8 Ιουλ 2014

Καθυστερήσεις στην κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου


Τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου επαναφέρει στην επικαιρότητα με ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Ο ρεθυμνιώτης βουλευτής σημειώνει πως επί ενάμισι χρόνο, από τις προηγούμενες καθησυχαστικές δηλώσεις του τότε υπουργού πολιτισμού, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και γι’ αυτό επανέρχεται.
Σημειώνει αναλυτικά:
«Εδώ και αρκετούς μήνες η πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρος ο Νομός έχουν μείνει χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο (παρά το ότι έχει προγραμματιστεί αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί η προσωρινή μεταστέγαση ενός μέρους των εκθεμάτων στην Αίθουσα Αγίου Φραγκίσκου), από τότε που το πολυγωνικό κτήριο στην είσοδο του κάστρου της Φορτέτσας όπου φιλοξενούνταν, κρίθηκε ακατάλληλο να στεγάσει τέτοιες δραστηριότητες.
Η έλλειψη Αρχαιολογικού Μουσείου σε ένα Νομό εξαιρετικά πλούσιο σε κινητά μνημεία έχει αναπόδραστες συνέπειες στα ίδια τα μνημεία, το επιστημονικό προσωπικό και την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η τοπική οικονομία προσβλέπει και στην τουριστική αξιοποίησή τους.
Η ανάγκη κατασκευής ενός Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου οδήγησε κατ’ αρχάς στην εύρεση ενός οικοπέδου που πληρούσε τις χωροταξικές και κτιριολογικές προϋποθέσεις και δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες υλοποίησης του. Η κτηριολογική του μελέτη εγκρίθηκε το 2011 (ΥΠΠΟ/ΔΜΜΠΚ/48162/650/18-5-2011) και η μουσειολογική μελέτη το 2013 (ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/ΤΔΑΜ/Φ21-ΚΕ/10325/4662/575/189/23-01-2013). Αμφότερες θεωρούνταν προϋπόθεση για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη. Ωστόσο, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού δεν έχει γίνει ακόμη.
Σε παλαιότερη ερώτησή μου (με Α.Π. 7570/22-2-2013) είχα επισημάνει αυτήν την καθυστέρηση και ρωτούσα πότε θα ξεκινούσαν οι σχετικές διαδικασίες. Η απάντηση του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα ήταν καθησυχαστική, αναφέροντας ότι «εκκρεμούσε η έγκριση αναθεώρησης του πολεοδομικού Σχεδίου από τον Γ.Γ. Κρήτης, αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος του παραχωρηθέντος οικοπέδου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος για τη διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μελέτη του μουσείου» (ΥΠ.ΠΑ.Θ.ΠΑ/ΓΡ.ΑΝ.ΥΠ./ΚΕ/218/2-4-2013). Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Δήμου Ρεθύμνου, οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν όσον αφορά στο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής ανέγερσης του Μουσείου έχουν αντιμετωπιστεί. Σήμερα, επανέρχομαι στο ίδιο θέμα, καθώς ενάμισι χρόνο μετά, δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή εξέλιξη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αν, όντως, υπάρχει η πολιτική βούληση για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.
2. Για ποιο λόγο καθυστερεί τόσο πολύ η έγκριση αναθεώρησης του πολεοδομικού Σχεδίου.
3. Αν υπάρχει πρόβλεψη να ενταχθεί το Έργο στο νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).
4. Ποιες διοικητικές πράξεις απαιτούνται από την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού και εξής και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου».

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα