11 Σεπ 2014

Προτεραιότητα η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα ως το 2020

Επόμενη μεγάλη προτεραιότητα για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα ως το 2020.
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη χθεσινή υπογραφή των συμβάσεων για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, η πρώτη φάση του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016 και περιλαμβάνει τα νησιά Τήνο, Μύκονο και Πάρο.
Η ολοκλήρωση του έργου με τη διασύνδεση της Νάξου και των συνοδευτικών έργων υποδομής τοποθετείται στο 2019, οπότε η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με την προσθήκη, αργότερα, της Κρήτης, η μείωση του κόστους και κατ' επέκταση της επιβάρυνσης των καταναλωτών (που χρηματοδοτούν το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς) μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Οι συμβάσεις για την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου υπογράφηκαν χθες στην Αθήνα. Πρόκειται για επένδυση προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ (προβλέπεται χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) που περιλαμβάνει τα εξής έργα:
• Υποβρύχια διασύνδεση Λαυρίου- Σύρου, μήκους 108 χλμ. Ανάδοχος είναι η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσης είναι 22 μήνες.
• Υποβρύχιες διασυνδέσεις της Σύρου προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο (ανάδοχος «Ελληνικά Καλώδια», παράδοση σε 22 μήνες).
• Υποσταθμοί σε Λαύριο, Σύρο, Μύκονο και Πάρο (ανάδοχος η Alstom, παράδοση σε 22 μήνες).
• Συγκρότημα αντιστάθμισης ανέργου ισχύος στη Σύρο (ανάδοχος ΑΒΒ, παράδοση σε 18 μήνες).
Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, τόνισε ότι το έργο θα είναι επωφελές όχι μόνο για τα νησιά αλλά και για όλους τους καταναλωτές ρεύματος που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους και πρόσθεσε:
«Το έργο αλλάζει το μέλλον των Κυκλάδων» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε ότι η περιφέρεια θα διευκολύνει με κάθε τρόπο την υλοποίηση του έργου και ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και στα Δωδεκάνησα.
Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), Γιάννης Γιαρέντης, ανέφερε ότι το έργο «σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον».
Την προεργασία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την υλοποίηση της διασύνδεσης ανέδειξε ο πρόεδρος της Αρχής, Ν. Βασιλάκος, ενώ επισήμανε ότι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητα είναι η διασύνδεση της Κρήτης ως το 2020 και ανακοίνωσε ότι διεξάγεται μελέτη από το ΕΜΠ για τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών.
Τη συμβολή όλων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο έπρεπε να λειτουργεί ήδη. Υπενθύμισε δε, το περυσινό blackout στη Σαντορίνη, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα του έργου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα