15 Ιουλ 2014

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για εταιρίες που δεν έχουν προχωρήσει τα επενδυτικά σχέδια φωτοβολταϊκών, ζητά ο Λ. Αυγενάκης


Στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις εταιρίες που δεν ασκούν επίσημα επιτήδευμα και προκύπτει από τις μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, καθότι στις περιπτώσεις εταιριών που έχουν συσταθεί για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων φωτοβολταϊκών, έχουν επιβαρυνθεί ήδη τέσσερα χρόνια το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς να γνωρίζουν εάν θα λάβουν την άδεια παραγωγής. Με τον Ν. 3986/2011 θεσμοθετήθηκε το τέλος επιτηδεύματος το οποίο επεβλήθη σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι εταιρείες οι οποίες έχουν κάνει έναρξη με σκοπό να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση πρέπει να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος, παρότι προς το παρόν υποβάλλουν μόνο μηδενικό ΦΠΑ, και απλά συντηρούν το ΑΦΜ μέχρι να προχωρήσουν σε εγκατάσταση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «οι εταιρείες αυτές παρότι δεν ασκούν κάποιο επιτήδευμα, ούτε έχουν έσοδα, ούτε έξοδα, σε πολλές δε περιπτώσεις δεν έχουν θεωρήσει καν βιβλία εσόδων - εξόδων, θα πληρώσουν μόνο και μόνο επειδή έχουν ΑΦΜ. Δεδομένου ότι η άρση αδειοδότησης επετράπη μετά από δυο χρόνια, με τον Ν. 4254/2014, οι εταιρείες οφείλουν τέλος επιτηδεύματος 4 ετών τα οποία αδυνατούν σήμερα να καταβάλλουν, και διατρέχουν τον κίνδυνο να διακόψουν τις εταιρείες και ως εκ τούτου να μην μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.»

«Άλλωστε, η μη άσκηση επιτηδεύματος δεν αποδεικνύεται μόνο με την διακοπή, αλλά και μέσα από τα μηδενικά ΦΠΑ και τις δηλώσεις που υποβάλουν από την έναρξη τους και μετά. Οι εν λόγω εταιρείες υφίστανται έως ότου περάσουν από τις διαδικασίες ελέγχου από την ΔΕΗ κλπ, και υπάρχει περίπτωση εάν δε λάβουν την άδεια παραγωγής να μην έχουν λόγο ύπαρξης και να προχωρήσουν σε διακοπή.

Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε εταιρεία που δεν ασκεί στην πραγματικότητα επιτήδευμα και ως εκ τούτου, τουλάχιστον για τις εν λόγω περιπτώσεις (εταιρείες που δεν έχουν έσοδα – έξοδα) πρέπει να καταργηθεί», υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις εταιρίες που δεν ασκούν επίσημα επιτήδευμα και προκύπτει από τις μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα