11 Απρ 2016

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ
Προσθήκη λεζάντας
Οι δανειστές της Ελλάδας υποεκτίμησαν τις οικονομικές επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων που πρότειναν ενώ υπερεκτίμησαν την ικανότητα της Ελλάδας να ενστερνισθεί τα μέτρα που χρειάζονταν καθώς η μια κυβέρνηση διαδεχόταν την άλλη τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg. Η ίδια υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ΕΕ.

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε. Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και πάντα λεγόταν «δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι». Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε,» απάντησε η κ. Λαγκάρντ σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείσα πότε οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ίδια, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε:

«…H δουλειά μας είναι να δανείζουμε χρήματα απ’ όλη την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων χωρών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες της ευρωζώνης σε μια χώρα που πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και η οποία είχε αλλοιώσει τα οικονομικά της στοιχεία. Κάποιος που αντιπροσωπεύει τη διεθνή κοινότητα πρέπει να πει «Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Αυτό είναι μια διαρκή διαδικασία. Το βλέπω σαν καθήκον εδώ στο ΔΝΤ να μην είμαι αυτάρεσκη, να υπολογίζω την ακρίβεια των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετρώ το πιθανό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και να επαναποκαταστήσω την αξιοπιστία και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους. Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη ιδιοκτησία στην επανίδρυση της χώρας τους.»

Στην ερώτηση αν παραμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, η κ. Λαγκάρντ απάντησε καταφατικά αν και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες ,με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα