11 Ιουλ 2014

Στήνουν παγίδες για να συλλάβουν τον «Σήφη»




Στο φράγμα των Ποταμών είναι στραμμένα από σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς νωρίς το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεγάλη επιχείρηση για την παγίδευση του «Σήφη», του πιο διάσημου κροκόδειλου, ο οποίος από την ημέρα που εντοπίστηκε έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και έχει τραβήξει την προσοχή διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Ο «Σήφης», ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός, είναι ο πρώτος κροκόδειλος στην Ευρώπη που ζει σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ ακόμα παραμένει ανοιχτό στα νερά του φράγματος να ζει και το... ταίρι του.

Η επιχείρηση, που θα ξεκινήσει σήμερα στη 1 το μεσημέρι, είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο. Χθες το μεσημέρι έγινε σύσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προκειμένου να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό «παγίδευσης» του ερπετού αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή-ερπετολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πέτρο Λυμπεράκη, αρχικώς θα επιχειρηθεί ο εγκλωβισμός του ζώου με «δόλωμα» κάποια κοτόπουλα. Στόχος είναι να οδηγηθεί ο κροκόδειλος σε μία από τις δύο τεράστιες παγίδες-κλουβιά που θα έχουν τοποθετηθεί στα σημεία όπου τις τελευταίες ημέρες εντοπίζεται να κινείται το ζώο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα δοκιμάσουν άλλον σχεδιασμό «αιχμαλωσίας» του ζώου, για παράδειγμα με θηλιές ή δίχτυα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. «Ας βρούμε πρώτα τον έναν και βλέπουμε για τον δεύτερο» επισήμανε.

Στην επιχείρηση εκτός από τους ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τους υπεύθυνους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στον οποίο υπάγεται η διαχείριση του φράγματος, θα συμμετέχουν υπάλληλοι του Δασαρχείου, της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης αλλά και αστυνομικές δυνάμεις.

Oπως δήλωσε ο κ. Λυμπεράκης, όταν ολοκληρωθεί με το καλό η επιχείρηση, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την τύχη του ζώου. Είναι πιθανόν να μεταφερθεί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όμως υπάρχει ενδιαφέρον από το ΕΛΚΕΘΕ για φιλοξενία του ερπετού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Θαλασσόκοσμο, λύση που θεωρείται η ιδανικότερη για τον «Σήφη», δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός Κρήτης και να ταλαιπωρηθεί.

Για τον κροκόδειλο του φράγματος Ποταμών έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον Ευρωπαίοι επιστήμονες, τους οποίους έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο «Σήφης» κατάφερε να προσαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία τεχνητή λίμνη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο «Εθνος» ο διευθυντής του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μεταξύ των σκέψεων που εξετάζονται είναι το ενδεχόμενο παραμονής του κροκόδειλου στο φράγμα, σε αυστηρά όμως ελεγχόμενο χώρο. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και εφόσον διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ - ΕΥ. ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα