25 Ιουλ 2014

Στόχος η ένταξη της Σπιναλόγκας το 2015 στην Unesco

Σύσκεψη με αντικείμενο την προώθηση της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας για οριστική ένταξη στον κατάλογο των μνημείων της Unesco, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, με πρόσκληση της Γενικής Γραμματέως Λίνας Μενδώνη.
Έλαβαν μέρος ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και μέλος της μελετητικής ομάδας του ΤΕΕ που συνέταξε το φάκελο της υποψηφιότητας Αντώνης Ζερβός, το μέλος της ομάδας Κων.
Μαυρικάκης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ελούντας ως εκπρόσωπος του Δήμου Αγίου Νικολάου Βαγγέλης Μαυρικάκης, η αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεωργία Μοσχόβη.
Από πλευράς του Υπουργείου συμμετείχαν η Γ.Γ. Λίνα Μενδώνη και τα ανώτερα στελέχη του κ.κ. Ερση Μπρούσκαρη, Ευγενία Γερούση κ.α.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να προωθηθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε αν είναι δυνατόν η ένταξη να γίνει ή να λάβει την άγουσα προς οριστική ένταξη τον επόμενο χρόνο, που η Unesco θα εορτάσει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της. Θεωρείται λοιπόν σημαντικό η Ελλάδα να εντάξει ένα εθνικό μνημείο της υπό τη σκέπη του παγκόσμιου αυτού οργανισμού, αξιοποιώντας και τη συγκυρία αυτή.
Βέβαια, για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό, δεν θα είναι εύκολο, αφού χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά στην επεξεργασία και ολοκλήρωση του φακέλου, και πιο συγκεκριμένα στη συγκεκριμενοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου τόσο για το ίδιο το νησί όσο και για την περιοχή που το περιβάλλει. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, στόχος είναι κατ' αρχήν ο περιορισμός της ακτίνας επιρροής του σχεδίου διαχείρισης και προστασίας του μνημείου. Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Ο βασικός είναι ότι με τον περιορισμό της ακτίνας επιρροής των μέτρων προστασίας θα γίνει και το σχέδιο διαχείρισης ευκολότερα εφαρμόσιμο, μεγιστοποιώντας έτσι και τη διάρκεια παραμονής του μνημείου στη λίστα της Unesco, μιας και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων και περιορισμών που θα προβλέπει το σχέδιο διαχείρισης, είναι διαρκείς και αυστηροί. Ο άλλος λόγος αφορά και το κόστος που θα απαιτηθεί τόσο σε επίπεδο συμπληρωματικών μελετών όσο και σε επίπεδο εφαρμογής, με την κατασκευή των απαραίτητων δομών και υποδομών υποστήριξης, προστασίας και λειτουργίας του μνημείου.
Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Δήμου Αγίου Νικολάου, Περιφέρειας Κρήτης και Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινώντας από την καταγραφή των εκκρεμοτήτων και προβλημάτων, για να ακολουθήσει ο προσδιορισμός των έργων και υποδομών υποστήριξης του μνημείου, ώστε να δρομολογηθεί η συμπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ένταξη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
Πηγή: anatolh

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα