4 Δεκ 2014

Απαντήσεις για το αποχετευτικό, τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους στο Πανόραμα

Στους κατοίκους της περιοχής Πανόραμα Ατσιποπούλου απαντούν από κοινού ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Γεωργαλής και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ατσιποπούλου, Αλέξανδρος Παπαλεξάκης. Δηλώνουν ότι η δημοτική αρχή μελετά τους τρόπους ανάπλασης της περιοχής, επισημαίνουν όμως ότι η οικοδόμησή της έγινε με τέτοιο τρόπο που να μην μένει καθόλου ελεύθερος χώρος για κοινόχρηστες δραστηριότητες. Αναλυτικά:
«Με αφορμή την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) των κατοίκων της περιοχής Πανοράματος Ατσιποπούλου σχετικά με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, την παιδική χαρά και την κατάσταση του κεντρικού δρόμου θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:
Μας προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση πως η ίδια επιστολή δημοσιεύθηκε παραμονές των δημοτικών εκλογών και τότε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ατσιποπούλου κ. Αλ. Παπαλεξάκης είχε ενημερώσει και προσωπικά αλλά και στο πλαίσιο δημόσιας συνάντησης τους κατοίκους της περιοχής για τα θέματα που θίγονται στην επικαιροποιημένη επιστολή που δημοσιεύσατε.
Επανερχόμαστε λοιπόν, με την ευκαιρία για να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αποχετευτικού δικτύου στην εν λόγω περιοχή, έχει ήδη εκπονήσει την αναγκαία μελέτη, όπως άλλωστε γνωρίζουν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι είτε συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στον Οικισμό τον π. Μάιο είτε απευθύνθηκαν προσωπικά στη ΔΕΥΑΡ για να λάβουν γνώση.
Ο Δήμος σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και την κα Μαίρη Λιονή προωθεί την ένταξή του έργου στο νέο ΕΣΠΑ και λόγω της ωριμότητάς του, θεωρούμε ότι είναι ζήτημα μηνών η ένταξή του.
Το έργο δεν εκτελέστηκε μέχρι σήμερα λόγω υψηλού κόστους και αν το εκτελέσει η ΔΕΥΑΡ από δικούς της πόρους θα πρέπει, λόγω του ανταποδοτικού του χαρακτήρα, να το πληρώσουν οι ωφελούμενοι, όπως ορίζει ο Νόμος, δηλαδή θα κληθούν οι κάτοικοι της περιοχής να πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη. Είναι διατεθειμένοι ν’ αναλάβουν το κόστος ενός τόσο πολυδάπανου έργου; Και γιατί να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι αφού μπορεί το έργο να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
Μέχρι τότε όμως, η διαχείριση των οικιακών λυμάτων αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση των κατοίκων της περιοχής. Ο αρτιότερος περιβαλλοντικά τρόπος για αυτή τη διαχείριση είναι η διατήρηση ιδιωτικού βόθρου ανά κτίσμα ώστε να μην μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, οι πηγές, τα ρυάκια κτλ από τα οικιακά λύματα. Εξυπακούεται ότι είναι υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη το συχνό άδειασμα του βόθρου ώστε να μην υπερχειλίζει και να προκαλείται η δυσοσμία που αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου. Άλλωστε, η ταχύτατη ανοικοδόμηση της συγκεκριμένης περιοχής προηγήθηκε των υποδομών και των κοινωφελών δικτύων που προϋποθέτουν την ορθή οικιστική οργάνωση και αυτή τη συνθήκη τη γνώριζαν εξαρχής οι σημερινοί της κάτοικοι.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία παιδικής χαράς ο Δήμος Ρεθύμνης αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος και ήδη έχει διερευνήσει πιθανούς χώρους κατασκευής της. Κατόπιν σχετικού αιτήματος του τοπικού Συμβουλίου, απευθυνθήκαμε με έγγραφό μας στο ΤΕΘΑ το 2010, αιτούμενοι την παραχώρηση στο Δήμο, τμήματος οικοπέδου ιδιοκτησίας του για να φτιάξουμε παιδική χαρά. Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση. Διερευνούμε την καταλληλότητα ενός ακόμη χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με την Εθνική οδό και παραμένουμε πρόθυμοι ν’ ακούσουμε τις προτάσεις και των κατοίκων για οργάνωση παιδικής χαράς σε χώρο που θα μας υποδείξουν.
Τέλος, σχετικά με τη διαπλάτυνση του δρόμου, είναι ευκαιρία να πούμε ότι στην περιοχή Πανόραμα δεν τίθεται θέμα ασφαλείας. Εδώ και 25 χρόνια έχει διανοιχθεί από την τέως Κοινότητα Ατσιποπούλου και ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα. Μπορούμε όμως να επικαλεστούμε το συγκεκριμένο παράδειγμα ως περίτρανη ένδειξη της ένδειας του Προγραμματισμού και της ορθολογικής χωροταξικής αντίληψης που χαρακτηρίζει τη χώρα μας αλλά κι εμάς τους ίδιους.
Για να γίνω πιο σαφής, θα ήθελα να πω ότι από πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη μου στη συγκεκριμένη περιοχή, διαπίστωσα πως δεν υπάρχει ούτε ίχνος εκατοστού ελεύθερο που να επιτρέπει διάνοιξη δρόμου. Οι φράχτες των κατοικιών έχουν χτιστεί με τη λογική της κάλυψης κάθε διαθέσιμης σπιθαμής ιδιόκτητης γης. Αυτή η λογική είναι ενδεικτική της επικρατούσας νοοτροπίας περί υπερεκμετάλλευσης του διαθέσιμου χώρου προς ιδιωτικό όφελος και σε βάρος του κοινόχρηστου που αναμφίβολα χρειάζεται κάθε περιοχή.
Ως Δήμος Ρεθύμνης αναλαμβάνουμε ευχαρίστως τις ευθύνες μας, αλλά πραγματικά θα μας ενδιέφερε να μας πουν οι κάτοικοι της περιοχής με τι προδιαγραφές πήγαν να κατοικήσουν εκεί και με ποια φιλοσοφία ανοικοδόμησαν εν γένει την εν λόγω περιοχή. Διότι νομίζω πως όλοι γνωρίζουν την αλήθεια και κάποιοι, όχι όλοι, εκμεταλλεύονται καταστάσεις που οι ίδιοι προκάλεσαν είτε με αυθαίρετες κατασκευές είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για τη συνολική οικιστική ανάπτυξη του τόπου που επέλεξαν να οικοδομήσουν και να ζήσουν εκεί είτε ακόμη και με τη διάθεση των οικιστικών τους λυμάτων.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που πρώτα δημιουργούμε και μετά σκεφτόμαστε. Παρόλα αυτά και με δεδομένη πλέον την κατάσταση στο Ατσιπόπουλο, ο Δήμος έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό των έργων του την απαιτούμενη ανάπλαση και αναζητά πηγές χρηματοδότησης για την πραγματοποίησή της».

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα