15 Σεπ 2015

Τουρκία: Προβάδισμα για το κυβερνών κόμμα χωρίς αυτοδυναμία καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Ο χορός των δημοσκοπήσεων καλά κρατεί και στην Τουρκία με την πιο πρόσφατη να καταγράφει  προβάδισμα για το κυβερνών κόμμα  αλλά  η προοπτική της αυτοδυναμίας φαίνεται  ότι απομακρύνεται.

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll η υποστήριξη προς το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) αυξήθηκε στο 41,4% από 40,9%, όπου βρισκόταν στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά το συντηρητικό-ισλαμικό κυβερνών κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές της 1ης Νοεμβρίου,.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα οποία ανακοίνωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο πρόεδρος της Metropoll, έδειξαν ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 27,3%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 15,3% και το φιλο-κουρδικό HDP 13%.

Στις εκλογές του Ιουνίου, το CHP συγκέντρωσε 25%, το MHP 16,3% και το HDP 13,1%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2-5 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2.540 ψηφοφόρων.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έχασε  την αυτοδυναμία του για πρώτη φορά από το 2002 που ανήλθε στην εξουσία. Αφού απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προχώρησε στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα