τη «Μονή της αντίστασης», το Αρκάδι, το νησί των λεπρών στον κόλπο της Ελούντα, μέχρι τη ζύμη που ετοιμάζεται από τον παππού Γιώργο για το φύλλο του μπακλαβά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, εισπνέοντας Ελλάδα».

Αυτό γράφει εισαγωγικά στο αφιέρωμα της για την Κρήτη με τίτλο «Μινωικός πολιτισμός, αιωνόβια δένδρα και πολλή, πολλή φύση», η αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Κρήτη δεν απέχει περισσότερο από δυό ώρες πτήσης, προσκαλώντας ήδη πριν την έναρξη της σεζόν σε διαφορετικού είδους διακοπές στην Ελλάδα, στον πανάρχαιο μινωικό πολιτισμό, βραχώδη τοπία με ατέλειωτους ελαιώνες και άριστα διαμορφωμένα ξενοδοχεία που σχεδόν θυμίζουν αρχαίους ναούς, συνδυάζοντας την ξεκούραση με βιώματα και άθληση.

Στη συνέχεια περιγράφεται μια εκδρομή στον κόλπο της Ελούντας και στο νησί Σπιναλόγκα με το κάστρο που αρχικά υπήρξε φρούριο άμυνας και αργότερα σταθμός καραντίνας για ασθενείς από λέπρα και που στο εσωτερικό του διατηρούνται ακόμη ερείπια του χωριού, όπου μέχρι το 1957 υπήρχαν ασθενείς, ενώ γίνεται αναφορά σε ιστορίες που διηγούνται οι ξεναγοί στους τουρίστες.

Παρατίθεται επίσης η «εντυπωσιακή» ιστορία της Μονής Αρκαδίου, όπου σήμερα ζουν μόνον πέντε μοναχοί με τον 93χρονο ηγούμενο και όπου κανείς δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει, τις πανέμορφες εικόνες της εκκλησίας της Μονής ή τα θραύσματα του βλήματος του κανονιού που είναι μέχρι σήμερα ορατά στον κορμό ενός παμπάλαιου κυπαρισσιού.

Σημειώνεται επίσης πως γύρω από τη Μονή υπάρχουν ελαιόδεντρα που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι και 2.000 χρόνια, ενώ γίνεται αναφορά στα προιόντα της περιοχής και στην ενασχόληση των κατοίκων με την γεωργία και κτηνοτροφία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα