16 Φεβ 2015

Επικίνδυνη μόδα τα… drones

Σε μόδα εξελίσσονται τα drones στη χώρα μας με τους ειδικούς να τα θεωρούν ανερχόμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια λόγω παντελούς έλλειψης κανόνων στη χρήση τους και την ΕΛ.ΑΣ. να έχει εντοπίσει μέσα στο 2014 τέσσερις ύποπτες πτήσεις σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούν την εξέλιξη των μη επανδρωμένων μικρών ελικοπτέρων και αεροπλάνων στην Αμερική προσπαθώντας να μελετήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης τυχόν κακόβουλης χρήσης τους στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησαν τον περασμένο Νοέμβριο μελέτη για τα drones, που περιέχει πλήρη περιγραφή των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ επισημαίνονται τα τεράστια κενά της ελληνικής νομοθεσίας και οι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία ξεκίνησε ύστερα από τον εντοπισμό μη επανδρωμένου ελικοπτέρου πάνω από το Πεντάγωνο τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί επικοινώνησαν με τον μετρ των drones, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία. Πρόκειται για τον καλύτερο Ελληνα χειριστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τον άνθρωπο που κάλυψε με ένα από αυτά τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να επιθυμεί να δημοσιευτεί το όνομά του, επισημαίνει: «Στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα όριο στη χρήση των drones γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

Φανταστείτε ότι για να καλύψω τον Μαραθώνιο με ένα επαγγελματικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν μπορούσα να πάρω γραπτή άδεια γιατί δεν υπήρχε αρμόδιος να μου τη δώσει. Αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσουμε με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, και να πάρουμε προφορική άδεια.

Αντιθέτως, στην Αμερική υπάρχει ένα πλαίσιο. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να πετάξει drone δίπλα από κανένα αεροδρόμιο γιατί η εταιρία που τα κατασκευάζει βάζει στο software όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Στην Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος ακόμα και στα αεροδρόμια. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και ένα ερασιτεχνικό drone μπορεί να πετάξει στα 1.000 μέτρα».

Ο φόβος των Αρχών εντείνεται από το γεγονός ότι ακόμα και τα drones που πωλούνται ευρέως στην ελληνική αγορά παρέχουν τις τεχνικές δυνατότητες για τρομοκρατικό χτύπημα ή για προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως η παρακολούθηση κάποιας περιοχής. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα έντονα τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην Ουάσιγκτον μόλις πριν από δύο εβδομάδες ανέκυψε μεγάλο θέμα όταν ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος έπεσε στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Το μικρό ιπτάμενο αντικείμενο, το οποίο πωλείται παντού στην αμερικανική αγορά, πετούσε για αρκετή ώρα πάνω από το συγκρότημα της προεδρικής κατοικίας.

Κοστίζει μόλις 250-300 ευρώ και, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ποσότητα εκρηκτικών που μπορεί να πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως σε χρόνο που θα επιλέξει ο χειριστής.

Ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου και ιδιοκτήτης ομίλου εταιριών ασφαλείας, κ. Αγγελος Αγραφιώτης, τονίζει ότι «ένα drone που κοστίζει σχετικά λίγα χρήματα μπορεί να μεταφέρει 2-3 κιλά εκρηκτικών. Αυτό προβληματίζει τους Αμερικανούς και πρέπει να προβληματίσει και εμάς. Οι πωλήσεις drones έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, καθώς έχουν γίνει μόδα.

Ενα απλό με κάμερα κοστίζει περίπου 100 ευρώ και ένα εξαιρετικής ποιότητας επαγγελματικό μπορεί να φτάσει τα 10.000-15.000 ευρώ. Με ειδικές κάμερες μπορούν να γίνουν λήψεις και τη νύχτα. Ο μόνος τρόπος να το ελέγξουν οι Αρχές όταν το δουν είναι να προκαλέσουν με ειδική συσκευή παρεμβολές στις συχνότητες, πάντα με τον κίνδυνο να πέσει ανεξέλεγκτα σε σημείο που θα προκαλέσει ζημιά».

Τέσσερις ύποπτες πτήσεις στην Αθήνα

Τέσσερις ύποπτες πτήσεις μη επανδρωμένων μικρών αεροσκαφών εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο 2014 σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας στα οποία υπάρχουν ευαίσθητοι στόχοι.

Τα περιστατικά αφορούν στον εντοπισμό drones πάνω από το Πεντάγωνο, κοντά στην οδό Ρηγίλλης και στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου. Σε όλες τις περιπτώσεις οι χειριστές τους δεν βρέθηκαν ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν ύποπτος ο ρόλος τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο σήμανε συναγερμός στο Πεντάγωνο όταν οι φρουροί αντιλήφθηκαν ένα ιπτάμενο αντικείμενο εντός του χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι ειδικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και η ΕΛ.ΑΣ. για τον εξωτερικό έλεγχο.

Οταν οι προβολείς του Πενταγώνου άναψαν, το ελικοπτεράκι κατευθύνθηκε εκτός του χώρου και χάθηκε μέσα στη νύχτα. Το περιστατικό θεωρήθηκε σοβαρό διότι οι μοντελιστές που πετούν τέτοιου είδους ελικοπτεράκια από χόμπι σπανίως το κάνουν τις νυχτερινές ώρες.

Την ίδια περίοδο, εντοπίστηκαν ύποπτες «υπερπτήσεις» κοντά στην οδό Ρηγίλλης, όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες και άλλοι στόχοι, όπως και επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου, όπου έχουν τις εγκαταστάσεις τους πολυεθνικές εταιρίες και δημόσιοι οργανισμοί.

Τα περιστατικά έγιναν αιτία προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει για πρώτη φορά το ποια θα μπορούσαν να ήταν τα αντίμετρα για τυχόν επιθέσεις με drones.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
e-typos

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα