30 Μαρ 2015

Βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου και όχι βάσει νόμου θα εκλεγεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Χανίων σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου.

Ωστόσο, βάσει νόμου, ο Συμπαραστάτης του Δημότη μπορεί να εκλεγεί μετά από έξι μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής.

Αρα... μπορεί να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη ή εκτός νόμου η όλη διαδικασία;

Μπορεί, λόγω διευκρινιστικής εγκυκλίου που έφτασε στους ΟΤΑ που δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, από τις 10 Μαρτίου, στην οποία αναφέρεται ότι "Με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4257/2014, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη διευρύνεται σε έξι μήνες από την εγκατάσταση των αρχών. Η ανωτέρω προθεσμία ωστόσο είναι ενδεικτική, και ως εκ τούτου η διαδικασία για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης συνεχίζεται και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015, σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, ακόμη και στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων, υπάρχει λανθασμένη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς αναφέρεται ότι "Στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης.
Ο Συμπαραστάτης αποτελεί ένα νέο θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, που εισήχθη με τις διατάξεις του Προγράμματος «Καλλικράτης», και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, ορθής εφαρμογής των νόμων, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης.

Ο Συμπαραστάτης, επομένως, πρέπει να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα μέλη του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί το κύρος του θεσμού.

Η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη γίνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία."

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα