15 Ιουλ 2014

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στον ΧΥΤΑ Αμαρίου


Με γενικές αναφορές σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του ΧΥΤΑ Αμαρίου απάντησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης στην ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Μαλλιαρού, ο οποίος είχε ζητήσει για το εάν υπάρχουν στον σχεδιασμό άμεσες ενέργειες για τη δημοπράτηση του έργου, λόγω της καθυστέρησης που απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή την περιοχή, και για το εάν έχει εξεταστεί εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης για την άμεση έναρξη του έργου.
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρεται στην απάντησή του στον περιφερειακό σχεδιασμό σε κεντρικό επίπεδο, ενώ ειδικά για τη λύση του ΧΥΤΑ Αμαρίου αναφέρει τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και ότι η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τον ΕΣΔΑΚ δρομολογεί τις διαδικασίες για την ένταξη του έργου.
Αναλυτικά, ο περιφερειάρχης αναφέρει:
«Η Περιφέρεια Κρήτης επέδειξε εγρήγορση στο ζήτημα αυτό, έχοντας ήδη προχωρήσει τον Ιούλιο του 2013 στην Αναθεώρηση και Επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ), σύμφωνα με τα οριζόμενα τόσο στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία -Οδηγία Πλαίσιο 98/2008 όσο και την Εθνική Ν.4042/2012. Ο εγκεκριμένος ΠΕΣΔΑΚ αποτελεί βασικό εργαλείο για να μπορεί οποιοδήποτε έργο αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων να υλοποιηθεί.
Για την αναθεώρηση του σχεδιασμού εργάστηκαν εντατικά για περίπου 2.5 έτη ανθρώπινο δυναμικό με εξειδίκευση και γνώση στο θέμα και για πρώτη φορά εξαντλήθηκε ο διάλογος και η διαβούλευση στην Κρήτη για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό, γεγονός που διαφάνηκε και κατά τη λήψη της απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο με την υπερψήφισή του σχεδόν από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων. Ουσιαστικά ο σχεδιασμός αυτός καθιστά την Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπόρο στην Ελλάδα τόσο στην αντίληψη του προβλήματος όσο και στον τρόπο για την αντιμετώπισή του.
Η αναθεώρηση του σχεδιασμού έγινε με τη λογική, η λύση που θα δοθεί να απαντά ικανοποιητικά στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα να μη φέρει αντιμέτωπη την κοινωνία με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών. Για το λόγο αυτό οι υφιστάμενες υποδομές προκρίθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, εξασφαλίζοντας εξ αρχής μία ετοιμότητα ως προς την ωρίμανση των έργων.
Στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Κρήτης η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου στο σύνολο της εξυπηρετείται από την «Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου», στην οποία εμπεριέχεται και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για περίπου 10 έτη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) δεν αποτελούν λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι η ασφαλής διάθεση των στερεών αποβλήτων παραμένει στην τελευταία βαθμίδα της ιεράρχησης στη νομοθεσία (Ευρωπαϊκή και Εθνική) και απαιτείται πριν αυτή να έχουν εξαντληθεί όλα τα προηγούμενα (πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποιήση, ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας). Στο Εθνικό δίκαιο επιβάλλεται επιπλέον και τέλος ταφής για κάθε τόνο ανεπεξέργαστων απορριμμάτων που εισέρχονται σε ΧΥΤΑ. Για το λόγο αυτό, όλες οι ενέργειες που γίνονται συντονισμένα από πλευράς περιφέρειας έχουν στο επίκεντρό τους την επιτυχή έκβαση ως προς την υλοποίηση της Μονάδας Αμαρίου.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και την ολοκλήρωση της η ΑΜΑΡΙ Α.Ε. προέβη στην κατασκευή της ενδιάμεσης επέκτασης στο δυτικό πρανές του ΧΥΤΑ, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων που προβλέπεται στους περιβαλλοντικούς όρους του ΧΥΤΑ και η οποία θα εξυπηρετήσει ως τα τέλη του 2015 τις ανάγκες του νομού.
Η Περιφέρεια Κρήτης το διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 που εγκρίθηκε ο σχεδιασμός μέχρι και σήμερα συνεργάστηκε στενά, στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης, με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ως αρμόδιο φορέα διαχείρισης της Π.Ε. Ρεθύμνου, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (γεωτεχνική μελέτη, τεχνική προμελέτη, μελέτη κόστους οφέλους, τεύχη δημοπράτησης) για την ωρίμανση του έργου.
Το ίδιο διάστημα, επειδή υπήρξαν περιστατικά διαρροής υγρών του ΧΥΤΑ στη γύρω περιοχή, ανατέθηκε από την Περιφέρεια στο Πολυτεχνείο Κρήτης έρευνα για την πιθανή ρύπανση στην περιοχή του ΧΥΤΑ Αμαρίου, με εκτίμηση της επικινδυνότητας η οποία εμπεριείχε και πρόταση για μέτρα αποκατάστασης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πολυτεχνείου κατέδειξαν διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία συμπεριελήφθησαν στις μελέτες για το έργο. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και σήμερα ο φάκελος του έργου εξετάζεται ως προς τις προϋποθέσεις ένταξης.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η Περιφέρεια Κρήτης με μεγάλη συνέπεια εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματα συνολικά και όχι αποσπασματικά, με διαρκή ανησυχία ως προς τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του».

goodnet

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα