Πέρα… βρέχει για τους Δήμους
Γύρισαν την… πλάτη στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών οι Δήμοι των Χανίων, αφού δεν έδωσαν το “παρών” στην ημερίδα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα τα τοπικά συντονιστικά όργανα.
Για την απουσία εκπροσώπων των Δήμων έγινε ιδιαίτερη αναφορά τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τάσο Κουρουπάκη, αλλά και εκπροσώπους Υπηρεσιών.
«Για την πρόληψη των πυρκαγιών -που δυστυχώς η απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αισθητή ενώ ήδη διανύουμε την αντιπυρική περίοδο- δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι από τους Δήμους» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο αντιπύραρχος διοικητής του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων κ. Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης. Σημειώνεται ότι από τους 7 Δήμους των Χανίων, το “παρών” έδωσε μόνο υπάλληλος του Δήμου Χανίων.
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης τόνισε τη σημασία της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής και όχι με εργαζομένους “τριών ταχυτήτων”.
Αναφορικά με την προετοιμασία της Πυροσβεστικής, ο αξιωματικός επεσήμανε πως «έχουμε κάνει καταγραφή του οδικού δικτύου, των κρουνών, των δεξαμενών, των ελικοδρομίων. Κάποια προβλήματα που διαπιστώσαμε έχουν κοινοποιηθεί στους αντίστοιχους Φορείς για να αντιμετωπιστούν. Ομως δεν έχουν γίνει τα τοπικά συντονιστικά όργανα στους Δήμους για να συζητηθούν πιο διεξοδικά τα θέματα που αφορούν τις ομάδες πυροπροστασίας, τις ημέρες υψηλού κινδύνου, την επάνδρωση των πυροφυλακίων από δημοτικούς υπαλλήλους κ.ά.»
Λόγω της μορφολογίας του εδάφους και το ό,τι πολλές δασικές περιοχές είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτες αποτελεί πάγιο αίτημα της Π.Υ. Χανίων η δημιουργία τριών Πυροσβεστικών Κλιμακίων. Ειδικότερα ζητείται:
• Δημιουργία μόνιμου ή εποχικού πυρ. κλιμακίου στην Ανώπολη Σφακίων.
• Μόνιμο πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Ξυλόσκαλο με σκοπό και στόχο την επέμβαση, αν χρειαστεί στον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς.
• Εποχικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Γαύδο, για τη στελέχωση του οποίου γίνεται απόσπαση προσωπικού από άλλες Υπηρεσίες.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα πρόληψης, αλλά και τη γενικότερη καλύτερη οργάνωση της πολιτείας αναφέρθηκε ο κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος δασολόγος – ερευνητής εξειδικευμένος στις δασικές πυρκαγιές, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Mεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.
«Στην πρόληψη δεν έχει δοθεί η σημασία που πρέπει, ειδικά τις τελευταίες χρονιές που έχουμε μείωση των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και προβλήματα με τα εναέρια μέσα. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τον πολίτη για να μειωθούν οι πυρκαγιές, αν θέλουμε να έχουμε δάσος για μας και τα παιδιά μας και αν δεν θέλουμε να κινδυνέψουμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινούν οι φωτιές αργά ή γρήγορα φτάνουν στην πόρτα μας. Μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή μας όταν βρεθούμε περικυκλωμένοι από φλόγες. Χάθηκαν ζωές το 2007 όταν δεν πίστευαν ότι μπορούν να βρεθούν σ’ αυτή τη θέση. Ας είμαστε πιο υπεύθυνοι για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τη φωτιά, πώς θα γίνει μία οξυγονοκόλληση, ηλεκτροσυγκόλληση που είναι σημαντικές αιτίες για την εκδήλωση πυρκαγιών, πώς θα λάβουμε υπόψη μας τους δείκτες κινδύνου», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.
Από τη μεριά της Πολιτείας ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε πως έχει σημασία να προχωρήσει σε πραγματική ανάλυση των απειλών και να βάλει συγκεκριμένες προτεραιότητες. «Με ένα καλό αντιπυρικό σχεδιασμό μπορούμε να βάλουμε αντικειμενικά προτεραιότητες για το τι θα φτιάξουμε π.χ. αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές, κρουνούς, συγκεκριμένες δράσεις», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για σύσταση εθελοντικών ομάδων εργασίας δίνοντας παραδείγματα από τέτοιες ομάδες στην υπόλοιπη χώρα.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα Χανιά μίλησε για “τραγέλαφο”ως προς τις πυρκαγιές που βάζουν οι κτηνοτρόφοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Ετικέτες Κοινωνία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα