19 Σεπ 2015

«Ράμπο» κατά λαθρεμπορίου

Ομάδα «Ράμπο» έχει αρχίσει να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικά ελέγχους σε μεγάλα τελωνεία της Αττικής σε μία προσπάθεια καταστολής του λαθρεμπορίου που φέρεται κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς και του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Τα κλιμάκια των ελέγχων αποτελούνται από στελέχη διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών, όπως υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού Σώματος, της Οικονομικής Αστυνομίας και του σώματος των Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα μέλη τους θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ζητούμενο η επέκταση του μέτρου σε όλα τα τελωνεία

Τα πρώτα αποτελέσματα ενός ελεγκτικού μέτρου που άργησε πολύ να εφαρμοστεί παρά την πρόνοια δημιουργίας θέσης υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκπρόσωποι της αγοράς έχουν επισημάνει την ανεπάρκεια ελέγχων εδώ και χρόνια, αναμένονται άμεσα.

Ειδικότερα, για τη συγκράτηση της μάστιγας του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, η αγορά υποδέχεται με επιφυλακτικότητα το μέτρο, επισημαίνοντας ότι αν δεν επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλα τα τελωνεία και σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, δεν θα είναι δυνατόν να εντοπιστεί το λαθραίο αλκοόλ και οι πρώτες ύλες για την εγχώρια παρασκευή λαθραίων ποτών που διέρχονται κατά κύριο λόγο μέσω Βουλγαρίας.

Πρόβλημα η υπερφορολόγηση

Συγκεκριμένα για τις εκρηκτικές διαστάσεις του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, ο κλάδος καταλογίζει ευθύνη στην πολιτεία για τη διενέργεια πλημμελών ελέγχων και την παράλληλη δραματική διόγκωση της φορολογίας εν μέσω κρίσης, με αποτέλεσμα το κέρδος για τους κάθε λογής επιτήδειους και εγκληματικές οργανώσεις να είναι τεράστιο.

Μετά την άνοδο του ΦΠΑ από το 19% στο 23%, προστέθηκε και η αύξηση του ΕΦΚΟΠ κατά 125% με το ύψος των επιβληθέντων φόρων να είναι τέτοιο, ώστε πλέον να αντιπροσωπεύουν το 82% της λιανικής τιμής των αλκοολούχων ποτών.

Οι αυξήσεις αυτές έφεραν την Ελλάδα στην 1η θέση ως προς τον ΕΦΚΟΠ στα Βαλκάνια και μεταξύ των τουριστικά ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών χωρών, στην 5η θέση στην ΕΕ-28 και στην 1η θέση, αν συνυπολογιστεί το διαθέσιμο εισόδημα, οδηγώντας, κατά συνέπεια, στη ραγδαία αύξηση του διασυνοριακού παραεμπορίου και της νοθείας, δεδομένου του τεράστιου περιθωρίου κέρδους.

Απώλεια εσόδων εκατοντάδων εκατ.

Η τεράστια έκταση που έχει λάβει η παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες, το εαρινό εξάμηνο διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

Κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει συντηρητικά στις 8,2 εκατ. φιάλες το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών στη χώρα, ενώ ειδικότερα η παράνομη διακίνηση χύμα τσίπουρου, καταστρατηγώντας το καθεστώς των διημέρων ανέρχεται σε περισσότερα από 10 εκατ. λίτρα (έως και 84% της συνολικής αγοράς τσίπουρου).

Μόνο για το 2014, η απώλεια φορολογικών εσόδων από την παράνομη παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση αλκοόλ ανέρχεται στα €130 εκατ., ποσό που εκτοξεύεται στα €300 εκατ. αν συμπεριληφθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από την έκνομη διάθεση χύμα τσίπουρου.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα