30 Οκτ 2014

Ικανοποιητική η χρονιά και στην εστίαση

Πολύ αλλά όχι εξαιρετική χρονιά χαρακτηρίζουν το 2014 οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής, αφού τα αποτελέσματα ήταν μεν ενθαρρυντικά, όχι όμως στο επίπεδο των αρχικών προσδοκιών τους.
Η υπεραισιοδοξία που επικράτησε στην αρχή της σεζόν, για αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων ώς 15-20%, είχε ως συνέπεια οι άνθρωποι της εστίασης να περιμένουν ανάλογη κίνηση και στα μαγαζιά τους. Ο τζίρος τους κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά στα ίδια επίπεδα σχεδόν με το 2013 με μικρή αύξηση, όπως σημείωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» ο κ. Χάρης Αυγουστάκης, γραμματέας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εστίασης του δήμου Ρεθύμνου.
Ο κ. Αυγουστάκης μετέφερε το κλίμα από τον κλάδο, λέγοντας πως «οι περισσότεροι συνάδελφοι του κλάδου μας εύχονται να έχουμε τέτοια χρονιά και του χρόνου», σημειώνοντας πως πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν κάτι καλύτερο. «Ήταν μία καλή χρονιά, όχι όμως εξαιρετική. Ήταν, όμως, μία χρονιά σταθερή, δημιούργησε σταθερούς τζίρους και έτσι θέλουμε να έχουμε παρόμοιες χρονιές».
Απέδωσε τη μερική «απογοήτευση» στο γεγονός ότι στην αρχή της σεζόν υπήρχε υπεραισιοδοξία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν μιλούσαν για μία αύξηση της τάξης του 15%-20% στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις, πολλοί από εμάς περίμεναν αντίστοιχη αύξηση και στον τζίρο τους. Δεν έγινε αυτό το πράγμα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν τέτοια αύξηση. Οι περισσότεροι ήταν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μείωση του μέσου όρου της δαπάνης ανά άτομο σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, σε συνδυασμό με το all inclusive, είναι οι βασικοί λόγοι των χαμηλών τζίρων, σύμφωνα με το σωματείο εστίασης. Πάντως, οι άνθρωποι του χώρου καταγράφουν ως θετικό το γεγονός της μείωσης του ΦΠΑ, πράγμα που λειτούργησε προς όφελος των επιχειρήσεών τους.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ
Οι υποδομές στην παλιά πόλη, αλλά και η προβληματική φέτος λειτουργία του δακτυλίου είναι τα βασικότερα προβλήματα και συνάμα αιτήματα των εκπροσώπων του σωματείου στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου.
Η πρόσφατη πλημμύρα στη Λότζια και την Κρήνη Ριμόντι αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το πρόβλημα, που ανησυχεί τους καταστηματάρχες και όπως είπε ο κ. Αυγουστάκης, «ζούμε με την αγωνία ότι το πρωί θα πάμε και θα βρούμε τα μαγαζιά μας πλημμυρισμένα».
Το ζήτημα είναι φυσικά πως προκύπτει: από το γεγονός ότι το δίκτυο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ή λόγω του ανθρώπινου παράγοντα και των λιπών ή άλλων σκουπιδιών, που καταλήγουν στο δίκτυο;
Ο κ. Αυγουστάκης πρόσθεσε ως ένα κρίσιμο ζήτημα και τον δακτύλιο, που φέτος υπολειτούργησε λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης. «Δεν λειτούργησε ο δακτύλιος όπως έπρεπε. Φέτος για διάφορους λόγους, είτε λόγω κατάργησης της δημοτικής, είτε γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ανθρώπους να κάνουν αστυνόμευση, παρατηρήθηκε το φαινόμενο κυρίως τις βραδινές ώρες να μπαίνουν μηχανάκια από διάφορα σημεία της πόλης. Το πρόβλημα είναι ότι ενοχλούν τους τουρίστες, οι οποίοι εκείνη την ώρα κάνουν την βόλτα τους. Η αστυνομία έπρεπε να είναι πιο αυστηρή», είπε ο ίδιος.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο έχει καταρτιστεί για τις σημερινές εκλογές στο σωματείο εστίασης και συναφών επαγγελμάτων του δήμου Ρεθύμνου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από τις 11 το πρωί στο επιμελητήριο Ρεθύμνου και υποψήφιοι είναι οι: Αυγουστάκης Χάρης, Βιταλάκης Μανώλης, Γαβαλάκης Ανδρέας, Δασκαλάκης Μάρκος, Κλαψινός Ανδρέας, Λιναρδάκης Παναγιώτης, Παπαδογιάννης Κώστας, Σταράς Αντώνης, Σταυριδάκης Στέλιος, Ψυχουντάκης Γιώργος.
Ο κ. Αυγουστάκης κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στη διαδικασία, σημειώνοντας πως στόχος είναι να γίνει μία συλλογική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του κλάδου, πέρα και πάνω από σκοπιμότητες.



goodnet

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα