23 Οκτ 2014

Διπλάσια παραγωγή αδρανών υλικών μέχρι το 2020 θα χρειαστεί η Ν.Α. Ευρώπη

Την ώρα που η πρόσβαση σε ορυκτούς πόρους γίνεται πιο δύσκολη, εκτιμάται ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα απαιτήσει έως το 2020 50% υψηλότερη παραγωγή αδρανών υλικών για κατασκευαστικές ανάγκες.
Με βάση την εκτίμηση αυτή, υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Τμήματος Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Montan Leoben της Αυστρίας και εταίρο, ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη εργαλειοθήκης με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των αδρανών υλικών.
Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ειδικότερα τον Σεπτέμβριο του 2014.
Συνολικά συμμετείχαν 27 φορείς από 14 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Συντονιστής από το Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων) ήταν ο καθηγητής Ζαχαρίας Αγιουτάντης.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες καθηγητές, «η επάρκεια αδρανών υλικών είναι βασικό προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Τα αδρανή υλικά χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και προέρχονται κυρίως από λατομεία σκληρών πετρωμάτων και αμμοχάλικου. Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι πλούσιες σε αδρανή υλικά. Ωστόσο, οι ορυκτοί αυτοί πόροι δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε κάθε περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχει αφθονία σε κάποιες περιοχές και αντίστοιχα έλλειψη σε άλλες. Επιπρόσθετα, η πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας της ανάπτυξης άλλων υποδομών και περιβαλλοντικών περιορισμών. Επειδή τα αδρανή υλικά είναι βαριά και ογκώδη η μεταφορά τους είναι δαπανηρή, για το λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη πρόσβασης σε αυτά κοντά στα σημεία κατανάλωσης (δηλαδή κοντά στους αστικούς ιστούς, στα σημεία μεγάλων έργων υποδομής, κλπ). Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα απαιτήσει κατά πάσα πιθανότητα 50% υψηλότερη παραγωγή αδρανών ως το 2020 με στόχο να καλύψει τις αυξανόμενες κατασκευαστικές της ανάγκες.
Ως εκ τούτου, εμφανίζεται η ανάγκη για στροφή στη Βιώσιμη Διαχείριση των Πόρων για Παραγωγή Αδρανών (SARM) και για παροχή μιας Βιώσιμης Προμήθειας Αδρανών από Διάφορες Πηγές (SSM) στην περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουν το σχεδιασμό αδρανών, ενώ χαρακτηρίζονται από έλλειψη δεξιοτήτων και κατάλληλα στελεχωμένων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων του συνδέονται με το σχεδιασμό, καθώς και ανεπαρκή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων στην ανάπτυξη των σχεδίων διαχείρισης αδρανών. Το έργο SNAP-SEE επιζητεί να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων με σκοπό να προωθήσει την ανάπτυξη μιας ενεργού, υπεύθυνης και βιώσιμης βιομηχανίας αδρανών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο σκοπός του έργου SNAP-SEE ήταν η ανάπτυξη και διάδοση μιας Εργαλειοθήκης για την υποστήριξη του σχεδιασμού για την προμήθεια αδρανών από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, ώστε να βοηθήσει τις πολιτικές ηγεσίες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να βελτιώσουν το σχεδιασμό και τις διαδικασίες διαχείρισης αδρανών.
Το έργο SNAP-SEE βασίστηκε στα αποτελέσματα του έργου SARMa (Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων Αδρανών Υλικών, Sustainable Aggregate Resource Management, http://www.sarma.eu) και χρηματοδοτήθηκε από το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας «Νοτιοανατολικής Ευρώπη» (SEE) (SNAP-SEE, SEE/D/0167/2.4/X). Συμμετείχαν 27 εταίροι από 13 χώρες της ΝΑ Ευρώπης και την Τουρκία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ως εταίροι, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων), το Ινστιτουτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ/ΕΚΒΑΑ) και ως Παρατηρητής το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Συντονιστής Εταίρος ήταν το Πανεπιστήμιο Montan Leoben της Αυστρίας. Το SNAP-SEE ήταν ένα έργο 2 ετών και λήγει το Νοέμβριο του 2014».
ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ
Η Εργαλειοθήκη του έργου SNAP-SEE αποτελείται από 4 εγχειρίδια τα οποία είναι μεταξύ τους αλληλένδετα.
1. Το Όραμα Βέλτιστων Πρακτικών για το Βιώσιμο Σχεδιασμό Αδρανών
Στο εγχειρίδιο αυτό παρουσιάζεται το όραμα για τη μετάβαση σε ένα ολοκληρωμένο, περιεκτικό και βιώσιμο σχεδιασμό για την προμήθεια αδρανών στη ΝΑ Ευρώπη. Περιλαμβάνονται ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, καθώς και μια επισκόπηση των στοιχείων που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο.
2. Τον Καθορισμό ενός Βιώσιμου Πλαισίου Σχεδιασμού Αδρανών
Το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί τον οδικό χάρτη του σχεδιασμού. Περιλαμβάνει τα επί μέρους βήματα που πρέπει να γίνουν, με παραδείγματα, αρχές, προσεγγίσεις και απαιτούμενες δράσεις για την υλοποίηση των στόχων και του Οράματος.
3. Οδηγίες για τη διοργάνωση Διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό φορείς-εταίρους
Στο εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνονται κατευθυντήριες γραμμές για τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την υλοποίηση των διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό φορείς-εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία, η κυβέρνηση, οι ΜΚΟ και η κοινωνία των πολιτών συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του σχεδιασμού.
4. Δεδομένα και Ανάλυση για την Υποστήριξη των Βέλτιστων Πρακτικών του Σχεδιασμού Διαχείρισης Αδρανών
Στο εγχειρίδιο αυτό παρουσιάζονται οι διάφοροι τύποι δεδομένων τα οποία είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό. Επίσης, μερικά στα θέματα που θίγονται περιλαμβάνονται ορισμοί σχετικά με τα απαιτουμενα δεδομένα, όπως η σπουδαιότητα των αδρανών, η διαθεσιμότητα τους, οι ανάγκες σε μια περιοχή, κλπ. Τέλος, παρουσιάζονται κάποιες μέθοδοι ανάλυσης και ελέγχου ορθότητας των δεδομένων καθώς και κάποιες προσεγγίσεις για την εφαρμογή κατάλληλων μοντέλων πρόβλεψης της ζήτησης.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.snapsee.eu/
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Συμμετέχοντες στο έργο SNAP-SEE (Βιώσιμος Σχεδιασμός Αδρανών στη ΝΑ Ευρώπη) από το Πολυτεχνείο Κρήτης:
Μέλη ΔΕΠ:
Καθηγητής Ζαχαρίας Αγιουτάντης (Συντονιστής)
Καθηγητής Κων/νος Κομνίτσας
Επίκουρος Καθηγητής Εμμανουήλ Στειακάκης
Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Αλεβίζος
Επιστημονικό προσωπικό: Μαυριγιαννάκης Στέλιος, Σταθογιάννη Φωτεινή, Μπαζδάνης Γεώργιος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα