Λασίθι: Επιστολή της ΕΑΣ Ιεράπετρας για τη χρήση διχλωροπροπένιου
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μέσω μερίδας του Τύπου και ΜΜΕ της Κρήτης συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού σχετικά με τη χρήση στην Κρήτη του διχλωροπροπένιου (1,3 D) ως υποκαπνιστικό εδάφους.
Αντικειμενικά τα ως άνω δημοσιεύματα δημιουργούν σαφέστατα αρνητική εικόνα για τα προϊόντα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κύρια της Κρήτης δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας, μέσω της παραπλάνησης του καταναλωτή όταν μάλιστα στερούνται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης, παρουσιάζουν όλους εμάς που ασχολούμαστε στο χώρο της γεωργίας, τους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων αλλά και όσους συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα λίγο πολύ ως άτομα που εν γνώσει μας δηλητηριάζουμε τον κόσμο, αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας.
Οι παραγωγοί της Κρήτης και όλοι όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία παραγωγής και προμήθειας κηπευτικών προϊόντων υπηρετούμε με συνέπεια την ανάγκη και καταβάλλουμε συστηματική προσπάθεια παραγωγής ασφαλών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και σε τιμές που ανταποκρίνονται στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.
Μετά την απόσυρση του βρωμιούχου μεθυλίου, το 1,3 D είναι το μοναδικό αξιόπιστο όπλο του παραγωγού ενάντια στους νηματώδεις όπως προκύπτει από την εμπειρία χιλιάδων παραγωγών πάνω από 15 χρόνια.
Επίσης, το προϊόν λόγω της εφαρμογής του όχι στο φυτό αλλά στο έδαφος πολύ πριν τη φύτευση, έχει μηδενικά υπολείμματα στα τρόφιμα άρα και εξ ορισμού απόλυτα ασφαλές για τον καταναλωτή.
Τα ζητήματα του κινδύνου για το χρήστη αντιμετωπίζονται με πολύ σοβαρότητα. Το προϊόν εφαρμόζεται με ειδικές συσκευές και τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλής χρήσης του. Ο χρήστης με το προϊόν δεν έχουν καμία επαφή, η δε χρήση του πραγματοποιείται με την παρουσία εξειδικευμένου γεωπόνου. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε παρενέργεια από τη χρήση του.
Όσο για το απαγορευμένο, το προϊόν έχει νομιμότατη άδεια κυκλοφορίας σε όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και θεσπισμένες εγκρίσεις 120 ημερών από την Ε.Ε.
Το προϊόν, κατά συνέπεια, πρέπει να μείνει στην αγορά ως αναντικατάστατο αν θέλουμε να έχουμε ασφαλή και ανταγωνιστική παραγωγή κηπευτικών.
Ωστόσο, οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε για την σκοπιμότητα ανάλογων δημοσιευμάτων και παρεμβάσεων, καθώς και για τον χρόνο δημοσίευσής τους τώρα που η Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας με θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη το 1,3 D.
Γι αυτό ζητούμε να μην λάβετε υπόψη σας τέτοιου είδους δημοσιεύματα, καταγγελίες και τις όποιες παρεμβάσεις και να προστατέψετε την αγροτική παραγωγή σε μια δύσκολη περίοδο.
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο σας ορθώς έπραξε και έδωσε την άδεια για τη χρήση του 1,3 D καθώς και εγκρίσεις για τη χρήση των αναγκαίων σκευασμάτων κατόπιν και των εισηγήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου και των φορέων της χώρας μας (ΓΕΩΤΕΕ, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εξειδικευμένοι φορείς).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα