15 Οκτ 2014

Κρητικοί υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι στην Ισπανία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “GSSkills” που συντονίζει το Επιμελητήριο Χανίων, με διακρατικούς εταίρους την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, πραγματοποιήθηκε από 7 έως και 9 Οκτωβρίου 2014 η 2η κατά σειρά συνάντηση εργασίας στο Eibar της Ισπανίας.

Στην αποστολή συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής και υπεύθυνος του προγράμματος Μιχάλης Παπαβασιλείου, ο συνεργάτης της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου που συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος Βασίλης Φόρτσας και έξι υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, μέλη του Επιμελητηρίου Χανίων.

Από την Ελλάδα, εκτός του Επιμελητηρίου που είναι και ο συντονιστής εταίρος, συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση (ECTE) που εδρεύει στο Ρέθυμνο, από τη Γαλλία ο εκπαιδευτικός οργανισμός “Les Compagnons du Devoir et du Tour de France” που εδρεύει στο Παρίσι και είναι μέλος της UNESCO, και από την Ισπανία η εταιρεία για την οικονομική ανάπτυξη της Debabarrena “Debegesa”, που εδρεύει στο Eibar της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έλαβε χώρα το workshop μεταξύ των διακρατικών εταίρων, όπου έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων δύο ερευνών που έτρεξαν το διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου στις τρεις χώρες, σχετικά με τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν οι τεχνικοί ηλιοθερμικών και γεωθερμικών εγκαταστάσεων.

Η παρουσίαση αφορούσε τόσο τα συνολικά αποτελέσματα, όσο και τα αποτελέσματα για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Επίσης, έγινε μια παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης κάθε χώρας στον τομέα των ηλιοθερμικών και γεωθερμικών εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια, έγινε χωρισμός σε δύο ομάδες (ηλεκτρολόγοι/υδραυλικοί), όπου τεχνικοί από τις τρεις χώρες συζήτησαν πάνω στα αποτελέσματα των ερευνών, και έγιναν ερωτήσεις σχετικές με το αντικείμενό τους, προκειμένου να εξαχθούν και να παρουσιαστούν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή της επόμενης φάσης του προγράμματος.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Ινστιτούτο Tknika, ένα Κέντρο Καινοτομίας και Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχει ως σκοπό του να συνδέσει την έρευνα, την επιχειρηματική καινοτομία και την εκπαίδευση. Στις εγκαταστάσεις του, έγινε μια συνολική παρουσίαση του Ινστιτούτου και των σκοπών του, του εκπαιδευτικού συστήματος της Ισπανίας όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, ενώ ακολούθησε περιήγηση σε προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί ή είναι υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις του.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα κτίριο που βρίσκεται στο San Sebastian και κατασκευάστηκε το 2011 από την εταιρεία Dalkia, και το οποίο με τη βοήθεια ηλιοθερμικών και γεωθερμικών εγκαταστάσεων παράγει τόση ενέργεια όση καταναλώνουν οι 125 κατοικίες του.

Τέλος, έγινε συνάντηση μεταξύ των εταίρων για να συζητηθεί η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και να τεθούν χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο Bilbao και τελικά το Eibar μέσω του αεροδρομίου της Μαδρίτης, υπήρχε ένα κενό μερικών ωρών κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ και μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Επιμελητηρίου Μαδρίτης Juan Ignacio Aguilar Durán, και συζήτησαν θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα του θεσμού των Επιμελητηρίων, την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη τους και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αντικείμενο του προγράμματος “GSSkills”, αναφέρεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ήπιες μορφές ενέργειας όπως ηλιακής και γεωθερμικής και απευθύνεται σε υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά και συστήματα γεωθερμικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε στην Ελλάδα και το πρώτο στην Κρήτη, με συντονιστή το Επιμελητήριο Χανίων.

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα