25 Ιουν 2014

Τείνουν προς εξαφάνιση οι ιεροδιδάσκαλοι στην Ελλάδα


Φθίνουσα πορεία ακολουθεί κυρίως τα τελευταία 17 χρόνια ο θεσμός των ιεροδιδασκάλων στη χώρα μας, όπως τονίστηκε το πρωί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε στο Ρέθυμνο, ο πανελλήνιος σύνδεσμος ιεροδιδασκάλων.
  Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συνδέσμου, ο "ιερός πόλεμος" με τους καθ' ύλην αρμόδιους, έχει ως αποτέλεσμα σήμερα, να υπηρετούν σε σχολεία της Ελλάδας μόλις 170 ιεροδιδάσκαλοι από τους 1.000 ενεργούς που μετρούσε ο σύνδεσμος το 1997.
 
  Πιο αναλυτικά, δεκάδες εν ενεργεία και συνταξιούχοι ιεροδιδάσκαλοι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας συναντήθηκαν το πρωί στο Ρέθυμνο, όπου έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδέσμου στην Κρήτη, η γενική συνέλευση του πανελλήνιου συνδέσμου ιεροδιδασκάλων "Κωνσταντίνος ο εξ΄οικονόμων", όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά.
  Οι εργασίες της συνέλευσης έγιναν στον ιερό ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης, ενώ μεταξύ άλλων κατά την πενθήμερη παραμονή των επισκεπτών στο νησί, έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις σε σημαντικά εκκλησιαστικά και ιστορικά μνημεία της Κρήτης.
  Ο θεσμός των ιεροδιδασκάλων καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1958, ενώ μόλις το 1980 ιδρύθηκε ο ομώνυμος πανελλήνιος σύνδεσμος. Τα τελευταία χρόνια οι κλυδωνισμοί που έχει δεχτεί ο κλάδος είναι πολλοί, με τους ιεροδιδασκάλους να εκφράζουν πλέον ανοικτά την αγωνία τους για το μέλλον αυτού του θεσμού.
  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, π. Σωκράτη Ξενικάκη, ο "ιερός πόλεμος" με τους καθ' ύλην αρμόδιους ξεκίνησε περίπου το 1997, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα από τους 1.000 ενεργούς ιεροδιδασκάλους που μετρούσε ο σύνδεσμος να έχουν απομείνει 170, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις τους μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα έχουν απομείνει μόλις 30 ή 40 σε ολόκληρη τη χώρα.
  Σημειώνεται ότι το "παρών" στις εργασίες της γενικής συνέλευσης έδωσε και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε τις προσπάθειες των ιερέων που χρόνια τώρα υπηρετούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους.






neatv

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα