16 Φεβ 2015

Σαρώνεται το Δημόσιο - δημοψηφίσματα στους Δήμους

Γαλλικό μοντέλο έρχεται στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, ενώ η κινητικότητα σπάει σε τρία κύματα. Νέο σύστημα προαγωγής προϊσταμένων, αναμόρφωση των πειθαρχικών συμβουλίων. Αρμοδιότητες και πόροι μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντός του 2015, όπως γράφει το Εθνος.

Θα περιλαμβάνει αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων έως και θεσμοθέτηση νέων συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Κατρούγκαλος στοχεύει να διαμορφώσει ένα άτυπο συμβούλιο «σοφών» για τη δημόσια διοίκηση στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες απ' όλο το πολιτικό φάσμα, όπως για παράδειγμα οι πρώην υπουργοί Πρ. Παυλόπουλος και Γ. Σταυρόπουλος.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις που θα νομοθετηθούν εντός του επόμενου εξάμηνου και θα διαμορφώνουν τις βάσεις για το νέο κράτος αφορούν:

-Τη δημιουργία επιτελικού κράτους. Θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των αναγκών και των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία με βάση την ενοποίηση δομών, όπως καταγράφηκαν από τη δημιουργία 10 βασικών υπουργείων. Θα προσδιοριστούν οι επιτελικές αρμοδιότητες που θα κρατήσουν τα υπουργεία και με βάση αυτό το δεδομένο θα διαμορφωθούν περιγράμματα των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα μεταφερθούν αρμοδιότητες στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης που θα έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα συνοδευτεί με την μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων, που είναι πάγιο αίτημα των ΟΤΑ. Επίσης θα αναδιοργανωθούν οι αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος περιλαμβάνεται η κατάργηση των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων.

-Τρία κύματα κινητικότητας: η εφαρμογή του επιτελικού κράτους θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση προσωπικού από τις θέσεις που υπηρετούν σε νέες δομές όπου θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες. Παράλληλα, θα καταγραφούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και θα πραγματοποιηθούν τρία κύματα κινητικότητας: το πρώτο εντός του επόμενου μήνα με στόχο την επανατοποθέτηση 3.900 απολυθέντων και εργαζομένων που είναι σε διαθεσιμότητα, το δεύτερο για τη σταδιακή τοποθέτηση των 6.000 αδιόριστων του ΑΣΕΠ και το τρίτο σαρωτικό κύμα υπολογίζεται στα τέλη του 2015 ή στις αρχές του 2016 όπου θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με μετακίνηση προσωπικού απ΄ όλο το Δημόσιο. Η κινητικότητα θα έχει εθελοντικό αλλά και υποχρεωτικό χαρακτήρα, στις περιπτώσεις όπου γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων από μία δομή σε μία άλλη.

-Το υπουργείο στοχεύει να αξιοποιήσει τους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ως «ειδική δύναμη» στο εσωτερικό των υπουργείων που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή του επιτελικού κράτους και στο πάντρεμα οργανογραμμάτων και νέων περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.

-Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, στόχος του οποίου θα είναι να επιβραβεύει και όχι να τιμωρεί τους εργαζόμενους όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Στο νέο σύστημα δεν θα περιλαμβάνονται γραπτές εξετάσεις αλλά σταθερά κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων για βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το υπουργείο πρόταση που συνδέεται με το γαλλικό μοντέλο επιλογής προϊσταμένων όπου επιλέγονται από τον υπηρετούντα προϊστάμενο οι τρεις καλύτεροι υπάλληλοι ανά υπηρεσία και κατόπιν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη διοικητική μονάδα ψηφίζουν τους τρεις «καλύτερους» συναδέλφους τους, έτσι ώστε να «επιβεβαιώσουν» ή να «απορρίψουν» την εισήγηση του προϊσταμένου τους. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επεξεργάζεται προτάσεις και για αξιολόγηση εκ μέρους των πολιτών σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες από το κράτος.

«Καλλικράτης» με νέα μορφή και δημοψηφίσματα

Δομικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο, θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων και αλλαγές στα σύνορα των δήμων σε συνδυασμό με μεταφορά αρμοδιοτήτων, προσωπικού και πόρων από την κεντρική εξουσία στους δήμους και στις περιφέρειες.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών είναι και η θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Ο ελεγκτής νομιμότητας των ΟΤΑ, που ήταν υπηρεσία των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων, θα αυτονομηθεί ως υπηρεσία και θα ασκεί εντατικούς ελέγχους στις αποφάσεις των δήμων και των περιφερειών.

Θα καταργηθεί το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» και η παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών θα υλοποιείται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, θα επαναπροσληφθούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι απολυθέντες με άμεση άρση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας, ενώ θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ (καθαριότητα, ύδρευση) που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης θα υπάρξει άρση των περιορισμών προσλήψεων άλλων κατηγοριών του τακτικού προσωπικού για κοινωνικές δομές και για τεχνικές εργασίες.


e-go

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα