12 Δεκ 2014

Αυτή είναι η αρχαιοελληνική οφθαλμαπάτη που λειτουργεί ως το δυνατότερο παραισθησιογόνο!

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την πιο ισχυρή… οπτική ψευδαίσθηση που έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής. Πρόκειται για την οφθαλμαπάτη που ανέφερε για πρώτη φορά ο Αριστοτέλης στο έργο του «Πραγματείες περί Φυσικής» και δημιουργεί το εντονότερο μετείκασμα κίνησης (Motion After Effect/MAE), γνωστό και ως «πλάνη του καταρράκτη». 

Για το αντιληπτικό φαινόμενο ευθύνεται η παρατεταμένη έκθεση σε ένα στατικό ερέθισμα που κινείται προς μια κατεύθυνση, ενώ μας φαίνεται ότι κινείται προς την αντίθετη. 



Αν π.χ. κοιτάξουμε για περίπου ένα λεπτό τα νερά που τρέχουν σε έναν καταρράκτη (προσαρμογή σε κίνηση προς τα κάτω) και κατόπιν κοιτάξουμε τις πέτρες που βρίσκονται δίπλα σε αυτόν θα δούμε τις πέτρες να κινούνται προς τα πάνω. Η κύρια νευροφυσιολογική εξήγηση που δίνεται στο φαινόμενο αυτό είναι η ύπαρξη ανταγωνιστικών πληθυσμών νευρώνων και στην υπερίσχυση του ενός από αυτούς ύστερα από παρατεταμένη ενεργοποίηση του άλλου (adaptation fatigue).

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η οφθαλμαπάτη του Αριστοτέλη, την οποία οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. 



Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα