9 Σεπ 2014

Ο «καθρέφτης» της φτώχειας στο Ηράκλειο

Σοκ και θλίψη προκαλούν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με τη φτώχεια και την εξαθλίωση που ζουν πολλές οικογένειες.
Άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ζουν δίπλα μας, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τον οικονομικό Γολγοθά που περνούν και που τους οδήγησε στις δημοτικές κοινωνικές δομές.
Τα στοιχεία του δήμου Ηρακλείου αποτελούν τον «καθρέπτη» της φτώχειας στο Ηράκλειο, που όμως σε αριθμούς είναι σίγουρα μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν πολλοί ακόμη που είτε από ντροπή δεν έχουν ζητήσει βοήθεια είτε έχουν απευθυνθεί σε άλλες δομές. Όπως και να έχει οι καταγεγραμμένες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι πολλές, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακόμη περισσότερες.
Στη γλώσσα των αριθμών τώρα, στα κέντρα κοινοτικής φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου είναι καταγεγραμμένες 1.246 οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Στο σύνολό τους, όπως αναφέρει ο Διευθυντής Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου κ. Φανούρης Οικονομάκης, υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά από την κοινωνική υπηρεσία των κέντρων. Σε δομές υποστήριξης του δικτύου κοινωνικής φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου έχουν παραπεμφθεί 937 οικογένειες και σε ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κλπ. 572 οικογένειες.
Ο αριθμός των ανήλικων παιδιών των οικογενειών αυτών είναι 1.151 και από αυτά στα 191 παρέχεται πρωινό γεύμα μέσα από την πιλοτική δράση που ξεκίνησε σε κάποια κέντρα κατά το έτος 2013.
Εφάπαξ βοήθημα (200-400 ευρώ) έλαβαν 80 συνολικά οικογένειες.
Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται αναλυτικά η κατανομή ανά περιοχή των καταγεγραμμένων οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην ουσία, πρόκειται για τον «χάρτη» της φτώχειας στο Ηράκλειο, μια και τα στοιχεία αυτά, όπως λέει ο κ. Οικονομάκης, είναι ενδεικτικά του πού υπάρχουν σε απόλυτους αριθμούς (όχι αναλογικά) οι περισσότεροι φτωχοί και λόγω πληθυσμιακού μεγέθους.



Έτσι, οι περιοχές με τους περισσότερους φτωχούς είναι κατά σειρά: Πόρος (όπου έχουν καταγραφεί 279 ανήλικα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας), Τάλως, Κατσαμπάς και ακολουθούν Ν. Αλικαρνασσός, Μασταμπάς, Δειλινά, Θέρισος, Άη Γιάννης, Άγιος Δημήτριος, Αγία Τριάδα και Φορτέτσα.
Όπως λέει ο κ. Οικονομάκης, πρόκειται για οικογένειες στην πλειοψηφία τους ελλήνων, που ανήκαν στην λεγόμενη μικρομεσαία τάξη, χτυπήθηκαν από την ανεργία και κατέληξαν να μη μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα. «Είναι άνθρωποι που τους συναντάς στο δρόμο και δεν σου περνά από το μυαλό ότι μπορεί να σιτίζονται από τα συσσίτια ή το κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτές οι οικογένειες, ωστόσο, απευθύνθηκαν στα κέντρα κοινοτικής φροντίδας και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δήμου και ζήτησαν βοήθεια. Άλλες, από ντροπή και ταμπού δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα να υποφέρουν ακόμη περισσότερο. Αν και, καταλήγει ο κ. Οικονομάκης, τώρα πια, μπροστά στην ανάγκη και τη συνεχιζόμενη ανεργία, τα ταμπού υποχωρούν και υπερισχύει το ένστικτο της επιβίωσης.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι αυτές οι οικογένειες υποστηρίζονται από τις δημοτικές δομές όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχοκοινωνικά και ιατροφαρμακευτικά καθώς αντιμετωπίζουν συχνά κι άλλα προβλήματα (ενδοοικογενειακή βία, ναρκωτικά, παραβατικότητα κλπ).
Νεκταρία Μανουσουδάκη



Πηγή: inotos

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα