9 Ιουλ 2014

Έντονες αντιδράσεις για την καταστροφή των χημικών όπλων νότια της Κρήτης



Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινωνία της Κρήτης με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα, νότια της Κρήτης.
Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, ώστε να αποφασιστούν κινητοποιήσεις ενάντια στην υδρόλυση που γίνεται σε άγνωστο σημείο και με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.
Λ. Αυγενάκης προς Βενιζέλο: «ο Οργανισμός δεν αποκλείει διαρροή. Η Ελλάδα τι κάνει;»
Στο ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη διαδικασία της υδρόλυσης, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρεται σε απαντήσεις που έδωσε πρόσφατα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με τις οποίες ο Οργανισμός δεν φέρει κανενός είδους ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και δεν αποκλείει μικροδιαρροές. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά στην παρέμβασή του, ο Υπουργούς Εξωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει πρωτοβουλίες για την παρουσία Έλληνα επιστήμονα επάνω στο πλοίο που διεξάγεται η υδρόλυση και εκείνος με τη σειρά του να ενημερώσει επίσημα την Ελληνική Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση Έλληνες πολίτες για την ασφαλή πορεία της αποστολής.
Επισημαίνει στο κείμενό του:
«Ο OPCW στις απαντήσεις του εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας επί του "Cape Ray" θα υπακούει στις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν τεθεί από τη Σύμβαση και οι οποίες έχουν κατ' επανάληψη ακολουθηθεί από τις ΗΠΑ σε όλες τους τις επιχειρήσεις καταστροφής.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναφέρει σε απάντησή του όμως, ότι «δεν είναι ασύνηθες να έχουμε τέτοια μικρά επεισόδια διαρροής χημικών σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, αλλά επί του "Cape Ray" έχουν εγκατασταθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατο να διαφύγουν χημικά ή ακόμη και μολυσμένος αέρας. Αυτό διαπιστώθηκε από τον OPCW πριν ακόμη το "Cape Ray" αναχωρήσει για τη Μεσόγειο». Παρά τις διαβεβαιώσεις για επιπλέον μέτρα ασφαλείας, για πρώτη φορά επίσημα και Οργανισμός παραδέχεται ότι «δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής...».
Ωστόσο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου στις 21 Φεβρουαρίου 2014, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε με επικριτικό ύφος ότι «δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο...», «έχουμε φθάσει στο σημείο να είμαστε καχύποπτοι για τον ΟΗΕ με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων...» ενώ συνέχισε «έχω εμπιστοσύνη στον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων». Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων διατυπώνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής.
Σε άλλο σημείο των απαντήσεων του OPCW, αναφέρεται μάλιστα ότι «όπως ήδη έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο OPCW, όπως και ο ΟΗΕ, δεν έχει κανενός είδους ευθύνη στην περίπτωση χημικού ατυχήματος. Ειδικότερα όσον αφορά στην εξουδετέρωση επί του "Cape Ray", το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναλαμβάνει κάθε ευθύνη που θα προκύψει σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως έχουμε παρατηρήσει και προηγουμένως, πρόκειται για μία πολυμερή επιχείρηση, στην οποία ο πρωταρχικός ρόλος του OPCW περιορίζεται στην επαλήθευση της ολοκληρωτικής καταστροφής των χημικών της Συρίας, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση χημικού ατυχήματος τα σκάφη θα αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους.
Αυτό γίνεται επίσης κατανοητό από την επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται: Από τη στιγμή που θα βρεθούν (τα χημικά) επί των θαλάσσιων σκαφών, τα σχετικά κράτη-μέλη θα αναλάβουν το καθένα τις ευθύνες που του αναλογούν, βάσει του πολυεθνούς νομικού πλαισίου που έχει εκπονηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην απόφαση 2118 (2013) και από τις αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του OPCW». Ουσιαστικά δηλαδή ο OPCW δηλώνει ότι δε φέρει καμία ευθύνη και ότι ευθύνη έχει το αμερικανικό πλοίο, δηλαδή οι ΗΠΑ (με το εγχείρημα σε διεθνή ύδατα και με τις ΗΠΑ να μην αποδέχονται όλες τις συμβάσεις διαχρονικά).
Όσον αφορά στο ερώτημα εάν «έχουν ενημερωθεί οι χώρες της Μεσογείου συνολικά για το σχέδιο και έχουν κληθεί να λάβουν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος και ποια είναι αυτά. Θα μπορούν παρατηρητές των χωρών αυτών να βρεθούν επί του αμερικανικού πλοίου;», ο OPCW αναφέρει: «Όλες οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου (με την εξαίρεση της Αιγύπτου, που δεν είναι μέλος του OPCW) ενημερώνονται σε τακτική βάση για όλα τα σχέδια και τις εξελίξεις από την έναρξη της αποστολής στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2013. Πραγματικά, για να κρατηθούν ενήμερα όλα τα μέλη, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ζήτησε και λαμβάνει εβδομαδιαίες καταστάσεις προόδου από την Τεχνική Γραμματεία του OPCW πάνω στις δραστηριότητες και τα σχέδια της αποστολής. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί 18 ειδικές συναντήσεις του Συμβουλίου, που ήταν απολύτως επικεντρωμένες στη Συρία. Και όλες οι μεσογειακές χώρες θα έχουν τους "δικούς τους παρατηρητές" επί του "Cape Ray" - μία ομάδα επιθεωρητών του OPCW, που είναι υπεύθυνοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη ως προς τις δραστηριότητες επαλήθευσής τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επί του "Cape Ray" η ομάδα θα αναφέρει τακτικά τις δραστηριότητές του στο γενικό διευθυντή και διαμέσου αυτού στο Εκτελεστικό Συμβούλιο».
Δηλαδή όλες οι χώρες θα πληροφορούνται από τον Οργανισμό, που θα ενημερώνεται από τις ΗΠΑ σε ό,τι αυτές κρίνουν; Και ένα επιπλέον ζήτημα είναι εάν οι επιθεωρητές του Οργανισμού θα μπορούν να παρεμβαίνουν καθοριστικά ακόμη και πάνω στο πλοίο, από την στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να εκτελέσουν την αποστολή;
Όσον αφορά δε, στο θέμα Έλληνα παρατηρητή, ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων αναφέρει αορίστως ότι «οι μεσογειακές χώρες θα έχουν τους "δικούς τους παρατηρητές" επί του "Cape Ray" - μία ομάδα επιθεωρητών του OPCW, που είναι υπεύθυνοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη ως προς τις δραστηριότητες επαλήθευσής τους». Τον Φεβρουάριο του 2014, ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας από το Βήμα της Βουλής σε ερώτησή (LINK) μου για το θέμα, ανέφερε ότι «κάνουμε ενέργειες για να υπάρχει Έλληνας παρατηρητής στο πλοίο» και εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι «και να μην είναι Έλληνες, όταν θα είναι παρατηρητές επιθεωρητές του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων από τη Δανία και τη Νορβηγία, έχω εμπιστοσύνη».
Ουσιαστικά, οι επίσημες απαντήσεις του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών προς την εφημερίδα, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά τεχνικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών για την υδρόλυση εν πλω, αλλά ο Οργανισμός αρκείται στο ότι το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα σεβαστεί τις βασικές αρχές του Οργανισμού στην εξουδετέρωση χημικών.
Ακόμη, ο Οργανισμός παραδέχεται επίσημα ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν και ότι όλες οι χώρες-μέλη του Οργανισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βοηθούν, χρηματοδοτούν και ενημερώνονται για το όλο εγχείρημα, στο βαθμό της ενημέρωσης που οι ΗΠΑ κάνουν στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός για πρώτη φορά δεν αποκλείει ατύχημα ή διαρροή, επικαλείται όμως την πρότερη διαχρονικά επιτυχία ανάλογων εγχειρημάτων και των ΗΠΑ και του Οργανισμού, αποσιωπά όμως ότι αυτά δεν έγιναν ποτέ εν πλω. Η επίκληση των διεθνών συνθηκών του Οργανισμού που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ κατά την εξουδετέρωση δεν αρκούν, αφού την ευθύνη του εγχειρήματος θα έχουν αποκλειστικά οι Αμερικανοί πάνω σε πολεμικό πλοίο και σε εγχείρημα αμιγώς χαρακτηρισμένο ως στρατιωτικό».

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα