8 Δεκ 2014

Υπόθεση Ρίχτερ: Σήμερα αναμένονται οι πρώτες καταθέσεις

Προκαταρκτική εξέταση με κατεπείγοντα μάλιστα χαρακτήρα διέταξε ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Πατεράκης για την υπόθεση της αναγόρευσης του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.
Η εισαγγελική έρευνα προέκυψε μετά τις έντονες αντιδράσεις σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει, καθώς εκτός από τις αναφορές που έγιναν από τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μανούσο Παραγιουδάκη, και ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης έφερε το θέμα στη Βουλή, κάνοντας τη σχετική τοποθέτηση, καταθέτοντας και ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να διερευνηθεί εάν η απόφαση αναγόρευσης ελήφθη με νόμιμο τρόπο.
Ήδη, έχει κληθεί να καταθέσει ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος αναμένεται να προσέλθει στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου σήμερα Δευτέρα, ενώ αναμένεται να κληθούν και άλλοι, όπως ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και πανεπιστημιακοί για να πουν τη δική τους άποψη για το θέμα.
Να θυμίσουμε ότι στην ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «η αμφισβήτηση της στρατηγικής σημασίας της «κατάκτησης της Κρήτης» έρχεται σε αντίθεση με κάποιες αλλά σίγουρα όχι όλες τις επιστημονικές απόψεις επί του θέματος. Το δεύτερο επίπεδο του αναθεωρητισμού – και το πλέον προκλητικό για κάθε Έλληνα, πόσω μάλλον Κρητικό – είναι η διαφαινόμενη σχετικοποίηση των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν τα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ. Η λογική του συγγραφέα είναι ότι το ανηλεές και πέραν του δικαίου του πολέμου κινούμενο κρητικό αντάρτικο εξώθησε τους εισβολείς σε αποκτήνωση. Οι οποίοι εισβολείς ήταν, στην πλειοψηφία τους, επίλεκτες μονάδες διαπνεόμενες από έναν «ιδεαλισμό». Είναι τόσο απαράδεκτη η σύνδεση της κτηνωδίας του επιτιθέμενου και του κατακτητή με την οργή του αμυνόμενου που ο ιστορικός εδώ χάνει τη συμπάθεια κάθε στοιχειωδώς αντικειμενικού αναγνώστη. Πόσω μάλλον του Έλληνα, πόσω μάλλον του Κρητικού.
Δεν πρόκειται ούτε για αμφισβήτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ούτε για «σκοταδισμό» κάποιων στρατιωτικών. Ουδείς εμπόδισε – και ουδείς θα εμποδίσει στο μέλλον – τον Καθηγητή κ. Ρίχτερ να αναπτύξει τις απόψεις του. Η ανακήρυξη όμως σε επίτιμο διδάκτορα, αυτή η εξαιρετική τιμή, που συνδέει δια βίου το ίδρυμα με τον κατ’ εξαίρεση έτσι τιμώμενο, αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό. Τέτοιες προκλητικές αστοχίες βλάπτουν την ίδια την συμφιλίωση των ευρωπαίων και – ειδικότερα – την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας με τη φίλη και σύμμαχο, σήμερα, Γερμανία, η οποία είναι φορέας μιας πολιτισμικής παράδοσης αξιοζήλευτης και ανθρωπιστικής, πολύ διαφορετικής από εκείνη που πρέσβευαν οι «ιππότες» (!) των εισβολέων – αλεξιπτωτιστών που γρήγορα μετατράπηκαν σε σφαγείς αμάχων».
Ακόμα, σε ό,τι αφορά την απόφαση αναγόρευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ήταν ελλιπείς και προβληματικές καθώς δεν υπήρξε καμία γραπτή εισήγηση, όπως προβλέπει ο νόμος. Ταυτόχρονα ο εισηγητής απέκρυψε το επίμαχο βιβλίο και την προβληματική του επιχειρηματολογία, καθώς και το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για το περιεχόμενό του, όπου εξομοιώνεται ο αγώνας του κρητικού λαού με τις ναζιστικές θηριωδίες, θέμα που συνδέεται με την εθνική προσπάθεια διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και διακινδυνεύοντας και το ενδεχόμενο μιας νομικής εμπλοκής στο δίκαιο αίτημα της χώρας μας, για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει ξεκάθαρη».
Τέλος, καταλήγει: «Ως εκ τούτων είναι ανάγκη να διερευνηθεί απόλυτα το ζήτημα και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους με τις μεθοδεύσεις ή την αμέτοχη στάση τους, εκούσια ή ακούσια, επέτρεψαν αυτήν την απαράδεκτη και καθόλα προσβλητική παραχάραξη της ιστορίας μας. Είναι ζήτημα τιμής απέναντι στους Έλληνες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής».






goodnet

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα