14 Οκτ 2014

Απολογισμός και ενημέρωση για τα εργασιακά προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Απολογισμός τριετίας και ενημέρωση για σημαντικά εργασιακά θέματα αλλά και τις διεκδικήσεις του σωματείου, έγινε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου.
Η συνέλευση ενέκρινε τον απολογισμό και αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών, από 29 Οκτωβρίου έως και 7 Νοεμβρίου (εκτός του Σαββατοκύριακου που μεσολαβεί).
Στη Γ.Σ. μίλησαν ο Πρόεδρος Μιχάλης Γαρεφαλάκης και η Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. Μαρία Φαζού περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο κλάδος τους μαζί με ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, που υφίσταται τις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός πέτυχε σημαντική ανάκαμψη, σημειώνοντας ρεκόρ πελατών και εσόδων.
Η Γραμματέας του σωματείου τόνισε ότι η τουριστική σεζόν που κλείνει σε λίγες μέρες, κύλησε με τα συνήθη προβλήματα σε ό,τι αφορά την επαναπρόσληψη των εποχικώς εργαζομένων, με άτυπες συμφωνίες απασχόλησης, χωρίς εβδομαδιαία ανάπαυση, υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, αλλά και καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, απλήρωτες αποδοχές και επιδόματα εορτών και αδείας...
Επιπλέον, συνεχίζεται το φαινόμενο της υποκατάστασης θέσεων εργασίας με προσωπικό ευκαιρίας, μέσω της δήθεν πρακτικής άσκησης σπουδαστών, σε βάρος της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που έχουν επιλέξει σταθερά, υπεύθυνα διαθέτοντας εμπειρία και αγάπη για την εργασία στον ξενοδοχειακό χώρο.
Η δημόσια τουριστική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση έχει πολλά προβλήματα, που οφείλονται στην απαξίωση και την αδιαφορία του υπουργείου Τουρισμού. Η μετεκπαίδευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ακολουθεί φθίνουσα πορεία, αφού περιορίστηκε σε τέσσερις μόνο πόλεις, όπου υπήρχαν υποδομές του ΟΤΕΚ. Όπως είπε η κ. Φαζού, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου πίεσε ώστε να ξεκινήσει η μετεκπαίδευση έστω και καθυστερημένα για το 2013 – 14 και ζήτησε άλλα τρία τμήματα για την περίοδο 2014 -15 (εστιατορικό, οροφοκομίας και ξενοδοχειακό).


ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
anatolh

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα