Πυρκαγιά μεταξύ Αγίας Φωτεινής και Μέρωνα
Η φωτιά εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή με πέρυσι εντείνοντας τον προβληματισμό σχετικά με το αν πρόκειται για εμπρησμό
Δεν είναι η πρώτη φορά που η έκταση μεταξύ των χωριών Αγία Φωτεινή και Μέρωνας γίνεται παρανάλωμα του πυρός, γεγονός που προβληματίζει έντονα τις αρχές και τους κατοίκους της περιοχής.
Χθες το μεσημέρι, για τρίτη συνεχή χρονιά, η ίδια περιοχή ζώστηκε στις φλόγες και για πολλές ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία, από γης και αέρος, έκανε μεγάλες προσπάθειες για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή ή στο δάσος που βρίσκεται πάνω από τους Αποστόλους.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι και σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, Στέφανο Σημαντήρα, ξεκίνησε από το ίδιο σημείο, που είχε ξεκινήσει και πέρυσι. «Αυτό είναι προφανές ότι μας προβληματίζει γιατί δεν μπορεί να είναι τυχαίο», σημείωσε ο κ. Σημαντήρας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για ηθελημένη ενέργεια «κάποιου αρρωστημένου μυαλού».
Πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εκείνη που θα κάνει την έρευνα της για να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για εμπρησμό και για το ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά.
Στο σημείο επιχείρησαν άμεσα 17 πυροσβέστες που μετέβησαν με 7 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ με 16 άτομα, ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Τα ελικόπτερα έκαναν πολύ καλή δουλειά, όπως και όλοι οι πυροσβέστες και έτσι δεν επεκτάθηκαν οι φλόγες», σημείωσε ο κ. Σημαντήρας.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το απόγευμα, ενώ παρέμειναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Στα πλαίσια της προετοιμασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με αντικείμενο τα επιπλέον μέτρα για την καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Στα πλαίσια αυτής της συνεδρίασης, αποφασίστηκε, τις ημέρες για τις οποίες ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις καθημερινές ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (στον ιστότοπο www.civilprotection.gr) είναι 4 και 5 την απαγόρευση κυκλοφορίας εκδρομέων και οχημάτων για όλο το 24ωρο και για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, στις παρακάτω ευαίσθητες περιοχές:
Δήμος Ρεθύμνου: περιαστικά δάση Ευληγιά και Προφ.Ηλία
Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης
Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών
Η παραπάνω απόφαση θα εφαρμοστεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, τη Διεύθυνση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στο παραπάνω έργο θα συνεισφέρουν και οι εθελοντικές οργανώσεις, που εκτελούν περίπολα πυρασφάλειας. Επίσης, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς θα εφαρμόζουν αυξημένη επιτήρηση των παραπάνω περιοχών.
Οι δήμοι κάθε περιοχής θα αναρτήσουν στα σημεία εισόδου των παραπάνω περιοχών πινακίδες πληροφόρησης σχετικά με το παραπάνω μέτρο. Επίσης, θα οργανώσουν σημεία πληροφόρησης των εισερχομένων στις παραπάνω περιοχές.
Υπενθυμίζεται στους πολίτες του Ρεθύμνου ότι η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μαΐου ως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Κατά το διάστημα απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Δεδομένου ότι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς είναι η πρόληψη, οι πολίτες καλούνται:
• Να μην καίνε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα, όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
• Να μην ανάβουν τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες και άλλες αγροτικές εργασίες).
• Να μην πετάνε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είναι σε κίνηση.
• Να μην αφήνουν σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Να σέβονται τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
• Να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από ξερά χόρτα, σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199.
Ετικέτες Κοινωνία, Κρήτη, Περιβάλλον
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα