17 Ιουλ 2015

Ρέθυμνο: 600 οικογένειες στηρίζουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βασικά είδη διατροφής αλλά ακόμη και από μια απλή κουβέντα στήριξης προκειμένου να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση με την ανεργία, τις περικοπές και τη φτωχοποίηση, στέκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Η δομή αυτή που ξεκίνησε να λειτουργεί τα Χριστούγεννα του 2011, στηρίζει περισσότερες από 600 οικογένειες σε όλο το νομό - πλην του δήμου Αμαρίου που διαθέτει δικό του Κοινωνικό Παντοπωλείο – διανέμοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν επιχειρήσεις, σύλλογοι, σχολεία και πολίτες προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Χάρη άλλωστε σε αυτές τις προσφορές μπορεί τόσα χρόνια η δομή να υποστηρίζει τις εκατοντάδες αυτές οικογένειες.
Πάντα αθόρυβα και με βασικό αρωγό στην προσπάθεια τα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» που λειτουργούν σε κάθε δήμο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο συγκεντρώνει τσάντες με βασικά είδη διατροφής (όσπρια, ζυμαρικά, γάλα, αλεύρι κλπ) και μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» που είναι γνώστης σε κάθε δήμο των οικογενειών που έχουν ανάγκη, διανέμονται τα τρόφιμα.
Πρόσφατα μάλιστα έγινε μια διανομή τροφίμων και όταν συγκεντρωθούν επαρκείς ποσότητες, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει ξανά. Η διανομή, όταν δεν υπάρχει ικανή ποσότητα ειδών για να εξυπηρετηθούν όλοι, γίνεται βάσει μιας ιεράρχησης, δίδεται δηλαδή προτεραιότητα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα.
Γι αυτό και είναι σημαντική η προσφορά όλων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Αν όσοι μπορούν, προσφέρουν τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ακόμα και από το υστέρημά τους, θα είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι βρίσκονται σε ανάγκη.
Ο ανάγκες αυξάνονται, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και η αγωνία των ανθρώπων για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη, είπε στην Κρητική Επιθεώρηση η κα Πόπη Κλάδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Ρεθύμνου.
Η ίδια τόνισε πως τις περιόδους των γιορτών οι προσφορές είναι μεγαλύτερες, χρειάζεται όμως και τον υπόλοιπο χρόνο προσφορά από όσους μπορούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο που έτυχε να βρεθεί σε δεινή θέση. Το αίσθημα της αλληλεγγύης πρέπει να ριζώσει στον καθένα για να μπορούν να στηριχθούν οι δομές που υπάρχουν και για να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός ιστός ισχυρός που θα προστατεύει τους αδύναμους.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα άτομα και οι οικογένειες που στηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι βάσει του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των «καταλόγων» που έχουν δημιουργήσει αυτά, ωστόσο όποιος και αν χτυπήσει την πόρτα του Παντοπωλείου και ζητήσει βοήθεια, θα βρει ανταπόκριση. Άλλωστε όπως τόνισε η κ. Κλάδου, για να φτάσει κάποιος να χτυπήσει την πόρτα μιας τέτοιας υπηρεσίας έχει πραγματικό πρόβλημα.
Επίσης αν κάποιος γνωρίζει άτομα ή οικογένειες που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική ή ακόμα και ψυχολογική κατάσταση, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα, αλλά δεν έχουν στήριξη από κάπου, μπορούν να ενημερώσουν ακόμα και ανώνυμα την υπηρεσία και οι κοινωνικοί της λειτουργοί θα φροντίσουν να τους επισκεφθούν για να διαπιστώσουν τις ανάγκες.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι που έφτασαν μέχρι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δεν ήθελαν τόσο να προμηθευτούν τρόφιμα, όσο να ακούσουν μια κουβέντα συμπαράστασης, παρηγοριάς και ελπίδας.
Χ.Β.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα