28 Αυγ 2014

Γιάννης Πιπεράκης: Οικοδομήσαμε σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 
Aποχωρώντας από το τιμόνι του δήμου Αγίου Βασιλείου, ο δήμαρχος Γιάννης Πιπεράκης κάνει τον απολογισμό του για τα τέσσερα περίπου χρόνια της θητείας του και εύχεται στον νέο δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και το δημοτικό συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο τους.
Ο ίδιος τονίζει ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή εργάστηκε σκληρά και με μέθοδο και εκφράζει την πίστη ότι το αποτέλεσμα της διοίκησής του είναι θετικό.
Αναλυτικά ο κ. Πιπεράκης αναφέρει:
«Η 31η Αυγούστου είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμένα αφού μετά από 3,5 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Αγίου Βασιλείου κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξεκίνησε το 1990 από το Τοπικό Συμβούλιο Ακουμίων.
Αναλάβαμε τον Δήμο Αγίου Βασιλείου σε μια δύσκολη συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.
Σ’ αυτή τη ζοφερή συγκυρία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να συμβάλει με τίμημα πραγματικά δυσβάσταχτο. Η οριζόντια και αιφνίδια περικοπή των Κ.Α.Π (τακτικών εσόδων) οδήγησε πολλούς δήμους σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις Ο.Τ.Α αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Επιπλέον η αναστολή των χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων ΣΑΤΑ οδηγεί μοιραία στην καρκινοβασία των εκτελούμενων έργων, στην αδυναμία προγραμματισμού νέων με συνέπεια να ακυρώνεται σταδιακά ο αναπτυξιακός ρόλος της Τ.Α .
Γι’ αυτούς τους λόγους το στοίχημα της θητείας μας ήταν διττό.
Αφενός ο προγραμματισμός για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του νέου Καλλικρατικού Δήμου τηρώντας όλα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα με δεκάδες επιπλέον αρμοδιότητες που μας έδωσε η πολιτεία τη στιγμή που αφαιρούσε πόρους και αφετέρου έπρεπε να σταθούμε δίπλα στον δημότη που βίωνε με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το αποτέλεσμα της Διοίκησής μας είναι θετικό και ότι βάλαμε και εμείς το λιθαράκι στην πρόοδο αυτού του τόπου, παρ’ όλο που η θητεία μας ήταν σύντομη σε σχέση με την επόμενη ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις, κυρίως εσωτερικές, οι οποίες ανέδειξαν τις παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης τις οποίες δυστυχώς δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε. Ίσως και το μοναδικό σημείο που με πίκρανε προσωπικά.
Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε και επιτύχαμε ο Δήμος μας να λειτουργήσει με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, χωρίς στεγανά. Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της δικής μας Δημοτικής Αρχής, η μεγάλη παρακαταθήκη της τριετίας που πέρασε, είναι η προσήλωση στη νομιμότητα και τους κανόνες της χρηστής διοίκησης. Η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομήσαμε με την τοπική κοινωνία. Αυτό ήταν και το κορυφαίο στοίχημα που είχαμε θέσει προεκλογικά παράλληλα με τη βασική μας επιλογή για αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών και καλύτερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας του.
Εργαστήκαμε σκληρά και με μέθοδο. Με διαφάνεια και αξιοκρατία και καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος που παραλάβαμε, κυρίως από τη Δημοτική Ενότητα Φοίνικα, κατα 80% ενώ την ίδια στιγμή μειώσαμε της οφειλές τρίτων προς το Δήμο κατά 40%.
Επίσης παραδίδουμε μια σημαντική παρακαταθήκη σε επίπεδο έργων στην επόμενη Δημοτική Αρχή. Επιγραμματικά είναι:
Έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί ύψους 12 εκ. ευρώ όπως οι ανάπλαση αλευρόμυλων Σπηλίου, τα δίκτυα μεταφοράς λυμάτων της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά, αναπλάσεις των χωριών Ακούμια, Σαχτούρια, Μέλαμπες, μετατροπή παλαιών δημοτικών κτηρίων κάτω Κρύας Βρύσης-Κεντροχωρίου-Πλατανέ σε Πολιτιστικά κέντρα, ο βιολογικός Σπηλίου ενώ πριν από λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το ολοκληρωμένο πλέον γήπεδο Μελάμπων.
Έργα που είναι προς δημοπράτηση ύψους 4,5 εκ ευρώ όπως η μετατροπή παλαιού δημοτικού κτηρίου πάνω Κρύας Βρύσης σε κέντρο ενημέρωσης ορειβατών Δήμου Αγίου Βασιλείου, η ανάπλαση πλατειών στους οικισμούς Κισσού, Κεντροχωρίου, Πλατανέ, Κρύας Βρύσης και Ορνέ Δήμου Αγίου Βασιλείου, κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ευρύτερης περιοχής Πλακιά και η επισκευή - συντήρηση του υποθαλάσσιου αγωγού.
Επίσης παραδίδουμε έργα που είναι προς αξιολόγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως Ενεργειακή Αναβάθμιση Λυκείου Σπηλίου και Βρεφονηπιακού Ακουμίων αλλά και μελέτες για να έχει ο Δήμος την δυνατότητα να της υποβάλει στο νέο ΣΕΣ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Οι μελέτες αυτές αφορούν:
Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στις Μέλαμπες, στο Ροδάκινο, στα Αγκουσελιανά, στην Καλή Συκιά, στον Αγ. Ιωάννη, ανάπλαση οικισμού Πλακιά, δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου Μύρθιου, Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην Καλή Συκιά, Ανάπλαση οικισμών Αη Γιάννη και Καλής Συκιάς.
Για εμένα προσωπικά η θέση του Δημάρχου ήταν μια πολύ σπουδαία εμπειρία. Έζησα από κοντά τα προβλήματα του Δήμου αλλά και του κάθε δημότη ξεχωριστά και συνεργάστηκα με ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν τον τόπο μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία μας τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Πρόεδρους και Εκπρόσωπους των Τοπικών Κοινοτήτων και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων, αλλά και το προσωπικό του Δήμου που εργάζεται για την εξυπηρέτηση του Δημότη παρόλη την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω κυρίως τους Δημότες του Αγίου Βασιλείου που με εξέλεξαν στο ανώτατο αξίωμα του Δήμου, για την εμπιστοσύνη και εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό μου όπως την αντιλαμβανόμουν με την καθημερινή επαφή που είχαμε και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την πρόοδο του τόπου μας.
Συγχαίρω τον νέο Δήμαρχο κ. Γιάννη Ταταράκη και του εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο έργο του για το καλό των συνδημοτών μας και του Αη Βασίλη.
Συγχαίρω επίσης τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, τοπικούς πρόεδρους και εκπροσώπους και τα τοπικά Συμβούλια και τους εύχομαι καλή δύναμη και μια δημιουργική θητεία. Ευελπιστώ ότι όλοι μαζί συμπολίτευση αντιπολίτευση θα επιδείξουν σύμπνοια, συναίνεση, αλληλεγγύη και συνεργασία και θα οδηγήσουν το Δήμο μπροστά βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών».

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα