8 Οκτ 2014

Κτηνιάτρους και λύσεις για τον καταρροϊκό πυρετό ζητά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των συνεπειών του καταρροϊκού πυρετού και την άμεση στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο Ρέθυμνο διεκδικεί με ερώτησή του ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Η ερώτηση κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να επαναφερθεί και το ζήτημα της προκήρυξης 5 θέσεων κτηνιάτρων που εκκρεμεί από το 2008.
Ως προς το ζήτημα με τον καταρροϊκό πυρετό, ο κ. Κεφαλογιάννης διεκδικεί την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με την πραγματική αξία του ζώου που έχει προσβληθεί και όχι με 30 ευρώ που ισχύει σήμερα, καλύπτοντας και το σύνολο της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής. Αναφορικά με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Γεωργίας, τονίζει ότι δεν μπορεί ένας κατεξοχήν κτηνοτροφικός νομός να λειτουργήσει με μια κτηνίατρο, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε αυξητική τάση στα κρούσματα μόλυνσης των αιγοπροβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ήδη επιβαρυμένους παραγωγούς, αφού είναι γεγονός ότι τα πρόβατα που προσβάλλονται από τον ιό πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να σφαγιαστούν.
Σε εθνικό επίπεδο, και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, οι εστίες μόλυνσης ανέρχονται στις 906, ενώ έχουν προσβληθεί συνολικά 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή. Οι πρώτες εκτιμήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης δείχνουν ότι τα προσβληθέντα αιγοπρόβατα υπερβαίνουν τα 150, ενώ πάνω από 20 κτηνοτρόφοι έχουν δει τα πρόβατά τους να πεθαίνουν. Παράλληλα, τα αποτελέσματα από τις ήδη διενεργηθείσες αιμοληψίες στο Ρέθυμνο δείχνουν προσβολή σε μία εστία σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος, με βάση την οποία θα τεθεί τόσο το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και η επόμενη δέσμη μέτρων που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, προκειμένου να μην ξαναβρεθούν οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας ανοχύρωτοι απέναντι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τεθούν δύο σημαντικά ζητήματα, έτσι ώστε το υπό διαμόρφωση πλαίσιο να είναι ολοκληρωμένο και πλήρες. Αφενός πρέπει το Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι μας με την πραγματική αξία του ζώου που έχει προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό και όχι με 30 ευρώ που ισχύει σήμερα, καλύπτοντας και το σύνολο της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής. Αφετέρου, πρέπει να ενισχυθεί το ελεγκτικό πλαίσιο για να είμαστε σίγουροι ότι τα ζώα τηρούν τις προϋποθέσεις που γράφουν τα πιστοποιητικά τους.
Πέρα από τα παραπάνω, το συγκεκριμένο πρόβλημα ανέδειξε για άλλη μια φορά το τραγικό ζήτημα της υποστελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας στο Ρέθυμνο. Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί ένας κατεξοχήν κτηνοτροφικός νομός να λειτουργήσει με μια κτηνίατρο, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Ο «δανεισμός» κτηνιάτρων από άλλους νομούς κατά τις εορταστικές περιόδους και η δυσλειτουργία των σφαγείων δείχνουν ξεκάθαρα τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δημοτικά σφαγεία Ρεθύμνου και Λιβαδίων παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα, αφού λόγω του καταρροϊκού πυρετού, η μια κτηνίατρος του Νομού δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο κλινικό έλεγχο στα υπό σφαγή ζώα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Εξετάζει το Υπουργείο τη δυνατότητα να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι μας με την πραγματική αξία του ζώου που έχει προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό - και όχι με 30 ευρώ που ισχύει σήμερα - καλύπτοντας και το σύνολο της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για την άμεση στελέχωση της Διεύθυνσης Γεωργίας Ρεθύμνου με τον απαιτούμενο αριθμό κτηνιάτρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, η εξυπηρέτηση των παραγωγών και η προστασία των καταναλωτών;
3. Δεδομένου ότι μπορούν να αξιοποιηθούν σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης - άρα και στο Ρέθυμνο, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης της προκήρυξης του 2008 της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, στην οποία υπήρχαν 5 επιτυχόντες κτηνίατροι και, ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης, δεν προχώρησε ο διορισμός τους;

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα