14 Νοε 2014

«Ναυάγησε» η δωρεάν σίτιση

Καταδικασμένη σε τροχιά… υποβάθμισης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια από την Πολιτεία η ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Κρήτης, που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 500 σπουδαστές, έχει κοπεί η σίτιση, ενώ οι θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από ωρομίσθιους καθηγητές. «Από πρόπερσι δεν υπάρχει σίτιση στη Σχολή παρότι υπάρχουν υποδομές, εστιατόριο, μαγειρεία κ.λπ.», εξηγεί στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ο διοικητής της Α.Ε.Ν. Κρήτης Σπύρος Πασσάκος και συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει ότι οι σπουδαστές -εκ των οποίων οι 320 φιλοξενούνται στη Σχολή- δεν έχουν φαγητό και πρέπει να πηγαίνουν έξω για να φάνε και βέβαια να πληρώνουν. Ωστόσο, το θέμα της σίτισης δεν εξαρτάται από εμάς υπό την έννοια ότι γίνεται μία κίνηση κεντρικά από το Υπουργείο που ζητά αναδόχους επιχειρηματίες για τη σίτιση των Σχολών. Πέρυσι για παράδειγμα δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι για όλες τις Σχολές κι αυτό ακύρωσε όλη τη διαδικασία, διότι δεν μπορείς να πεις ότι η Κρήτη έχει σίτιση αλλά δεν έχει η Μακεδονία ή η Κύμη».
Δεν είναι όμως μόνο το φαγητό που καλούνται να πληρώσουν οι εκπαιδευόμενοι ναυτικοί. Είναι και η μεταφορά τους στην πόλη καθώς λείπει η συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ της Ακαδημίας -που βρίσκεται στον Βλητέ Σούδας- με τα Χανιά. Για το θέμα της συγκοινωνίας ο διοικητής της Ακαδημίας τονίζει ότι «έγινε μία συνεννόηση με το ΚΤΕΛ και μπήκαν δύο δρομολόγια, ένα που μεταφέρει το πρωί τους σπουδαστές απ’ τα Χανιά στη Σχολή κι ένα το μεσημέρι με προορισμό την πόλη όταν ολοκληρώνονται τα μαθήματα. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να υπάρξει μία τακτικότερη σύνδεση -ειδικά το απόγευμα- για να μπορούν οι σπουδαστές να κατέβουν στα Χανιά», προσθέτει ο κ. Πασσάκος.
ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΙ… ΜΟΝΙΜΟΙ
Στο μεταξύ, υπό εξαφάνιση είναι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές Σχολές ανά την Ελλάδα να μην έχουν πάρει ακόμα ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους και οι σπουδαστές να χάνουν δεκάδες ώρες διδασκαλίας. «Από καθηγητές εμείς εδώ στα Χανιά δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα, με εξαίρεση 1 καθηγητή – ωρομίσθιο που τον περιμένουμε ακόμα διότι έγινε ένσταση και υπήρξε καθυστέρηση. Ολα τα μαθήματα, ωστόσο, ξεκίνησαν, έστω και λίγο καθυστερημένα, αλλά γίνονται κανονικά», επισημαίνει ο κ. Πασσάκος, ενώ στο ερώτημα πόσοι είναι οι ωρομίσθιοι καθηγητές που καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν απαντά: «Οι μόνιμοι καθηγητές είναι ελάχιστοι. Στη Σχολή πλοιάρχων έχουμε μόνο 1 μόνιμο που εκτελεί και χρέη αναπληρωτή διευθυντή, ενώ στη Σχολή Μηχανικών μόνιμοι είναι ο διευθυντής, ο αναπληρωτής διευθυντής και άλλα 3 άτομα. Δηλαδή συνολικά οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι 6 άτομα, ενώ οι ωρομίσθιοι -και στις δύο Σχολές μαζί- είναι συνολικά 22. Από εκεί και πέρα, έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να πληρωθούν οι θέσεις με μόνιμους καθηγητές όποτε αυτό καταστεί δυνατό.
Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό, καλό θα ήταν η διαδικασία πρόσληψης των ωρομίσθιων να γίνεται πιο νωρίς κι όχι να ξεκινά 15-20 Αυγούστου με συνέπεια για να ολοκληρωθεί να φτάνει 10 – 15 Οκτωβρίου, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν τη 1η Οκτωβρίου». Το πρόβλημα βέβαια είναι γνωστό στο Υπουργείο καθώς οι μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις και τα κενά στους εκπαιδευτικούς παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Αλλωστε το θέμα το έχει θέσει στους αρμοδίους και ο διοικητής της Α.Ε.Ν. Κρήτης αλλά, όπως λέει, «απάντηση δεν έχουμε πάρει ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη γι’ αυτό».

Δημήτρης Μαριδάκης
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα