23 Σεπ 2014

Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

«Να αποφασίσουν οι πολίτες των Χανίων, αν θέλουν ή όχι να ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” μέσα από διαδικασίες δημοψηφίσματος», προτείνει η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος. Η παράταξη Σαρρή “σηκώνει” ξανά το ζήτημα του αεροδρομίου επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων θα είναι σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η υπουργική απόφαση Χατζηδάκη που έβαλε πωλητήριο στο “Δασκαλογιάννης” «με προίκα 100 εκατ. ευρώ προς τον όποιο επενδυτή, με το έργο του Ε.Σ.Π.Α., αδιαφορεί εντελώς για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές, ειδικά σε καιρό κρίσης και αποδυναμώνει σημαντικά τον οικονομικό ρόλο που διαδραματίζουν τα αεροδρόμια μέσα από τη συμβολή τους στη μεταφορά εμπορευμάτων και στον τουρισμό».
Σύμφωνα με την παράταξη Σαρρή, «το πέρασμα του δημόσιου αεροδρομίου Χανίων σε χέρια ιδιωτών όχι μόνο δεν διασφαλίζει καθόλου, αντίθετα υπονομεύει την τιμολογιακή του πολιτική, που ως σήμερα προσελκύει λόγω των εκπτώσεών του (έως και κατάργηση των τελών προσγείωσης και παραμονής) εταιρείες χαμηλού κόστους, που συμβάλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης για τον Νομό Χανίων αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη». Η παράταξη Σαρρή τάσσεται υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του αεροδρομίου Χανίων σημειώνοντας ότι «διασφαλίζει και τα συμφέροντα των εταιρειών χαμηλού κόστους, που δημιουργoύν στα Χανιά σταθμό βάσης στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί επιτυχία -μεταξύ άλλων- και της δημόσιας διοίκησης της Υ.Π.Α. στα Χανιά». Η Πρωτοβουλία εγκαλεί τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες ότι «δεν επαγρυπνούσαν, ως όφειλαν, για να αντιταχθούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, αλλά περίμεναν να δημιουργηθεί κλίμα για να αναγκαστούν να πάρουν θέση όψιμα, όταν και τα χρονικά περιθώρια θα είναι πιεσμένα». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «οι τοπικοί βουλευτές της συγκυβέρνησης ψήφισαν το νομοσχέδιο που προβλέπει την παραχώρηση του αερολιμένα Χανίων».
ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
Η παράταξη Σαρρή καλεί σε «κλιμάκωση κατά της ιδιωτικοποίησης» υπενθυμίζοντας ότι «έως το τέλος του Σεπτέμβρη, το αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” αναμένεται να χαριστεί πακέτο με άλλα αεροδρόμια, το σύνολο 7. Μάλιστα, το τίμημα της πώλησης θα είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την ετήσια κερδοφορία του αεροδρομίου. Οι προσφορές θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες, οι κοινοπραξίες είναι γνωστές και σε μία από αυτές συμμετέχει και η “ΑΚΤΩΡ”, η εταιρεία δηλαδή που κατασκευάζει το έργο επέκτασης. Προκειμένου να ξεπεραστεί το νομικό πρόβλημα λόγω του χρηματοδοτούμενου από το Ε.Σ.Π.Α. έργου που υλοποιείται στο αεροδρόμιό μας, πρέπει να καθοριστεί ένα “εύλογο τίμημα”, πράγμα που δεν έγινε ως τώρα παρά τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής».
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Η Πρωτοβουλία τονίζει πως «για εμάς δεν νοείται κλιμάκωση αγώνα χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς δηλαδή την έκφραση της γνώμης και της αγωνιστικότητας εκείνων των οποίων τα συμφέροντα θίγονται κατά κράτος από την ιδιωτικοποίηση του χανιώτικου αερολιμένα. Γι’ αυτό, εκτός από τις δημόσιες δεσμεύσεις, καλούμε τους αυτοδιοικητικούς Φορείς, τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς καθυστερήσεις, να διενεργήσουν τοπικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο χανιώτικος λαός αν θέλει να πουλήσει το αεροδρόμιό του. Αυτήν την πρόταση διατυπώσαμε ήδη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και σκοπεύουμε να την καλλιεργήσουμε περαιτέρω, εφαρμόζοντας στην πράξη τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών σε αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα ζητήματα. Παράλληλα, καλούμε και τους άλλους Δήμους της Δυτικής Κρήτης να διενεργήσουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής, όπως π.χ. καθολικό κλείσιμο καταστημάτων και απεργία».
Αύξηση επιβατικής κίνησης
Την ίδια ώρα νέα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη κίνηση στο “Δασκαλογιάννης”. Μελέτη της “Infobank Hellastat ΑΕ”, η οποία εξετάζει τον εγχώριο κλάδο των υπηρεσιών επίγειας αεροπορικής εξυπηρέτησης και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι η τόνωση του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό αποτυπώνεται και στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας, που στο σύνολο του έτους σημειώθηκε άνοδος 12%, στους 12,3 εκατ. ταξιδιώτες (+1,3 εκατ. επιβάτες). Ιδιαίτερα ευνοημένη ήταν η Κρήτη, καθώς οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων αυξήθηκαν κατά 17% και 20,3% αντίστοιχα. Σημαντική χαρακτηρίζεται η άνοδος σε Ρόδο (+11,8%), Κω (+15,7%) και Κέρκυρα (+11%), ενώ το αεροδρόμιο της Αθήνας εμφάνισε μικρή ενίσχυση κατά 0,5%, στις 2,65 εκατ. αφίξεις.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα