30 Μαΐ 2014

«Βροχή» τα πρόστιμα λόγω αδήλωτης εργασίας




 Πρόστιμα που σε ύψος ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ καλούνται να πληρώσουν δεκάδες επιχειρηματίες της Κρήτης, εξαιτίας της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, που είναι μία "ανοικτή πληγή" και χρόνο με το χρόνο "ανθίζει" και στο νησί μας…
  Και ενώ τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας είναι υψηλά και στο Ρέθυμνο, σε ορισμένα ξενοδοχεία του νομού "σαρώνει" και η παράνομη μαθητεία, καθώς όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, αρκετά συχνά ιδιοκτήτες ξενοδοχείων "κλειδώνουν" τους μαθητές - εργαζόμενους τους ακόμα και στις αποθήκες για να μην εντοπιστούν από τους ελεγκτές!

       Αναλυτικότερα, σε ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ (1.185.844 ευρώ), ανέρχονται συνολικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το τελευταίο επτάμηνο σε επιχειρήσεις της Κρήτης, εξαιτίας των αδήλωτων εργαζομένων.
  Οι έλεγχοι που έγιναν για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία -στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου "Άρτεμις"- αφορούν στο τελευταίο επτάμηνο και οι αριθμοί μαρτυρούν πως και το Ρέθυμνο, μετά τα Χανιά και το Λασίθι, κατέχει υψηλά ποσοστά, στο νησί. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι έγιναν σε 983 επιχειρήσεις της Κρήτης. Από αυτές οι 67, δηλαδή το 6,82%, βρέθηκε ότι είχαν αδήλωτους εργαζόμενους, ενώ από τους 5.833
εργαζόμενους για τους οποίους έγινε έλεγχος συνολικά, βρέθηκαν αδήλωτοι οι 121, που αντιστοιχεί σε ποσοστό  2,07%.
  Σχολιάζοντας τους αριθμούς που μαρτυρούν την ωμή εκμετάλλευση των εργαζομένων, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης, υποστηρίζει πως η αδήλωτη εργασίας είναι μία "ανοικτή πληγή" που είναι εμφανέστατη κυρίως στις τουριστικές νησιωτικές περιοχές.
Ο ίδιος μάλιστα τονίζει πως το φαινόμενο αυτό έχει γιατρειά, αρκεί να υπάρξει -όπως λέει- πολιτική βούληση για την πάταξή του, η οποία όμως θα έχει άμεση σχέση με την άρτια στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και με τον τρόπο που διεξάγονται οι έλεγχοι.

Κλειδώνουν τους εργαζόμενους σε αποθήκες…

  Και την ώρα που τα πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία "πέφτουν βροχή" στους επιχειρηματίες και της Κρήτης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο Γιώργος Νικολιδάκης, επαναφέρει στο προσκήνιο και το πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται και παρατηρείται σε ξενοδοχεία του νομού και το οποίο αφορά στην παράνομη μαθητεία.
  Όπως λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Τηλεόραση", κάθε χρόνο δεκάδες είναι κυρίως οι αλλοδαποί που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ορισμένων, που τους βαφτίζουν "μαθητές" που κάνουν την πρακτική τους. Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο αμείβονται με "ψίχουλα" ενώ απασχολούνται από το πρωί έως και το βράδυ, αλλά το χειρότερο είναι πως καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια τους, όταν σε περιπτώσεις ελέγχων καταλήγουν είτε στις ταράτσες, είτε στα υπόγεια, είτε ακόμα και στις αποθήκες των ξενοδοχείων προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ελεγκτές.



Στέλλα Μαθιουδάκη 
 neatv

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα