7 Μαρ 2015

Παράλογη η βιομηχανία γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα για το μέγεθος της χώρας

Aναστάτωση έχει προκαλέσει η νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΠΥ σε φαρμακοποιούς και σε ιατρούς, σύμφωνα με την οποία το κάθε φαρμακείο θα πρέπει να διαθέτει σε απόθεμα το φθηνότερο φάρμακο από κάθε δραστική ουσία και να προτείνει το συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή ακόμη κι αν η διαφορά είναι ένα μόλις λεπτό χαμηλότερη.
Παράλληλα, οι συνεχόμενες αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων και η «υποχρεωτική επιβολή» πλέον των γενόσημων φαρμάκων στους ασθενείς, οι οποίοι φαίνονται ιδιαίτερα διστακτικοί, διχάζει σύσσωμο την ιατρικό και φαρμακευτικό κλάδο. Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί η παράμετρος της εγκυκλίου του ΕΟΠΠΥ που θέλει την επιβολή προστίμων στους φαρμακοποιούς που θα κινείται από 500 έως 5000 ευρώ, μετά από έλεγχο που θα πραγματοποιείται από τον ΕΟΠΠΥ βάσει στατιστικών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αν παρατηρηθεί πως δεν χορηγούν το φθηνότερο σκεύασμα. Γιατροί και φαρμακοποιοί συμφωνούν στο ότι ο καταιγισμός πληροφοριών και οι συχνές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, έχουν διχάσει τους πολίτες και έχουν καλλιεργήσει την ανασφάλεια αλλά και πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες υγείας.
Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ
Μιλώντας στον Team FM, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης έδωσε σαφείς διυκρινίσεις για τα γενόσημα. Εξήγησε πως η «βιομηχανία των γενοσήμων» στην Ελλάδα είναι συνεχώς επεκτεινόμενη τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά ανά δραστική ουσία δημιουργώντας μεγάλο ανταγωνισμό κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε παράλογο.
Συγκεκριμένα μιλώντας για τη βιομηχανία του γενόσημου εξήγησε: «Τα φάρμακα για να μπουν στη κυκλοφορία για κάθε 100 χιλιάδες δραστικές ουσίες θα καταλήξει στο ράφι των φαρμακείων μία παγκοσμίως. Μια φαρμακοβιομηχανία από τη στιγμή που θα δοκιμάσει μια δραστική ουσία μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει να κάνει μελέτες και να πάρει άδεια κυκλοφορίας ότι αυτή η ουσία είναι φάρμακο και μπορεί να διατεθεί με ασφάλεια και να θεραπεύει θα καταναλώσει 15 με 20 χρόνια. Του δίνει το δικαίωμα η παγκόσμια κοινότητα να κρατάνε για 10 χρόνια τη λεγόμενη πατέντα. Μια φαρμακοβιομηχανία που θα ανακαλύψει ένα φάρμακο για να ονομαστεί φάρμακο και να βγάλει τα έξοδά της έχει 10 χρόνια δικαίωμα να κρατήσει μια πατέντα. Αυτό σημαίνει ότι για 10 χρόνια μπορεί να το βγάζει και δεν μπορεί να τον αντιγράψει κανείς. Ορίζει με βάση κάποιους ρυθμισμένους κανόνες την τιμή. Μόλις λήξει η πατέντα μπορεί κάποια άλλη ανταγωνιστική φαρμακοβιομηχανία να αντιγράψει την πατέντα, το φάρμακο. Η ανταγωνιστική βιομηχανία δεν θα έχει δαπανήσει τα χρήματα που δαπάνησε η άλλη που το ανακάλυψε για την έρευνα. Άρα αυτό το δεύτερο φάρμακο το λεγόμενο γενόσημο, μπορεί να είναι πιο φθηνό. Στη χώρα μας τα γενόσημα ως επί το πλείστον έχουν το 80% της τιμής των πρωτότυπων. Είναι ακριβώς το ίδιο φάρμακο. Εκεί υπάρχουν κανόνες μάρκετινγκ.
Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η μητέρα εταιρεία επειδή έχει ονομάσει το πρωτότυπο φάρμακο με μια συγκεκριμένη εμπορική ονομασία. Η ίδια η μητρική εταιρεία βγάζει ένα δεύτερο φάρμακο με άλλο όνομα και το ονομάζει γενόσημο. Οι τιμές στα φάρμακα πέντε χρόνια τώρα πέφτουν. Το πρόβλημα για τη δικιά μας χώρα είναι ότι κυκλοφορούν και πάντα κυκλοφορούσαν πάρα πολλά γενόσημα ανά δραστική ουσία. Όσο πιο παλιό είναι ένα φάρμακο τόσο πιο πολλά γενόσημα έχουν πέσει στην αγορά. Ο ανταγωνισμός αυτός μεταξύ των εταιρειών για το μέγεθος της χώρας μας είναι παράλογος».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΛΛΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου υπογράμμισε σε παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του Team FM, τόνισε πως τα «εμπορικά τρικ» και η ονομασία του φαρμάκου θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στον έλεγχο αλλά και την ποιότητα του σκευάσματος κάτι που σήμερα λόγω πληθώρας σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι δυνατό να γίνεται σε όλες τις μορφές και επαρκώς από τον ΕΟΦ.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο θεράπων γιατρός ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τη χορήγηση του φαρμάκου στον ασθενή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλα τα γενόσημα και μάλιστα τα πιο φθηνά από όλα όσα κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, τόνισε πως η εγκύκλιος του ΕΟΠΠΥ αλλά και οι συνεχόμενες αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου και της συνταγογράφησης δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στους επαγγελματίες υγείας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το σίγουρο είναι και εκεί εστιάζουμε στο ποιος το παράγει, την ποιότητά του φαρμάκου και ποιος το ελέγχει. Θεωρητικά όλα αυτά τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αδύνατο να έχουν ελεγχθεί σε όλες τις μορφές και επαρκώς από τον ΕΟΦ, ο οποίος ο ίδιος ομολογεί ότι δεν έχει το προσωπικό και τη δυνατότητα να κάνει το τεράστιο αυτό έργο, όταν μάλιστα ο Αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκων ομολογεί ότι είναι αδύνατο να ελέγξει όλα τα γενόσημα που κυκλοφορούν παγκοσμίως και υπάρχει ένα ιλιγγιώδες ποσό που ανταποκρίνεται σε αυτή τν δραστηριότητα και λόγω της ανάγκης να έχει ο κόσμος φθηνότερα φάρμακα και επειδή είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει το κράτος να ξεκινήσει από αυτό που οφείλει απέναντι στους πολίτες του. Να μην αλλάζει συνεχώς το πλαίσιο και να δυσκολεύει πάρα πολύ την καθημερινή πρακτική των γιατρών και των φαρμακοποιών και των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και βομβαρδίζονται από όγκο πληροφοριών με αποτέλεσμα πολλές φορές και εμείς να δυσκολευόμαστε να τους πείσουμε ότι γνωρίζουμε καλά ένα φάρμακο που τους χορηγούμε και έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι. Δεν μπορεί όλο αυτό να γίνεται με μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία έχει στηθεί. Έχουν πέσει οι τιμές τόσο πολύ που η διαφορά είναι ένα λεπτό. Δεν ξέρω γιατί ο ασθενής μου θα πρέπει να πάρει ένα φάρμακο που είναι ένα λεπτό πιο φθηνό και εγώ σαν γιατρός μπορεί να μην το γνωρίζω και να μην το έχω γράψει ποτέ.
Πρέπει να υπάρχει από τον ΕΟΦ πολύ αυστηρός έλεγχος για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι και εμείς ότι ένα φάρμακο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας θεραπευτικά . Είναι αδύνατο να παρακολουθήσουμε εμείς την εμπορική ροή όλων των γενοσήμων παγκοσμίως. Δεν είναι σωστό σε χρόνιους ασθενείς και σε σοβαρές ασθένειες να επιχειρείται αλλαγή των φαρμάκων. Μπορεί να γίνει και οικονομία και να γίνει και με ασφάλεια και η θεραπεία και η ευθύνη θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο θεράποντα γιατρό».



goodnet

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα