29 Σεπ 2015

Χρηματιστήριο: Στη δίνη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη με σημείο αναφοράς τις τραπεζικές μετοχές που δέχονται ισχυρές πιέσεις με αφορμή την σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση. Ομως, ο συναλλακτικός τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρούσε 1,28% στις 646,30 μονάδες στις 12:08 π.μ. με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 6,6 εκ. ευρώ. Σε θετικό έδαφος βρέθηκε ο δείκτης DAX μετά το πτωτικό άνοιγμα ενώ οριακές απώλειες κατέγραφαν ο γαλλικός δείκτης CAC και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 50.

H μετοχή της Eurobank υποχωρούσε 8%, της Alpha Bank 5% περίπου και της Εθνικής 1,99% ενώ της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύετο 1,27%. Σημειωτέον ότι ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 30% μετεκλογικά και 80% από την αρχή της χρονιάς.

Οι μεγάλες απώλειες των μετοχών του κλάδου συνδέονται με την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που θα προκύψουν από τον έλεγχο της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων (AQR) και των στρες τεστ.

Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο με τις περισσότερες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον λογαριασμό μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ. Ομως, υπάρχουν ξένες τράπεζες όπως η Goldman Sachs που τοποθετεί τον πήχη στα 13 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος δήλωσε στους FT ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2015 γιατί διαφορετικά θα εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες διάσωσης που προβλέπουν συμμετοχή των καταθετών με ποσά άνω των 100.000 ευρώ ανα λογαριασμό.

Η ανακεφαλαιοποίηση θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία. Ομως, θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών αν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης αποδειχθεί μεγάλο.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα