12 Ιουν 2014

Απάντηση Τσαυτάρη σε Βιρβιδάκη για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού των Χανίων


Μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους υπουργούς κ.κ. Ταγαρά, Μιχελάκη, Χρυσοχοΐδη και Χατζηδάκη στο βουλευτή Χανίων της ΝΔ Κυριάκο Βιρβιδάκη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των σχετικών έργων στο νομό, απάντησε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ' Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρει μεταξύ άλλων...

«...Στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων, εντός της περιμέτρου των συλλογικών αρδευτικών δικτύων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αρδευτικού νερού και εκσυγχρονισμού – αποκατάστασης των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, με σκοπό τη μείωση των απωλειών τους.

Για την αντιμετώπιση των φαινόμενων της λειψυδρίας και της υφαλμύρωσης – ποιοτικής υποβάθμισης των αρδευτικών υδάτων με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με μακροχρόνιο σχεδιασμό, αποβλέπει στην εκτέλεση σειράς Εγγειοβελτιωτικών Έργων και στην εκπόνηση Μελετών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικά για την Π.Ε. Χανίων, μέσω του Π.Α.Α. 2007 -2013 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται τα παρακάτω έργα και μελέτες:

Α) Φράγμα Βαλσαμιώτη Π.Ε Χανίων

Το φράγμα ‘‘Βαλσαμιώτη’’ έχει κατασκευαστεί, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013» (Π.Α.Α.), επί της κοίτης του ομώνυμου χειμάρρου και σκοπό έχει να δημιουργηθεί ταμιευτήρας προκειμένου να αποθηκευθούν, αφενός τα νερά της λεκάνης απορροής του και αφετέρου τα νερά των πηγών «Μεσκλών» που οδηγούνται σε αυτόν με βαρύτητα δια μέσω του προσαγωγού ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο ή τα πλημμυρικά που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα. Η δημιουργία του ταμιευτήρα Βαλσαμιώτη εντάσσεται στο γενικό σχεδιασμό του ενιαίου συστήματος διακίνησης και διαχείρισης του υδατικού δυναμικού στις περιοχές Κολυμπάρι – Χανιά – Ακρωτήρι.

Η εκμετάλλευση του αποθηκευόμενου νερού αφορά στην κάλυψη των αιχμών άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων 75.000 στρεμμάτων περίπου που σήμερα αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού στην κρίσιμη αρδευτική περίοδο και αφορά τους δήμους Θέρισου, Βουκολιών, Νέας Κυδωνίας, Μουσούρων και Πλατανιά Π.Ε. Χανίων.

Η χωρητικότητα του ταμιευτήρα ανέρχεται στα 6.000.000 m3 νερού, περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την τροφοδοσία με βαρύτητα των πηγών «Μεσκλών». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα του είδους του στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Κρήτη.

Β) Λιμνοδεξαμενή Έλους Π.Ε. Χανίων

Η λιμνοδεξαμενή – ταμιευτήρας κατασκευάζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α.), στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Έλους του Δήμου Ινναχωρίου, σε φυσικό έγκοιλο, ώστε να δημιουργηθεί ταμιευτήρας με ωφέλιμη χωρητικότητα 270.000m3.

Γ) Λιμνοδεξαμενή Ομαλού και δίκτυο άρδευσης

Το έργο αφορά στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 650.000 m3, για την άρδευση περίπου 2.500 στρεμμάτων. Κατασκευάζεται στο οροπέδιο Ομαλού σε περιοχή του Δήμου Ανατολικού Σελίνου.

Δ) Μελέτη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

Έχει ολοκληρωθεί από το έτος 2005 για την Π.Ε. Χανίων σε αναγνωριστικό στάδιο η «Μελέτη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στο Ν. Χανίων». Από τις προταθείσες θέσεις της παραπάνω μελέτης έχουν εκπονηθεί οι οριστικές μελέτες για:
Α) Λιμνοδεξαμενές (2) Κουντούρα Α’ και Β’ με χωρητικότητα 1.3000.000 m3.
Β) Φράγματα (3) στο ποταμό Ταυρωνίτη με χωρητικότητα
Σεμπερνιώτης 5.000.000 m3
Παπαδιανών 40.000.000 m3 και
Ρουματιανού 15.000.000 m3.
Με την ανωτέρω μελέτη κατασκευής φράγματος Ταυρωνίτη (τρία φράγματα
με σήραγγα διασύνδεσης μεταξύ τους), ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. € (με τιμές 1992).
Μέχρι σήμερα, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη.
Σημειώνεται ότι δεν έχει υποβληθεί κάποια πρόταση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 για ένταξη ή για βελτίωση και ολοκλήρωση των δικτύων των φραγμάτων Ταυρωνίτη.

Επίσης, ότι δεν έχει υποβληθεί κάποια πρόταση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για ένταξη νέας μελέτης.

Όταν υποβληθούν και επανασυλλεχθούν αιτήματα από ολόκληρη την επικράτεια, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν εκ νέου, στο πλαίσιο των αξόνων που θα κινηθεί η νέα Προγραμματική Περίοδος (σε Κεντρικό ή Περιφερειακό επίπεδο), ώστε όσο αιτήματα τελικώς επιλεγούν να ενταχθούν σε αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης.

Τέλος, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το Ν. 3199/2003 (Προστασία και Διαχείριση των Υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ), το Ν. 3852/2011 (‘‘ Σχέδιο Καλλικράτης’’) και τις σχετικές εφαρμοστικές ΚΥΑ αυτών, όπως ισχύουν σήμερα, η διαχείρηση των υδατικών πόρων είναι αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.»

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα