Αγώνας των εργαζομένων κατά της αξιολόγησης
Την πλήρη αντίθεσή τους στο νόμο περί αξιολόγησης θέλουν να αναδείξουν για μία ακόμα φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι, που αύριο Τετάρτη 9 Ιουλίου καλούνται να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Χθες στο Ρέθυμνο βρέθηκε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, Παύλος Αντωνόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε χώρους εργασίας και μίλησε με τους εργαζομένους, ενώ το απόγευμα συμμετείχε σε εκδήλωση – συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στο Δημόσιο τομέα, με έμφαση την αξιολόγηση.
Ο κ. Αντωνόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο νόμος της αξιολόγησης είναι καταστροφικός για τον δημόσιο τομέα. «Θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος είναι μία τομή καταστροφική για όλο το δημόσιο χώρο: εκπαίδευση, υγεία, δήμους, τα υπουργεία κλπ., γιατί στηρίζεται στην αρχή της ανταγωνιστικότητας μέσα στους χώρους εργασίας.
Ουσιαστικά μεταφέρει έναν κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζομένων. Όταν υποχρεώνει τη διοίκηση να προγραμματίσει ώστε το 15% των υπαλλήλων να είναι με βαθμό κάτω από τη βάση, δηλαδή μπαίνει στη διαδικασία κινητικότητας και τελικά απόλυση, αυτό προκαλεί όχι μόνο τριγμούς, αλλά πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών σχέσεων μέσα στους χώρους εργασίας, που θα έχει τραγικά αποτελέσματα. Βέβαια, οι στόχοι της κυβέρνησης είναι σαφείς.
Την αξιολόγηση τη θεωρεί σαν ένα βασικό εργαλείο για να καταργήσει τομείς του δημοσίου για να δοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ήδη το έκανε στην εκπαίδευση, δηλαδή καταργώντας 50 από τις 110 ειδικότητες των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, τις έδωσε στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Το κάνει στην Τ.Α. όπου υπηρεσίες που μπορούν να αποφέρουν ένα κέρδος τις κόβει από το δημόσιο και τις δίνει στον ιδιωτικό τομέα. Στην υγεία είδατε τι έγινε με τον ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, είναι φιλέτα που δίνει στο ιδιωτικό κεφάλαιο μονοπωλιακού χαρακτήρα.
Αυτός που πλήττεται είναι ο λαός που δεν έχει ούτε υγεία, ούτε παιδεία, ούτε ασφάλιση και τον αναγκάζουν να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Εμείς λέμε ότι αυτό δεν πρέπει να περάσει, γιατί θα είναι τραγικό για τον ελληνικό λαό, κυρίως για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, που τους καλούν να διπλοπληρώνουν υπηρεσίες, που έχουν ήδη πληρωμένες», είπε.
Ο ίδιος κατέληξε πως η αξιολόγηση είναι το μέσο προς την ιδιωτικοποίηση και σημείωσε με έμφαση πως ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα ο δημόσιος τομέας λειτουργεί με αξιολόγηση, διαφορετική πάντως από εκείνη που σήμερα επιχειρείται να εφαρμοστεί.
«Εμείς λέμε ότι το δημόσιο ούτως ή άλλως έχει έλεγχο. Δηλαδή, όταν ένας υπάλληλος δεν τηρεί σωστά και όπως πρέπει τις υποχρεώσεις του, σαφώς ελέγχεται από τη διοίκηση και έχουμε χιλιάδες περιπτώσεις όπου ο κόσμος πήγαινε και σπίτι του. Αυτά γινόντουσαν, γίνονται και πρέπει να γίνονται. Σαφώς πρέπει να υπάρχει διοικητικός έλεγχος. Όμως, είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο στο όνομα της αξιολόγησης να περάσει σε έναν απόλυτο έλεγχο των δραστηριοτήτων του εργαζομένου, που θα τον ελέγχει από την ώρα που θα είναι στο σπίτι του μέχρι να ξαναγυρίσει σπίτι του, για να μην πω και μέσα στο σπίτι του.
Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε υπέρ ενός τέτοιου συστήματος, που καταργεί πρώτον τις ελευθερίες του ατόμου με την έννοια ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητα του. Αυτήν βάζεις στη δουλειά σου. Αν γίνουμε όλοι ρομποτάκια και να λειτουργούμε με κασέτα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ποσοτικοποιούμε το ποιοτικό. Πείθουν τον κόσμο με μία ψευδεπίγραφη λογική ότι μέσα από την αξιολόγηση τάχα θα πετύχουν κάτι. Μα, αξιολόγηση γίνεται χρόνια τώρα. Οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι μέσα σε από αξιολόγηση παίρνουν τις θέσεις τους».
Ετικέτες Κοινωνία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα