23 Οκτ 2014

Μαθητές σε ρόλους… δημοσιογράφων στο Σπίτι του Πολιτισμού

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ-ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ
Σε μια εποχή που οι μαθητές βιώνουν έντονα την ελληνική πραγματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται μέσα από τους εύστοχους προβληματισμούς που αναπτύσσουν γύρω από τα ζητήματα της καθημερινότητας, τα σχολικά έντυπα επιτελούν τον ρόλο τους ως τρόπος έκφρασης και καταγραφής των σύγχρονων δεδομένων μέσα από το «πρίσμα» των παιδιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο πρόκειται για μια φιλόδοξη συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου που στοχεύει στην παρουσίαση της δουλειάς που γίνεται από τους μαθητές στις σχολικές μονάδες του νομού αλλά και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους μέσα από ημερίδες όπως η σημερινή που αποτελούν αφετηρία για την έναρξη του 1ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων (2013-2014) για μαθητές Δημοτικού Σχολείου.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Στα πλαίσια αυτά ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης» σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Ε.Λ.Μ.Ε. της Κρήτης, πραγματοποιούν ημερίδες Σχολικού Εντύπου που θα διεξαχθούν στα Χανιά, στις 7 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο στις 15 Νοεμβρίου ενώ σήμερα πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο στις 6.30 στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Σύμφωνα με τους διοργανωτές μέσα από τις ημερίδες πρόκειται να δοθούν κίνητρα στους μικρούς μαθητές ώστε να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να τους καταγράψουν και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους μέσα από το ρόλο του δημοσιογράφου.
Οι μαθητές θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων (2013-2014) για μαθητές Δημοτικού Σχολείου. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες το σχολικό έντυπο, το μαθητικό ρεπορτάζ, τη μαθητική συνέντευξη και το φωτορεπορτάζ.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν θέματα που προσδιορίζουν το ιστορικό περιβάλλον στην Κρήτη καθώς και οι σύγχρονες διαστάσεις του μαθητικού εντύπου στη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα. Στόχος είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη μιας πολύχρωμης αυλής ιδεών και απόψεων για τους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων του νησιού αλλά και η παρουσίαση ανά νομό των εντύπων των προηγούμενων σχολικών ετών ώστε να καταγραφούν και να αποτελέσουν μια μαγιά για επόμενες εκδοτικές προσπάθειες.
Μέσα από την ημερίδα, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τα «εργαλεία» της δημοσιογραφίας τα οποία στη συνέχεια θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους εργασίες οι οποίες όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πρόεδρος του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «τύπος και ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης», κ. Γιώργος Δασκαλάκης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διαγωνιστικό κομμάτι της συνέντευξης ενώ η φαντασία τους σε ό,τι αφορά τη θεματολογία είναι απεριόριστή και τα δημιουργήματά τους πολύτιμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης η θεματολογία «ποικίλει ανάλογα την ηλικία τους και τα ενδιαφέροντά τους. Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν παιγνιώδεις προσεγγίσεις των εννοιών. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καλλιεργήσουμε την επαγγελματική δημοσιογραφία σε πρώιμες ηλικίες αλλά να υποβοηθήσουμε σε παιδαγωγικά πλαίσια τον δημιουργικό λόγο των παιδιών τον δημόσιο λόγο και τη δημόσια γραφή να ξεδιπλωθεί».
Αξιοσημείωτο είναι πως στα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν σοβαρές προσεγγίσεις στα κοινωνικά θέματα όπως επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκης και συγκεκριμένα: «Πρέπει να σημειώσω αυτό που έχουμε αποκομίσει από τα Λύκεια το οποίο είναι ένας άθλος λόγω της πίεσης χρόνου το να καταφέρουν να φτάσουν στη μορφή του εντύπου. Πάρα πολλά Λύκεια με υπέρβαση των μαθητών καταφέρουν να εκδώσουν εξαιρετικά έντυπα τα οποία περιλαμβάνουν ποιητικές γραφές, κοινωνικά θέματα, την ανεργία σχεδόν πολιτικά κείμενα. Τα παιδιά δεν στέκονται μόνο στην οικονομική κρίση, αναζητούν τις διεξόδους».
Εισηγητές στις ημερίδες είναι οι παρακάτω συνεργάτες του Συλλόγου:
Αντώνης Σκαμνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. «Δημοσιογραφία και Διαδικτυακά Μέσα».
Ελένη Βακεθιανάκη, δημοσιογράφος.
«Μαθητικό ρεπορτάζ και συνέντευξη. Το κρυφτό και το κυνηγητό με την είδηση. Μικροί δημοσιογράφοι, μεγάλες ανακαλύψεις».
Γιώργος Πιτσιτάκης, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητής.
«Το Μαθητικό – Νεανικό έντυπο στην Κρήτη, κατά το Μεσοπόλεμο και την Κατοχή-Αντίσταση» (με εξειδικευμένες αναφορές κατά νομό).
Γιώργος Δασκαλάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας.
«Το παρόν και το μέλλον του σχολικού – νεανικού εντύπου, ως συνθήκη πολιτιστικής ανάπτυξης και αισιοδοξίας στη μαθητική νεολαία. Η νεανική αισθητική ως παράγοντας προόδου στην ευρύτερη κοινωνία της Κρήτης».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ– «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ»
Ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Λευτέρης Δασκαλάκης» είναι μια προσπάθεια συνέχειας της «Προοδευτικής Πολιτιστικής Κίνησης Λευτέρης Δασκαλάκης», τις δράσεις της οποίας υλοποιεί πλέον το Σωματείο που φέρει το ονοματεπώνυμο του Λευτέρη Δασκαλάκη καθώς και την ιδιόγραφη φράση του «Τύπος και Ουσία» που σηματοδοτεί το χαρακτήρα του συλλόγου.
Ο Λευτέρης Δασκαλάκης υπήρξε ένα πρόσωπο που συνέδεσε τη ζωή του με τις αρχές της προοδευτικής, μαχόμενης δημοσιογραφίας, την οποία υπηρέτησε με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ήθος που τον χαρακτήριζε από παιδί. Ο Λευτέρης άφησε πίσω του, ένα αρχείο και παρακαταθήκες που δεν πρόλαβαν να καταγραφούν ολοκληρωμένα αλλά βρίσκονται σκόρπιες στα γραπτά του και σε μνήμες φίλων του κι έρχονται στο φως μέσα από συζητήσεις ή γεγονότα που συνδέονται με τον ίδιο. Η έδρα του Σωματείου είναι στο Ηράκλειο ενώ μερικοί από τους βασικούς στόχους του είναι η διεξαγωγή ετήσιου διαγωνισμού δημοσιογραφικών δεξιοτήτων, η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων που θα εξοικειώνουν τους νέους στη δημοσιογραφία, η προσπάθεια δημιουργίας μουσείου νεανικής μαθητικής δημοσιογραφίας στο οποίο θα αρχειοθετούνται τα μαθητικά έντυπα κυρίως της Κρήτης αλλά και ο εμπλουτισμός και ανανέωση του δικτυακού τόπου www.lefterisdaskalakis.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΟΥΛΗΣ: ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου καλωσορίζει τη δράση αυτή στα πλαίσια της νέα συνεργασίας με τον Σύλλογο νεανικής δημοσιογραφίας, στα πλαίσια των τοπικών πολιτιστικών αλλά και μορφωτικών δραστηριοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Τρούλης αναφέρει: «Ξεκινάμε με μια ημερίδα που έχει ως στόχο την ανάδειξη της δουλειάς που έχει πραγματοποιηθεί ήδη στις σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου, υπάρχουν σχολεία που θα παρουσιάσουν τη δουλειά που έκαναν την προηγούμενη σχολική χρονιά και τα προηγούμενα έτη διότι υπάρχει μια μεγάλη δραστηριότητα των μαθητών μας μέσα στις σχολικές μονάδες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξουμε τη δουλειά που γίνεται από τους μαθητές και να λειτουργήσει ανατροφοδοτικά και σε σχέση με τον μαθητή και σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε το Σύλλογο για την πρόταση συνεργασίας που μας έκανε η οποία θα καταλήξει σε μια ευρύτερη συνεργασία όλων των συλλόγων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας της Κρήτης στα πλαίσια του Παγκρήτιου διαγωνισμού που θα γίνει στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Φιλοδοξούμε να καθιερωθεί και να γίνει ένας θεσμός ο οποίος θα λειτουργήσει και τα επόμενα χρόνια και μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των δικών μας δράσεων μέσα στις σχολικές μας μονάδες».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε: «Παρουσιάζουμε το ξεκίνημα του 1ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού ο οποίος αποτελεί συνέχεια της τριετούς παρουσίας των δραστηριοτήτων της κίνησης στο Ηράκλειο και της προσπάθειας για ανάδειξη και καταγραφή των μαθητικών εντύπων σε συνεργασία με τους Συλλόγους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κρήτης και της ΕΛΜΕ των αντίστοιχων νομών. Η πείρα από τα τρία χρόνια μας δείχνει πως είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά τα οποία το αποδέχονται με ενθουσιασμό και αποτελεί και μια σημαντική γέφυρα των εκπαιδευτικών και των δημοσιογράφων με τη νέα γενιά, τα παιδιά των οποίων το μέλλον είναι αρκετά πιο αβέβαιο από ό,τι των δικών μας εποχών και είναι το ελάχιστο που οφείλουμε. Εγκαινιάζεται στο Ρέθυμνο με την ημερίδα στο σπίτι του πολιτισμού.
Οι εισηγητές θα παρουσιάσουν θέματα που αφορούν στο ιστορικό περιβάλλον του μαθητικού εντύπου στην Κρήτη κυρίως κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και θα δοθούν στα παιδιά οδηγίες για το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη».



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα