23 Σεπ 2015

Ανοίγει η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, δόσεις και χρέος

Λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα και πριν ακόμα οριστεί το νέο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, Ευρώπη και ΗΠΑ με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη χώρα, την υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου κιι την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενος στα 3 δισ. ευρώ που απομένουν να δοθούν στην Αθήνα από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι αυτά θα δοθούν σε δύο υποδόσεις, που όμως θα συνδέονται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων.

Τα χρήματα αυτά «συνδέονται με δύο ομάδες προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ή δύο μήνες – πρέπει να συμφωνηθούν, ποιά θα είναι τα προαπαιτούμενα, ποιες θα είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Η δεύτερη ομάδα αυτών των προαπαιτούμενων θα συνδεθεί με τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Όσον αφορά την πρώτη δόση δύο αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο Bloomberg άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα προαπιατούμενα να εστιάζουν σε διοικητικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα πρέπει, επίσης, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη συμμόρφωσή της κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πριν από τις 15 Νοεμβρίου, όταν λήγει η προθεσμία για τη χορήγηση μέρους του προβλεπόμενου από τη συμφωνία ποσού των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Η συμφωνία προβλέπει τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού και ασκήσεις αντοχής των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών – που βρίσκονται σε εξέλιξη – , ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν έως το τέλος του έτους, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Ο Βίζερ δήλωσε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα, εάν αυτό χρειασθεί. «Πιστεύω ότι, από σήμερα έως και τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου, θα έχει γίνει η βασική εργασία για την ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε θα μπορούν να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Το Euro Working Group, στο οποίο μετέχουν οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών για να ετοιμάσουν τις συνόδους του Eurogroup, θα συνεδριάσει στις 24 Σεπτεμβρίου για να αρχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Μοσκοβισί: Εφικτή η αλλαγή των όρων αποπληρωμής των δανείων

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί , μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, χαρακτηρίζοντας εφικτή την αλλαγή των όρων αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο παράλληλα η αναδιάρθρωσή του δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας- πιστωτών για το χρέος αναμένεται να αρχίσουν παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και στις προσπάθειες της για οικονομική ανάκαμψη, όπως τόνισε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Καθώς η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει το έργο της, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και τις διεθνείς προσπάθειες που προάγουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», δήλωσε ο αξιωματούχος και εξήγησε πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ «ήταν και παραμένει η Ελλάδα να βγει ισχυρότερη από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση και να διαδραματίσει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή».

θέμα Grexit θέτει πάλι το Der Spiegel

Τέλος προβληματισμό προκαλεί άρθρο του Der Spiegel που αναφέρει ότι η πιθανότητα ενός grexit αυξήθηκε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αντί να μειωθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν θα προέλθει από το αν ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από την οικονομική λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας μετά τον Ιούλιο, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα