30 Ιαν 2015

Δημιουργία μουσείου Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο προτείνει ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ

Τη δημιουργία Μουσείου Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο προτείνει ο σύλλογος ενεργών πολιτών ΣΥΝΠΟΛΙΣ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει τις δυνατότητες που θα δώσει στο νομό ένα τέτοιο μουσείο, σημειώνοντας:
«Αναμφισβήτητα, η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μία από τις ιστορικότερες και ηρωικότερες μάχες των Ελλήνων και των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μείζονος σημασίας για τη μετέπειτα έκβασή του.
Ο Κρητικός λαός, με μοναδικά όπλα του την υπεράσπιση της γενέθλιας γης του, της Κρήτης, με «συντροφιά» ελάχιστα πεπαλαιωμένα όπλα παρελθόντων πολέμων και τη συνδρομή του μικρού αριθμού συμμαχικών δυνάμεων (Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί) κατάφεραν να πλήξουν σε σημαντικό βαθμό τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Όπως ήταν φυσικό, η επέτειος της Μάχης της Κρήτης τιμούνταν ήδη από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεβασμό στο πρόσωπο των πολιτών και των στρατιωτών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα αιματοβαμμένα χώματα της Μεγαλονήσου.
Με την πάροδο των χρόνων οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Μάχης της Κρήτης –παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, συγγενών θυμάτων κ.ά- ατόνισαν. Το κεντρικό κράτος δεν φρόντισε (τουλάχιστον στην Κρήτη) να διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας τα γεγονότα και η σπουδαιότητα της Μάχης της Κρήτης, ως αποτέλεσμα οι νεότερες γενιές να αγνοούν την ιστορική πραγματικότητα και αξία της ένδοξης μάχης.
Σε όλα τα παραπάνω, η έλλειψη δημοτικών-κρατικών μουσείων για τη Μάχη της Κρήτης, εκτός μερικών εξαιρέσεων, όπου είτε αυτά λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της επετείου, είτε είναι ανενεργά- δυσλειτουργούν. Περιοδικές ή μόνιμες εκθέσεις φιλοξενούνται εντός άλλων μουσειακών κτηρίων, όπως αυτές στο Στρατιωτικό Μουσεί Αγώνων στο Χρωμοναστήρι και στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στα Χανιά.
Στον αντίποδα, αρκετές ιδιωτικές συλλογές που αποτελούνται από ευθεντικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα, εικόνες, βιβλία, έγγραφα, δημοσιεύματα, πολεμικά αντικείμενα (εξαρτήματα, στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης) και σπάνια αρχειακό υλικό... «αναζητούν στέγη». Άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για την τοπική ιστορία, συλλέκτες σπάνιου υλικού από την περίοδο της Μάχης της Κρήτης επιζητούν την παρέμβαση του κράτους και των τοπικών αρχών (εξεύρεση χώρου) για τη δημιουργία μουσείου εκθεμάτων της περιόδου αυτής, με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις ανοικτές προς το κοινό (ξένο και ντόπιο) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ένα μουσείο που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για το Ρέθυμνο, ως πόλος έλξης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο όλους τους μήνες του έτους, καθώς οι ενδιαφερόμενοι πάνω στην ιστορία του Β’ Π.Π. αριθμούν σε αρκετές χιλιάδες. Ένα Μουσείο που θα καλύπτει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ιστορικό, συγγραφέα, ερευνητή και τους απογόνους των στρατιωτών της περιόδου αυτής. Ένα μουσείο που θα λειτουργεί σαν κέντρο μελέτης και έρευνας αρχειακού υλικού. Ένας Μουσείο που θα συνδέσει με σεβασμό το παρελθόν με το μέλλον!
Το Ρέθυμνο, έχει τη δυνατότητα να καταστεί τόπος και σημείο αναφοράς για την ανάδειξη και τη διάσωση της μνήμης της Μάχης της Κρήτης με τη δημιουργία του μουσείου αυτού. Οι πλούσιες ιδιωτικές συλλογές που υπάρχουν, σε συνδυασμό με τους συλλέκτες που έχουν εντρυφήσει πάνω σε αυτές, δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες το Ρέθυμνο να γίνει πύλη... εισόδου στην ιστορία της Μάχης της Κρήτης».

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα