26 Φεβ 2015

Financial Times: H Αθήνα έχει άμεση ανάγκη από ρευστό

Η Αθήνα ξεπέρασε το ένα εμπόδιο και βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με νέα δυσκολότερα, είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times στο οποίο ο συντάκτης του Πιτερ Σπίγκελ τονίζει ότι είναι αναπόφευκτο ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Στο άρθρο των FT, αναφέρεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την επέκταση του προγράμματος στήριξης των 172 δισεκατομμυρίων ευρώ, έφερε ανακούφιση στην ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η νέα ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραμένει δεμένη από τις συμφωνίες που έκαναν οι προκάτοχοι της, ενώ από την άλλη, η Γερμανία και άλλες χώρες ζητούσαν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της πριν συζητηθεί οποιαδήποτε παράταση.

Μπορεί προς το παρόν ο συμβιβασμός της κυβέρνησης Τσίπρα να έσωσε την χώρα από μαζική φυγή καταθέσεων, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετοί κίνδυνοι που παραμονεύουν στο επόμενο τετράμηνο, σημειώνει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση τώρα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση που νιώθει απογοήτευση από την εγκατάλειψη του στόχου για κατάργηση του μνημονίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον Σπίγκελ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που διαφώνησε με τη συμφωνία και είπε ότι θα μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κίνδυνος τώρα για την Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η χρηματοδότηση της χώρας καθώς τα 7,2 δισεκατομμύρια που απομένουν από το πρόγραμμα δεν θα δοθούν μέχρις ότου η χώρα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της κάτι που μπορεί να πάρει μήνες. Αυτό βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης καθώς εκτιμάτε ότι η ρευστότητα στην Αθήνα εξαντλείται και τα φορολογικά έσοδα του προηγούμενου μήνα ήταν κατά ένα δις λιγότερα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει λόγο για δύο πηγές χρηματοδότησης. Πρώτον για του τόκους από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ και αγγίζουν το 1,9 δις ευρώ και δεύτερον από έκδοση εντόκων γραμματίων.

Η αρχές της ΕΕ έχουν αποκλείσει και του δυο τρόπους χρηματοδότησης και οι ελληνικές τράπεζες τώρα στηρίζονται μόνο από την τράπεζα της Ελλάδας καθώς όπως γνωρίζουμε η ΕΚΤ διέκοψε την αγορά ελληνικών τίτλων.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης εκτιμούν ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω εντόκων γραμματίων, θα υπονομευθεί η κυβέρνηση.

Επιπλέον, συνεχίζει το άρθρο, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και αν η Αθήνα βρει χρηματοδότηση οι μεταρρυθμίσεις να αποδειχθούν πολύ πιο δαπανηρές από ότι έχει εκτιμήσει ο Βαρουφάκης, και μάλιστα μέσα σε ένα ασφυκτικά στενό χρονικό πλαίσιο.

Η μεγάλη πρόκληση όμως για τον Τσίπρα έρχεται μετά καταλήγει ο Σπίγκελ, καθώς η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα τρίτο μνημόνιο αφού  η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δόσεις 6,7 δις ευρώ. Με δεδομένο το κακό κλίμα στις Βρυξέλλες μια νέα χρηματοδότηση θα είναι Γολγοθάς.  

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα