8 Απρ 2016

Έκθεση «Παμβώτις» στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου

Έκθεση «Παμβώτις» στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου
Έκθεση «Παμβώτις» στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου
Μέσα από την ιδιαίτερη θεματική έκθεση «Παμβώτις», η οποία φιλοξενείται στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, αναδεικνύονται οι λεμβομαχίες και τα άγνωστα στο κοινό ιστορικά γεγονότα του τόπου.

Η κ. Μάρθα Παπαδοπούλου διευθύντρια των Ιστορικών Αρχείων Ηπείρου, μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα καθώς και για τη λίμνη Παμβώτιδα, μια από τις πιο παλαιές λίμνες της Ευρώπης. «Η Παμβώτις, γενέθλιος χώρος του λεκανοπεδίου, έκφραση της ανεμπόδιστης διαλεκτικής, η λίμνη με τα καΐκια της και το Νησί είναι συνδεδεμένη με τις έμμετρες αφηγήσεις λεμβομαχιών, καϊκομαχιών και κωπιομαχιών που επισημαίνουν κρίσιμες στιγμές της ιστορίας», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Στο Χρονικό των Ιωαννίνων, μνημονεύεται, κατά το 2ο μισό του 14ου αιώνα, το 1379, η ναυμαχία στη λίμνη μεταξύ των Μαλακασίων -που βρίσκονταν εγκατεστημένοι στα ορεινά της Θεσσαλίας, όπου ζούσαν κατά πατριαρχικές ομάδες- και Γιαννιωτών. Οι Μαλακάσιοι που ήταν Αρβανίτες και 200 περίπου Αλβανοί, μη μπορώντας να λυγίσουν την ισχυρή άμυνα της δυτικής πλευράς του κάστρου, αποφάσισαν να επιτεθούν σε αυτό, από ανατολικά και φυσικά από τη λίμνη. Χωρίς να έχουν πολλή πείρα με το νερό ξεκίνησαν από το Πέραμα, με τη βοήθεια του Νικηφόρου του «καϊκτσή», αποβιβάστηκαν τη νύχτα στο Νησί, το κατέλαβαν και από εκεί, μέσα σε βάρκες, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση, η οποία κράτησε τρία μερονύκτια. Οι πολεμιστές του ηγεμόνα του κάστρου Θωμά Πρελούμπουβιτς, αμύνονταν από τα τείχη σθεναρά, τελικά όμως, ανέλαβαν οι ίδιοι οι Γιαννιώτες, οι καστρινοί.

Η δεύτερη ναυτική επιχείρηση στην Λίμνη, έγινε το 1389 στα χρόνια του τελευταίου Σέρβου ηγεμόνα Ιζαού της περιοχής. Όταν ο Αρβανίτης φύλαρχος, ο Ιωάννης Σπάτας, ο οποίος το 1374 κατέλαβε την “Αρτα και την έκανε πρωτεύουσα του κρατιδίου του, κινήθηκε με δυο μεγάλα ξύλινα καράβια, εναντίον του Ιζαού. Σύμφωνα με το «Χρονικό των Τόκκων», έγιναν 4 απόπειρες να καταλάβει την ηπειρώτικη πόλη, χωρίς αποτέλεσμα.

Η τρίτη λεμβομαχία- κωπιομαχία, έγινε το 1821 επί Χουρσίτ Μεχμέτ Πασά, κατά τη διαμάχη του Αλή Πασά των Ιωαννίνων με την Υψηλή Πύλη, σύμφωνα με το έμμετρο κείμενο των 4.205 στίχων της ιστορίας του Βεζύρ Αλή Πασά Τεπενελή, ηγεμόνα της Ηπείρου, «συνετεθέν υπό του λογιοτάτου Κωνσταντίνου Διαμάντου Τζουκαλά, Ιωαννίτου, το 1823».

Η έκθεση «Παμβώτις», λειτουργεί καθημερινά στο λιθόκτιστο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα