10 Ιουλ 2014

Μικρή η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στο Ρέθυμνο


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο τομέα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή.
Με τη χώρα να κινείται σε «ρυθμούς» απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην αξιολόγηση, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Αντίθετα, προσέφυγε κατά του Δημοσίου κάνοντας αγωγή προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση.
Χαρακτηριστικό της χθεσινής συγκέντρωσης στο Ρέθυμνο, ήταν η μικρή συμμετοχή του κόσμου η οποία αποδίδεται στην εποχή του χρόνου, καθώς αρκετοί υπάλληλοι βρίσκονται αυτό το διάστημα είτε σε άδεια είτε εκτός νομού.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου κ. Νίκος Δερεδάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Δεν είναι υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής στο συλλαλητήριο σήμερα, αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή, παρόλα αυτά ο αγώνας μας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και γενικότερα για να αντιστρέψουμε αυτήν την κυβερνητική πολιτική».
Παράλληλα, μικρή ήταν και η ανταπόκριση υπαλλήλων που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Μάλιστα, σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς ο κ. Δερεδάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει: «Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς το ξέραμε από την αρχή ότι ήταν δύσκολο, μάλιστα έχει τελειώσει και η σχολική χρονιά οπότε είναι πολύ δύσκολο να συσπειρωθούν. Το ξέραμε και εμείς το ήξερε και κεντρικά η ΑΔΕΔΥ παρόλα αυτά η απεργία ήταν επιβεβλημένη άσχετα εάν δεν ήταν το σωστό χρονικό διάστημα».
ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση επιχειρεί διάφορα «τεχνάσματα», μεταξύ των οποίων είναι και η αξιολόγηση. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, να βγάλει εκτός Δημοσίου τομέα χιλιάδες εργαζόμενους, οδηγώντας τους στην ανεργία. Μάλιστα, η αξιολόγηση των υπαλλήλων, όπως υποστηρίζει, κινείται στα ίδια πλαίσια με τη διαθεσιμότητα.
Χαρακτηριστικά ο κ. Δερεδάκης υπογράμμισε: «Ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο κυρίως μέσα από την αξιολόγηση μέσω της οποίας προσπαθεί και επιχειρεί να καταβαραθρώσει το δημόσιο τομέα, αξιολόγηση η οποία λειτουργεί σαν μια δεξαμενή απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Το 15% που θα προκύψει μέσα από την αξιολόγηση θα βγει κάποια στιγμή στο δρόμο και έτσι προσχηματικά οι κυβερνήτες ψάχνουν να βρουν τα εξιλαστήρια θύματα αυτής της άκαμπτης κυβερνητικής πολιτικής».
Ο κ. Δερεδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τάσεις που διαφαίνονται από πλευράς κυβέρνησης, ο Δημόσιος τομέας να υποστεί σημαντική αλλοίωση, με τις περικοπές, την αξιολόγηση αλλά και τις ευρύτερες αλλαγές που επιδιώκει η ηγεσία της χώρας ώστε να αλλάξει το τοπίο στο εργασιακό καθεστώς και τις συνθήκες εργασίας. Ο κ. Δερεδάκης επεσήμανε πως το «όπλο» ενάντια στις τάσεις αυτές είναι ο συνδικαλισμός, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και να μην υποστούν αλλοίωση οι βάσεις έχει θέσει ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος.
Συγκεκριμένα ο κ. Δερεδάκης τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το τελευταίο ανάχωμα μπροστά στις ορέξεις των κυβερνόντων και της Τρόικα είναι μόνο ο συνδικαλισμός. Σαφώς και θα προσπαθήσουν να βάλουν χέρι στα κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο θα συσπειρώσει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων γιατί ουσιαστικά τα συνδικάτα είναι αυτή τη στιγμή το μόνο αποκούμπι που έχει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος ενάντια στα μέτρα που έρχονται να τον αγγίξουν είτε συνολικά είτε ατομικά».
Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, αναδείχθηκαν ζητήματα της επικαιρότητας και συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω εφαρμογή στις πολιτικές που επιχειρεί η Κυβέρνηση και η Τρόικα.
Στα πλαίσια της συζήτησης αναφέρθηκε και το ζήτημα των προώρων συνταξιοδοτήσεων, οι περικοπές, οι μειώσεις στο εφάπαξ αλλά και η αύξηση των ορίων ηλικίας. Η επιβολή κατώτατου μισθού και το εργασιακό καθεστώς βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων, ενώ η εφαρμογή τους όπως τονίστηκε, θα επιφέρει αλλαγή στα θεμέλια του δημοσίου τομέα.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα