22 Απρ 2015

Financial Times: Μύθοι και αλήθειες για μια συμφωνία με την Ελλάδα

Απαντήσεις σε έξι μύθους που ταλαιπωρούν την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταγράφει ο Μάρτιν Γουλφ, βασικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Η Μυθολογία που μπλοκάρει την πρόοδο για την Ελλάδα».

«Δεν θα έχει ευχάριστο τέλος, το ελληνικό έπος, εάν οι άνθρωποι που εμπλέκονται δεν αναγνωρίσουν πως είναι προσκολλημένοι σε μύθους», σημειώνει, παρουσιάζοντας έξι μύθους, κάθε ένας εκ των οποίων εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Το grexit θα βοηθούσε την ευρωζώνη

«Εάν η Ελλάδα εξαναγκάζονταν να βγει από το ευρώ θα είχε οδυνηρές συνέπειες για την ίδια οι λαϊκιστικές καμπάνιες στις άλλες χώρες ήταν λιγότερο αποτελεσματικές. Αλλά η συμμετοχή στο ευρώ δεν θα μπορούσε να είναι πια μη αναστρέψιμη. Κάθε κρίση θα προκαλούσε τάσεις αποσταθεροποίησης».

Το grexit θα βοηθούσε την Ελλάδα

Αρκετοί πιστεύουν ότι μια νέα υποτιμημένη δραχμή θα οδηγούσε σε ρόδινο δρόμο ευημερίας. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για μια οικονομία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα δεν μπορεί. Οπότε οι άμεσες συνέπειες θα έφερναν ελέγχους στο συνάλλαγμα, χρεοκοπίες, πάγωμα των ξένων δανείων και νέο γύρο πολιτικής κρίσης».



Είναι λάθος της Ελλάδας

«Κανείς δεν αναγκάστηκε να δώσει δάνεια στην Ελλάδα. Στην αρχή, οι ιδιώτες πιστωτές ήταν ευχαριστημένοι που έδιναν δάνεια με όρους περίπου ίδιους με τη γερμανική κυβέρνηση. Τότε, το 2010, έγινε ξεκάθαρο πως τα λεφτά δεν θα εξοφλούνταν. Αντί να συμφωνήσουν στη διαγραφή χρέους που ήταν αναγκαία, οι κυβερνήσεις (και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αποφάσισαν να διασώσουν τους ιδιώτες δανειστές μέσω της ανακύκλωσης των δανείων».

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσαρμογή εντός κι εκτός συνόρων. Ανάμεσα στο 2009 και το 2014, το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο «έσφιξε» κατά 12% του ΑΕΠ, το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 20% του ΑΕΠ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά 12% του ΑΕΠ. Ανάμεσα στο α’ τρίμηνο του 2008 και το τελευταίο του 2013, οι πραγματικές δαπάνες υποχώρησαν 35% και το ΑΕΠ κατά 27%, ενώ η ανεργία έφτασε στο 28%. Πρόκειται για πολύ μεγάλες προσαρμογές».



Οι Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη

«Παραμένει ανοιχτό είναι κατά πόσον η Ελλάδα θα αφιερώσει τις επόμενες δεκαετίες προσπαθώντας να αποπληρώσουν βουνά από δανεικά που δεν έπρεπε να είχαν δοθεί ποτέ. Το γεγονός ότι το χρέος έχει διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ παρά τις αναδιαρθρώσεις καθιστά την κατάσταση πολύ χειρότερη. Η συγχώρεση είναι κάτι αναπόφευκτο. Έκθεση του Center for Economic Policy Research αναφέρει πως ο όγκος του χρέους είναι μεγάλος σε όλη την ευρωζώνη, όχι μόνο στην Ελλάδα».



Η στάση πληρωμών συνεπάγεται και Grexit

«Ένας έκτος μύθος είναι πως εάν η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών, θα αναγκαζόταν να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα και να βγει από τ ην ευρωζώνη. Είναι πιθανό, εάν η ελληνική κυβέρνηση χρεοκοπούσε, οι ελληνικές τράπεζες έχαναν τα στήριξη από τον ELA. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να βάλουν φραγμούς στην ανάληψη καταθέσεων. Μπορεί επίσης να σημειωνόταν παύση πληρωμών.. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ δεν θα είχε μεγαλύτερη δικαιοδοσία να σταματήσει να λειτουργεί ως δανειστής έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες από αυτήν που θα είχε η Fed για να σταματήσει να δανείζει τις τράπεζες του Ντιτρόιτ όταν χρεοκόπησε η Πολιτεία», σημειώνει ο Μάρτιν Γουλφ, λέγοντας πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ Fed και EKT.



«Καμία αμερικάνικη τράπεζα δεν ήταν τόσο εκτεθειμένη π.χ. στην Πολιτεία του Ντιτρόιτ ώστε να καταρρεύσει από τη χρεοκοπία του. Στην ευρωζώνη, όμως, η οποία έχει 19 διαφορετικές τραπεζικές αγορές, μία για κάθε μέλος, με το κράτος να έχει μεγάλη παρουσία σε όλες, η χρεοκοπία από μια εθνική κυβέρνηση θα οδηγούσε στην κατάρρευση τις τράπεζες», προσθέτει και καταλήγει

«Η διάλυση των μύθων δεν θα δώσει μια ικανοποιητική λύση. Όμως θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή. Μια συμφωνία που θα περιελάμβανε τη μόνιμη μείωση του βάρους του χρέους μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και πολιτεία θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα… Εάν δεν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν να αποδεχθούν τη χρεοκοπία και να αφήσουν την Ελλάδα να αποφασίσει τι να κάνει. Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα κακό αποτέλεσμα. Αλλά ποιος είναι σίγουρος σήμερα πως θα μπορούσε να υπάρξει κάτι καλύτερο;».

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα