Αποκαλύφθηκαν οι κρυφές παραλληλόγραμμες κοιλάδες της Σελήνης
Κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης υπάρχει ένα κολοσσιαίων διαστάσεων παραλληλόγραμμο σύστημα από κοιλάδες, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες μετά την αποστολή Grail της NASA το 2012.
Το σύστημα των κοιλάδων αυτών έχει πλάτος περίπου 2.500 χιλιόμετρα και εκτιμάται ότι πρόκειται για εσοχές της επιφάνειας της Σελήνης οι οποίες καλύφθηκαν με λάβα, δημιουργώντας στο χώρο που περικλείει την επίπεδη περιοχή που ονομάζουμε σήμερα Ωκεανό των Καταιγίδων.
Το μέγεθός του παραλληλόγραμμου αυτού φτάνει τα 4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ο λόγος που η περιοχή ονομάστηκε «ωκεανός» σε αντίθεση με τις άλλες επίπεδες περιοχές της Σελλήνης που ονομάζονται «θάλασσες».
Η αποκάλυψη των κοιλάδων έγινε με την σύνταξη των χαρτών βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης από την αμερικανική αποστολή.
«Είναι εντωπωσιακό το πόσο μεγάλο είναι αυτό το σύστημα ... καλύπτει περίπου το 17% της σεληνιακής επιφάνειας. Σε γήινες αναλογίες θα επρόκειτο για ένα χώρο αντίστοιχο με την Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία ενωμένες», όπως αναφέρει στο BBC ο καθηγητής ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Τζέφερι Αντριους-Χάνα.
«Οταν είδαμε τα στοιχεία από το Grail μείναμε έκπληκτοι από το μέγεθος, την σαφήνεια και το απρόσμενο του ευρήματος ... κανείς δεν θα περίμενε να δει ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο αυτής της κλίμακας σε οποιονδήποτε πλανήτη», όπως προσθέτει.
Η εξήγηση που δίνεται αφορά τη σύσταση του υπεδάφους. Στην συγκεκριμένη πλευρά της Σελήνης εντοπίζονται ραδιενεργά στοιχεία όπως ουράνιο, θόριο και ποτάσιο, τα οποία θεωρείται ότι στην πρώιμη φάση της Σελήνης θέρμαιναν το συγκεκριμένο τμήμα του φλοιού. Οταν σταδιακά αυτό σταμάτησε, η επιφάνεια υποχώρησε προκαλώντας ρήγματα στην επιφάνεια, υπό την μορφή κοιλάδων, ενώ ο χώρος στη συνέχεια καλύφθηκε από λάβα.
Στην Γη η θέρμανση και ψύξη προκαλεί εξάγωνες μορφές, οι οποίες έχουν γωνίες περίπου 120 μοιρών. Σε αυτή την τεράστια κλίμακα, ωστόσο, η καμπύλη της επιφάνειας της Σελήνης απαιτεί τελικά μόνο τέσσερις γωνίες για τις αντίστοιχες γωνίες των 120 μοιρών, όπως εξηγεί ο Αντριους-Χάνα.
Ετικέτες Επιστήμη τεχνολογία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα