11 Νοε 2014

Μεγαλοπρεπής εορτασμός για τα 148 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε το Σάββατο στο Ρέθυμνο η 148η επέτειος από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, που κορυφώθηκε στο χώρο της Ιεράς Mονής με τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στο μαυσωλείο προς τιμήν των ηρώων του ολοκαυτώματος.
Παρά τον άστατο καιρό, το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, όπως ήταν προγραμματισμένη, η πολιτική και στρατιωτική παρέλαση, μεταξύ των οποίων παρέλασε και άγημα του 547 αερομεταφερόμενου τάγματος πεζικού με τη στολή του μαχητή. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά κατά μήκος της λεωφόρου αλλά και μπροστά στο χώρο όπου βρίσκονταν οι επίσημοι δεν τοποθετήθηκαν κάγκελα, κάτι που προκάλεσε τους θετικούς σχολιασμούς των πολιτών που έδωσαν το παρόν.
Στις φετινές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ το παρόν έδωσαν ο Ρεθυμνιώτης αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γραμματέας Π.Ε της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Κρήτης Γρηγόριος Ροκαδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γεώργιος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτριος Κόκκινος, ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Κρήτης Υποστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αντιστράτηγος, Διοικητής ΑΣΔΕΝ Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Μαρίνος Λούκας που εκπροσώπησε το αρχηγείο της ΓΕΑ καθώς και όλες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του Ρεθύμνου.
Μάλιστα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ημέρας αλλά και τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει για την Κρήτη ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Γιορτάσαμε με μεγαλοπρέπεια, το ολοκαύτωμα του Αρκαδιού, τη μεγάλη θυσία για ελευθερία και ένωση της Κρήτης μας με τη μητέρα πατρίδα. Η Κρήτη, έχει δώσει αγώνες, έχει δώσει ποταμούς αίματος για τη πατρίδα, για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για την ανεξαρτησία, για την ένωση. Σήμερα εμείς όλοι πιστοί στην ιστορία και τις παραδόσεις μας, πιστοί σε όλα αυτά που έκαναν οι προγενέστεροί μας, είμαστε υποχρεωμένοι, όλοι μονιασμένοι, όλοι να πορευόμαστε χέρι χέρι για τη πατρίδα μας, για το καλύτερο αύριο. Τώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες να είσαστε βέβαιοι και σίγουροι πως η Ελλάδα έχει περάσει στην ιστορία της και άλλες δυσκολίες, κατοχές και πολέμους, στάθηκε όρθια μεγαλούργησε και πρόοδευσε. Έτσι και τώρα θα ξεπεράσουμε μονιασμένοι και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και αυτή η νεολαία που καμαρώσαμε και χειροκροτήσαμε, θα δει και θα ζήσει καλύτερες μέρες».
Από την πλευρά του ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης υπογράμμισε: «Ήταν εξαιρετική τιμή για εμάς να είμαστε εδώ στην παρέλαση, ευχαριστώ πάρα πολύ και για τη συμμετοχή και για την αποδοχή και για όλο αυτό το πνεύμα που υπάρχει τη σημερινή ημέρα». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Διαχρονικό το μήνυμα του ολοκαυτώματος του Αρκαδιού. 148 χρόνια μετά στεκόμαστε ευλαβικά απέναντι στους αγωνιστές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία».
ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ
Στις 12 το μεσημέρι, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Ιερά μονή Αρκαδίου όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιου ενώ νωρίτερα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία όπου μαζί με τον Μητροπολίτη συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ιστορικής Μονής, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Άνθιμος Καλπάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρσανίου, Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, και Κληρικοί της Μητρόπολης. Την Πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελέτιος Κουράκλης, Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών Ρεθύμνου, Στέλιος Κιαγιαδάκης.
Φορείς, εκπρόσωποι του στρατού και της εκκλησίας αλλά και πλήθος κόσμου σχημάτισαν πομπή και κατευθύνθηκαν στο μαυσωλείο της μονής, όπου τελέστηκε Τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του Αρκαδίου ενώ μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε η τελετή αφής της ιερής φλόγας που σήμανε την τελετή έναρξης των φετινών 74ων Αρκαδίων αγώνων στίβου και την εκκίνηση του Αρκάδιου δρόμου από τους Αρκαδιοδρόμους.
Η Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΆΔΕΛΕ- ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΚΩΣΤΗ ΓΙΑΜΠΟΥΔΑΚΗ
Τιμήθηκε με ιδιαίτερη ευλάβεια στο Άδελε, γενέτειρα του ήρωα πυρπολητή Κωστή Γιαμπουδάκη, η 148η επέτειος του ολοκαυτώματος της Ι. Μ. Αρκαδίου. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Κωστή Γιαμπουδάκη στην πλατεία στο Άδελε, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη, Ιερουργούντος του αρχιερατικού επιτρόπου της Γ΄ περιφέρειας της Μητροπόλεως π. Ευάγγελου Δερμιτζάκη, του αιδεσιμότατου π. Ανδρέα Παπαδογιάννη, και του αιδεσιμότατου π. Παντελεήμονος Σακελλαρίδη, ιερέα της ενορίας Αδελε.
Την εκδήλωση τίμησαν καταθέτοντας στεφάνια στην προτομή του Κωστή Γιαμπουδάκη, εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κακογιαννάκης Νικόλαος, εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης ο αντιδήμαρχος κ. Σπανουδάκης Στυλιανός, εκ μέρους του στρατού ο ανώτερος Διοικητής φρουράς Ρεθύμνου Αντισυνταγματάρχης κ. Κίντας Ιωάννης, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μανόλης Δουλγεράκης, εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος ο Ανθυποπλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Πατακός, εκ μέρους του τοπικού Συμβουλίου Άδελε, ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Βαρούχας και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Άδελε – Αγ. Παρασκευής, ο Πρόεδρος κ. Στυλιανός Μουντριανάκης. Στεφάνια επίσης κατέθεσαν τα δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Ακολούθησε παρέλαση των σχολείων, του χορευτικού συλλόγου «ΕΡΩΦΙΛΗ» του ιππικού Ομίλου Ρεθύμνου, καθώς και αγήματος του 547 αερομεταφερόμενου τάγματος πεζικού Ρεθύμνου. Την παρέλαση συντόνιζε και παιάνιζε η μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άδελε – Αγ. Παρασκευής παρέθεσε την καθιερωμένη δεξίωση στις αρχές και τους πολίτες, στο κτίριο «ΚΩΣΤΗΣ ΓΙΑΜΠΟΥΔΑΚΗΣ» του Συλλόγου.
Μήνυμα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας για τις γειτονικές προκλήσεις
Στα πλαίσια του εορτασμού για το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, που είναι επίσης και ημέρα γιορτής για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις των γειτονικών χωρών και επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη, δεν θα υπάρξει όμως ανοχή στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των κανονισμών διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας ακούραστα είναι πιστές, τα στελέχη της και όλοι μας στον όρκο τους και την ιστορία, τις παραδόσεις και τη δόξα που φέρνουν στις πλάτες τους. Είναι πιστοί, αγωνίζονται, κουράζονται, εκπαιδεύονται για να επιβάλλουμε την ειρήνη στην περιοχή. Εμείς θέλουμε την ειρήνη και δίνουμε κλάδο ελαίας σε όλους τους γείτονες, σε όλους τους φίλους. Απαιτούμε όμως σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, απαιτούμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κατανόηση και οι γειτονικοί λαοί θα ζήσουν με ειρήνη και θα αναπτυχθούν όπως πρέπει και όπως αρμόζει στην περιοχή μας. Ψύχραιμοι αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε πρόκληση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ: ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ…
Από την πλευρά του ο Γραμματέας Π.Ε της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος αναφέρθηκε στον συμβολισμό του Αρκαδίου που όπως τόνισε «είναι τόπος έκφρασης της Κρητικής λεβεντιάς και σύμβολο ελευθερίας και ηρωισμού». Στα πλαίσια αυτά έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του Ελληνισμού. Συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που απορρέει από εδώ. Ματαιοπονούν ίσοι πιστεύουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχωρήσεις και σε παραχωρήσεις είτε στην Κύπρο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στα δίκαια και στα δικαιώματα του Ελληνισμού».






goodnet

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα