12 Ιουν 2014

Με λουκέτο απειλούνται τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και στην Κρήτη


Υπό την απειλή λουκέτου βρίσκονται συνολικά 89 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε όλη τη χώρα, καθώς η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έληξε το 2013 και οι πόροι για τη λειτουργία τους έχουν ήδη περιοριστεί κατά 50%, καθώς και 22% για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρία.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ προειδοποιεί με επιστολή του σε κάθε αρμόδιο φορέα, πως εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, τότε θα μπει λουκέτο σε περίπου 100 δομές σε όλη την Ελλάδα.
Μεταξύ των ΚΔΑΠ που βρίσκονται στο κόκκινο της βιωσιμότητά τους είναι και ένα στο δήμο Ρεθύμνου και ένα στα Ανώγεια και συνολικά εννιά σε όλη την Κρήτη.
Η υποχρηματοδότηση των δομών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αριθμού των επιδοτούμενων παιδιών απειλούν αρχικά τις δομές που έχουν μικρή δυναμικότητα, δηλαδή κάτω των 40 παιδιών.
Η περαιτέρω μείωση των πόρων τους θα οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού, υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις σε «λουκέτο», καθώς ο δήμος στον οποίο ανήκουν δεν θα δύναται να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του.
Σήμερα, λειτουργούν στους δήμους της χώρας 375 ΚΔΑΠ και 81 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, φιλοξενώντας αντίστοιχα 12.901 και 1.706 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών. Οι αιτήσεις συμμετοχής ανήλθαν σε 18.957 για ΚΔΑΠ και 2.087 για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 1.552 και 192 αντιστοίχως.
Η επιδότηση (voucher) για κάθε παιδί ανέρχεται στα 1.400 ευρώ, ενώ μέχρι το 2012 ήταν 2.800 ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε κλείσιμο αρκετά Κέντρα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί για χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρονιά 2014-2015. Οι εργαζόμενοι όμως υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό υπολείπεται κατά 50-60 εκατ. ευρώ αυτού που θα διασφάλιζε τη λειτουργία των δομών.
Σύμφωνα με την επιστολή, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συλλόγου, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως «αν δεν βρεθούν τα επιπλέον αυτά χρήματα, θα υπάρξει οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης».
ΚΕΔΕ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
H ΚΕΔΕ στη χθεσινή της συνεδρίαση συζήτησε το θέμα που απασχολεί έντονα τους δήμους της χώρας, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των αιτήσεων συμμετοχής, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης.
Αυτό που ζητά η ΚΕΔΕ είναι η εξεύρεση τουλάχιστον 60 εκ. ευρώ επιπλέον για να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός παιδιών.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί για το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης – 140 εκ. ευρώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ο ίδιος που ήταν παρών και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον νέο υπουργό εσωτερικών, τόνισε στην Κρητική Επιθεώρηση πως γίνεται σοβαρή προσπάθεια να μην υπάρχει έλλειμμα στη χρηματοδότηση. Στον υπουργό τέθηκαν υπόψη όλα τα ζητήματα – λειτουργικά, χρηματοδοτικά, προσλήψεων - για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά και δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει σοβαρά όλα τα ζητήματα.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι, η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει προ ημερών πρόταση στο υπουργείο Εργασίας, ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών.



goodnet

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα