14 Σεπ 2015

Γερμανία: Έλεγχοι στα σύνορα λόγω του μεγάλου όγκου των προσφύγων

Γερμανία: Έλεγχοι στα σύνορα λόγω του μεγάλου όγκου των προσφύγων
Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε τη Συνθήκη Σένγκεν η Γερμανία επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, με στόχο «να περιορίσει το σημερινό κύμα προς τη χώρα» και να αποκαταστήσει την «συντεταγμένη διαδικασία» στην είσοδο σε αυτήν. Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bahn, η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγιά της από και προς την Αυστρία μέχρι τις 5 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Βερολίνου (06.00 ώρα Ελλάδας) μετά την απόφαση της κυβέρνησης.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ κάλεσε  όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για τις “ζώνες αναμονής” των προσφύγων στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία«.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες για την προστασία των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που αναζητούν καταφύγιο.

Ο κ. Μεζιέρ αναγνώρισε ότι «η προσωρινή επιβολή ελέγχων στα σύνορα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα«, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να προκληθούν περιορισμοί στη συγκοινωνία και με τον σιδηρόδρομο.

Από την άλλη, ο Ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε ότι παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία για επιστροφή των ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα με την Ουγγαρία.
Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για την προσφυγική κρίση, ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί ποια μορφή θα έχουν οι ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι που πρόκειται να διενεργούν πλέον οι γερμανικές Αρχές στα γερμανοαυστριακά σύνορα, ούτε και μπορεί να εκτιμηθεί, πώς αυτοί θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Αυστρία.

Εξάλλου, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης της αυστριακής κυβέρνησης, ότι οι ήδη υπάρχοντες δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αυστροουγγρικά σύνορα πρόκειται να συνεχισθούν.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες της Ανγκελα Μέρκελ με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα των προσφύγων, ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα που είναι αφιερωμένη στη μεταναστευτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.

«Μόλις μίλησα με την καγκελάριο Μέρκελ. Συμφωνούμε ότι για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» έγραψε στο Twitter ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Βερολίνο, για να προωθήσει την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο προσωπάρχης του Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, έγραψε στο Twitter: «Η ελεύθερη μετακίνηση (η ζώνη Σένγκεν) θα τεθεί σε κίνδυνο αν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν συνεργαστούν γρήγορα και αλληλέγγυα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης«.

Με άλλα μηνύματά του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει κάνει στους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

Παράλληλα η Κομισιόν τονίζει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν «το συντομότερο δυνατόν«.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα